Toto je 6 najčastejších chýb pri používaní 'klímy'. Vyvarujte sa ich

Leto sa blíži a s ním aj tropické horúčavy. Klimatizácia v našich autách bude pracovať na plné obrátky. Pri jej používaní však často robíme chyby. Aké?

25.05.2023 06:00
debata
Klimatizácia je v aute dobrým spoločníkom. No... Foto: Hyundai
Hyundai - neviditeľná klimatizácia Klimatizácia je v aute dobrým spoločníkom. No môže vám spôsobiť aj problémy.

Už je to dávno, čo ľudia vyrážali na cesty v skorých ranných hodinách, aby sa vyhli jazde v prehriatom aute. Dnes tu máme klimatizáciu. Či už manuálnu, alebo automatickú. No aj jej používanie má svoje pravidlá. Ak ich nedodržiavate, škodíte autu aj svojmu zdraviu. V každom prípade by ste vo vysokých teplotách nemali váhať nad tým, či ju zapnúť alebo nie. Klimatizácia nie je už totiž dávno len o komforte. Je aj otázkou bezpečnosti.

Ford - zahmlievanie okien Čítajte viac Ford skoncoval so zahmlievaním. Použil ‘meteorologickú stanicu‘

Podľa expertov, spôsobuje teplota 35 stupňov Celzia v kabíne auta až o 20 % pomalšie reakcie vodiča. Účinok prehriateho interiéru je teda podobný ako účinok alkoholu v krvi v množstve 0,5 g/l. Z tohto dôvodu je dôležité udržiavať priestor pre cestujúcich chladný a dobre vetraný. Moderné klimatizácie sú veľmi ekonomické, nemusíte preto trpieť, že zásadne zvyšujete spotrebu paliva. Tých pár deci navyše za bezpečnosť a komfort určite stojí.

Škoda 706 RTO Climatic - 2021 Čítajte viac Škoda 706 RTO Climatic: Prvý autobus s ‘klímou‘ jazdil v ČSSR už v roku 1961

1. Nepúšťajte klimatizáciu hneď naplno

V lete môže interiér auta, ktoré zostalo zaparkované na slnku, dosiahnuť až 60 stupňov Celzia. Jednou z najčastejších chýb je v takejto situácii zapnutie klimatizácie na plný výkona to okamžite. Nie je to dobré. Pred zapnutím klimatizácie najprv otvorte na minútu dvere a stiahnite okná. Týmto môžete prirodzene znížiť teplotu v kabíne. Po vyvetraní auta nastúpte, zavrite dvere aj okná a zapnite klimatizáciu. Tá má potom oveľa menej práce. A navyše vychladí interiér skôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia
Články podľa značiek