Američania vybrali 12 nezničiteľných SUV. V záplave Toyot je aj Niva!

SUV bývajú pomerne spoľahlivé. Napokon, rátajú s drsnejším zaobchádzaním. Ale tento tucet vytŕča z radu nad všetkými. Sú to priam nezničiteľné stroje, ktoré preveril čas.

16.09.2022 05:00
debata (14)
Kto by to bol povedal, že v tak prestížnom... Foto: AvtoVAZ
Lada Niva - 40 rokov Kto by to bol povedal, že v tak prestížnom rebríčku sa objaví aj ruská technika z roku 1977.

Trieda SUV doslova valcuje automobilový trh. Na registráciách nových vozidiel predstavujú športovo-úžitkové autá minimálne 50 %. Bez ohľadu na kontinent. Navyše nič nenaznačuje, že by sa to malo zmeniť. Tým však rastie aj konkurencia. Výrobcovia musia preto bojovať so súpermi tvrdšie ako kedykoľvek predtým. A jednou zo silných zbraní je spoľahlivosť. Niektoré sú stvorené na zdolanie akéhokoľvek terénu, zatiaľ čo iné by nikdy nemali opustiť asfalt, ale bez ohľadu na ich zameranie vydržia i tak dlho. A týchto 12 patrí podľa amerického magazínu Slash Gear na absolútnu špičku. Sú takpovediac nezničiteľné.

Hyundai-Tucson N Line-2021-1600-04 Čítajte viac Pozrite si 10 najpredávanejších SUV a crossoverov na Slovensku! Aj s cenami

Je to zaujímavý rebríček, i keď, pravdupovediac, americká optika na SUV je iná ako tá európska. Veľa zástupcov by sme totiž zaradili radšej medzi off-roady. Ale nič to, podstatnejšie je, že absolútnu väčšinu z nich poznáme a dodnes sú, či aspoň boli dostupné aj v Európe. Len krátky pohľad na zoznam potvrdzuje nadradenosť japonských áut v oblasti kvality, zvlášť Toyoty. Z dvanástich modelov, ktoré majú tú česť, je až sedem japonských. Nájdeme tu však aj jedného „Nemca“, jedného Kórejčana a dva modely z USA. No najväčším prekvapením je prítomnosť ruského zástupcu. Asi tušíte, že ide o Ladu Niva. V jej prospech totiž hrá jednoduchá konštrukcia a jednoduchá údržba.

1. Toyota Land Cruiser 70

Toyota Land Cruiser 70 Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser 70 Toyota Land Cruiser 70

Ak vám pri diskusii o spoľahlivosti napadne nejaké SUV, bude to pravdepodobne Toyota Land Cruiser . Za sedem desaťročí, čo je v predaji, si Land Cruiser vybudoval nepriestrelnú povesť jedného z najodolnejších vozidiel na trhu a štatistiky tento „sentiment“ len a len podporujú. V štúdii spoločnosti iSeeCars bol Land Cruiser považovaný za vozidlo, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou prejde bez vážnejších problémov 200 000 míľ, cca 320 000 km), pričom tento míľnik dosiahlo 18,2 percenta áut registrovaných v USA. Je to jedno z dvoch vozidiel, ktoré v tomto parametri prekročili hranicu desiatich percent, pričom tým druhým je tiež Toyota. Každá generácia modelu Land Cruiser sa pritom ukázala ako nesmierne spoľahlivá, no veľa nadšencov verí, že najlepší je Land Cruiser 70. Na niektorých trhoch vrátane Austrálie a Južnej Afriky sa séria 70 vyrába dodnes napriek tomu, že bola prvýkrát predstavená v roku 1984! Najmä dieselové vozidlá sa považujú za nezničiteľné, pričom ich používajú charitatívne a neziskové organizácie často v najodľahlejších oblastiach sveta.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Mercedes-Benz #Lexus #Chevrolet #Lada #Lada Niva
Články podľa značiek