Euro NCAP: BMW i4 a Toyota Aygo prišli o hviezdičku

V poslednom kole crashtestov „zahviezdili“ Alfa, Cupra, Mercedes-Benz aj Kia. No dve autá zaostali. Miernym sklamaním sú totiž výsledky elektrického BMW i4, ktoré na päť hviezdičiek nestačilo. Podobne ako Toyota Aygo X. Pri malom japonskom crossovere sú však štyri hviezdičky skvelým výsledkom.

19.08.2022 12:00
debata
SUV Alfa Romeo Tonale bolo najväčšou neznámou... Foto: Euro NCAP
Alfa Romeo Tonale - Euro NCAP júl 2022 SUV Alfa Romeo Tonale bolo najväčšou neznámou crashtestov. Nakoniec si však vyslúžilo najvyššie päťhviezdičkové hodnotenie, hoci kompaktnému chýba napríklad stredový airbag.

V najnovšom kole nárazových testov organizácie Euro NCAP si experti vzali na mušku sedem nových modelov. Žiadne zásadné sklamania sa neodohrali, no nie všetkým autám sa darilo tak, ako by si to bruselská organizácia predstavovala. Najväčšou neznámou v skupine noviniek bolo nepochybne Alfa Romeo Tonale. Talianske kompaktné SUV je totiž prvým novým modelom značky od roku 2016. Dopadlo to dobre. Tonale, postavené už na platforme koncernu Stellantis, presnejšie základoch Jeepu, dosiahlo na najvyššie päťhviezdičkové hodnotenie. A to napriek tomu, že mu chýba stredový airbag a pri čelnej kolízii sa ukázalo ako príliš agresívny „partner“.

Mercedes-Benz Citan a trieda T sú sesterskými... Foto: Euro NCAP
Mercedes-Benz Citan - Euro NCAP júl 2022 Mercedes-Benz Citan a trieda T sú sesterskými modelmi Renaultu Kangoo. Napriek tomu získali o hviezdičku viac ako ich francúzsky súrodenec. Nemci totiž nešetrili na asistenčých systémoch ani na stredovom airbagu.

Tonale veľmi pomohla nadštandardná „nálož“ asistenčných systémov s hodnotením 85 %. Lepšie boli v tomto smere len dvojičky – Mercedes-Benz Citan Tourer a Mercedes-Benz triedy C, ktoré dostali za elektronických pomocníkov predchádzajúcim zrážke až 90 %. Lenže tieto modely na pomedzí úžitkových a osobných áut si skvelo viedli aj v ochrane dospelých a detí. Ako vidieť, napriek „dodávkovým“ koreňom nemecká automobilka nič nezanedbala a získala právom päťhviezdičkové hodnotenie. Je o to cennejšie, že partnerský Renault Kangoo, s ktorým zdieľa Citan kompletnú techniku, dostal vlani len štyri hviezdičky. Práve kvôli nižšej úrovni asistenčných systémov.

Cupra Born má tiež päť hviezdičiek ako jej... Foto: Euro NCAP
BMW i4 - Euro NCAP júl 2022 Cupra Born má tiež päť hviezdičiek ako jej nemecký brat – VW ID.3
Nesklamala ani nová Kia Sportage zo Slovenska.... Foto: Euro NCAP
Kia Sportage - Euro NCAP júl 2022 Nesklamala ani nová Kia Sportage zo Slovenska. Nárazovými skúškami prešla bez zaváhania s piatimi hviezdičkami.

Ďalšími päťhviezdičkovými modelmi sú nová Kia Sportage, mimochodom vyrábaná na Slovensku, a elektrický hatchback Cupra Born. Iné ako najvyššie hodnotenie sa ani neočakávalo, pretože sesterský Hyundai Tucson a VW ID.3 už päť hviezdičiek na konte majú. Za dobré môžeme považovať tiež štyri hviezdičky pre miniatúrny mestský crossover Toyota Aygo X. Aj preto, že Toyote sa podarilo pri novom Aygu zachovať na rozdiel od iných miniáut, ktoré presedali na elektrický pohon, nízku cenu. Miernym sklamaním júlového kola crashtestov sa tak stalo elektrické BMW i4. Pri tomto prémiovom elektromobile by malo byť päť hviezdičiek samozrejmosťou.

Toyota Aygo X síce získala štyri hviezdičky, no... Foto: Euro NCAP
Toyota Aygo X - Euro NCAP júl 2022 Toyota Aygo X síce získala štyri hviezdičky, no na miniatúrny mestský crossover je to dobrý výsledok.
Elektrické BMW i4 doplatilo na chýbajúci... Foto: Euro NCAP
BMW i4 - Euro NCAP júl 2022 Elektrické BMW i4 doplatilo na chýbajúci stredový airbag a slabý výkon niektorých asistenčných systémov. Preto prišlo o jednu hviezdičku.

Euro NCAP uvádza, že strata hviezdičky išla na konto absentujúcich kolenných a stredových airbagov aj slabého výkonu asistenčných systémov, za ktoré i4 získalo len 64 %, najmenej z testovaných vozidiel a menej ako klasické päťhviezdičkové modely BMW radu 3 a radu 4 s konvenčným pohonom. Uvidíme, či mníchovská automobilka zareaguje, pretože konštatovanie Euro NCAP na konto i4 v zmysle, že „luxus nie vždy znamená vyššiu bezpečnosť“, nevyznieva pre nemeckého prémiového výrobcu najlepšie. Hodnotenie, porovnateľné s Toyotou Aygo X a nižšie ako úžitkový Mercedes-Benz Citan, nepoteší asi ani zákazníkov.

Pozrite si výsledky júlového kola crashtestov

Euro NCAP - výsledky júl 2022 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - výsledky júl 2022 Euro NCAP - výsledky júl 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Kia Sportage #BMW i4 #crashtesty #Toyota Aygo X #Cupra Born #Mercedes-Benz Citan #Alfa Romeo Tonale
Články podľa značiek