Euro NCAP: ‘Zahviezdili‘ Hyundai Ioniq 6 aj tri autá z Číny

Z pätnástich testovaných modelov získalo až 14 maximálne 5-hviezdičkové skóre. Obzvlášť veľkú pochvalu si zaslúži elektrický „streamliner“ Hyundai Ioniq 6, ktorý zaútočil na hegemóniu Tesly S. Dýchať jej nedali ani tri čínske novinky.

29.11.2022 16:00
debata (2)
Hyundai Ioniq 6 získal v ochrane dospelých až... Foto: Euro NCAP
Hyundai Ioniq 6 - Euro NCAP Hyundai Ioniq 6 získal v ochrane dospelých až 97 %, čo je jeden z vôbec najlepších výsledkov v testoch Euro NCAP.

Konzorcium Euro NCAP zverejnilo doteraz najväčšiu tohtoročnú sériu crashtestov. Proti stene poslalo až 15 nových modelov áut. Viedli si veľmi dobre. Až na francúzsku prémiovú limuzínu DS 9. Bola jediným zúčastneným modelom, ktorý prišiel o jednu z hviezd. Ale nie preto, že by bolo DS 9 málo bezpečné pre posádku. Penalizovali ho zato, že v ofsetovom čelnom crashteste ukázal prílišnú agresivitu voči iným vozidlám. Jednoducho, svoj „náklad“ chráni tak trochu na úkor druhých. A to sa dnes nenosí.

Aj nový Smart #1 z Číny prekvapil fantastickou... Foto: Euro NCAP
Smart 1 - Euro NCAP 2022 Aj nový Smart #1 z Číny prekvapil fantastickou ochranou posádky.

Máme tu ale aj jednoznačné hviezdy. Tak napríklad v ochrane dospelej posádky získal najvyššie hodnotenie na úrovni 97 % nový elektrický „streamliner“ Hyundai Ioniq 6. Veľkým prekvapením je aj zisk 96 % v ochrane dospelých pre dnes už čínsky Smart #1, 94 % pre čínsky WEY Cofee 03, ktorý sa v tejto disciplíne dostal až na úroveň Tesly S. Cez 90 % sa ale prehuplo aj tretie čínske auto – NIO ET7. Takže bezpečnosť áut z Číny prudko rastie. Vidieť to tiež na hodnotení ich asistenčných systémov, kde dávajú Číňania na frak európskym a japonským ikonám.

Luxusná francúzska limuzína prišla ako jediný... Foto: Euro NCAP
DS 9 - Euro NCAP 2022 Luxusná francúzska limuzína prišla ako jediný model z poslednej série crashtestov o jednu hviezdičku. Dôvodom bola agresivita jej čelných partií k ostatným účastníkom premávky počas nárazu.

V budúcom roku to ale budú mať výrobcovia opäť ťažšie, keďže protokol testov sa prísni a s ním aj šanca dosiahnuť 5-hviezdičkové hodnotenie. Jednoducho, Euro NCAP nechce nechať automobilky zaspať na vavrínoch. „V roku 2023 zavádzame nové hodnotenie autonómneho núdzového brzdenia (AEB) pri interakcii s motocyklom, ako aj nové scenáre pasívnej bezpečnosti pre chodcov a cyklistov. Toto je nevyhnutný pokrok v oblasti bezpečnosti pre najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky,“ povedal Michiel van Ratingen, generálny tajomník Euro NCAP.

Výsledky novembrového kola Euro NCAP

Euro NCAP - november 2022 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - november 2022 Euro NCAP - november 2022

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Euro NCAP #carshtesty #Nio ET7 #Smart #1 #Hyundai Ioniq 6 #WEY Cofee 03
Články podľa značiek