Autom na Istriu: Teraz je to už hračka

Chorvátsko prešlo 1. januára 2023 dvomi veľkými zmenami, ktoré ovplyvnia cestovanie do krajiny. Stalo sa členom shengenského priestoru a zároveň zaviedlo Euro ako svoju oficiálnu menu. Tieto dve zásadné zmeny znamenajú pre turistov, ktorí plánujú navštíviť krajinu, mnohé výhody. Je však lepšie raz vidieť , ako stokrát počuť, a tak sme vyrazili na Istriu.

09.06.2023 06:00
debata (2)
Cesta do Chorvátska je odteraz oveľa... Foto: Pavol Galko
Autom na Istriu Cesta do Chorvátska je odteraz oveľa jednoduchšia a rýchlejšia.

Začlenenie Chorvátska do schengenského priestoru znamená, že cestovanie medzi Chorvátskom a ostatnými krajinami v rámci tohto priestoru je jednoduchšie a pohodlnejšie. Už nie je potrebné prechádzať pasovou kontrolou na hraniciach. My sme použili hraničný prechod s Maďarskom Letenye/Goričan a môžem potvrdiť, že „búdky“ pre colníkov boli prázdne. Na hranici sa už nestojí, je tam len spomalenie na 40km/h. Na dlhej ceste k moru je to veľké zlepšenie celkového zážitku z cestovania. Napríklad minulý rok sme totiž na Veľkonočný pondelok pri vstupe do Maďarska strávili v rade na hranici 2 hodiny.

Čo čakajú Chorváti od letnej turistickej sezóny a na čo si dať pozor

Video
Čo čakajú Chorváti od letnej turistickej sezóny a na čo si dať pozor

Konečne bez pasov a kún

Zavedenie eura ako oficiálnej meny tiež prináša určité výhody. Hlavne je to jednoduchšie a pohodlnejšie platenie. Už netreba meniť Euro na chorvátsku Kunu, čo šetrí čas aj peniaze za poplatky. Aj platenie kartou je oveľa jednoduchšie, keďže väčšina kariet je v eurách. Z vlastnej skúsenosti vieme, že prechod na euro môže spôsobiť miernu infláciu a zvýšenie cien. Lenže teraz je iná doba a Chorváti svoje ceny už dávnejšie priblížili k cenám v EU. Moja osobná skúsenosť je, že som nárast cien spojený so zavedením eura nespozoroval. Na prvej diaľničnej pumpe pri Varaždine stojí napríklad káva 1,90€ . Za čevapčiči s hranolkami v reštaurácii dáte 10–12 €. Káva stojí v automate v Aquarium Pula 0,80 € až 1,00 €.

Autom na Istriu
Autom na Istriu
+39Autom na Istriu

Palivá sú v Chorvátsku lacnejšie ako u nás, Super 95 stojí 1,32 € a Diesel len 1,24 € . Ceny v potravinách sú podobné, alebo nižšie. Paradajky 2,49 € za kg, chlieb 1,46 €, jogurt okolo 0,50 až 0,60 € a 250 gramov masla zas 1,77 €. Navyše odpadáva neustále prerátavanie na euro a potreba mať hotovosť v kunách. Vzhľadom na to, že Chorvátsko je populárna destinácia medzi turistami z celej Európy a turizmus má veľký dosah na domáce HDP, sa aj chorvátska vláda snaží minimalizovať vplyv prechodu na euro. Logickým cieľom zavedenia eura a vstupu do schengenského priestoru je predsa prilákať ešte viac návštevníkov a zvýšiť atraktivitu krajiny, nie zvyšovanie cien.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

V Chorvátsku, ako aj v mnohých iných krajinách Európy, vodiči čelia vysokým poplatkom za prejazd diaľnicami. Poplatok závisí od kategórie vozidla a konkrétneho úseku diaľnice. Nám sa opäť potvrdilo, že najlepší spôsob platby je použitie systému ENC (Elektronička naplata cestarine), niekedy tiež označovaného ako ETC (Electronic toll collection). Jednou z hlavných výhod použitia ENC v Chorvátsku je rýchlosť a pohodlie. Vodiči, ktorí majú nainštalované ENC zariadenie v svojom vozidle, nemusia zastaviť pri mýtnych bránach a používať hotovosť alebo kreditné karty. To znamená, že sa znižuje čas, ktorý trávia v radoch.

Ako vyzerá prejazd Pelješackým mostom

Video
Ako vyzerá prejazd Pelješackým mostom

Vybavte si ENC

Použitie ENC je tiež oveľa lacnejšie. Pri platbe hotovosťou alebo kreditnou kartou platí vodič plnú cenu, zatiaľ čo s ENC môžu získať zľavu až 21,74 %. Ako funguje ENC? ENC máte inštalované vo vozidle na čelnom skle, alebo ho vytiahnete iba na bráne Cestariny. Obsahuje čip, ktorý je načítaný pri prejazde bránou. Informácie o prejazde sú zaznamenané a vodičovi sa automaticky odráta poplatok za prejazd z jeho kreditu. Ak chcete používať ENC, musíte si najprv zakúpiť zariadenie ENC v predajných miestach (https://www.hac.hr/…ints-of-sale?…). Stojí 15€.

Na skok v Bosne a Hercegovine. Pozrite sa, čo nás tam čakalo
Video
Aby ste sa vyhli zdržaniam na mýtnych bránach,... Foto: Pavol Galko
Autom na Istriu Aby ste sa vyhli zdržaniam na mýtnych bránach, vybavte si zariadenie ENC. A ešte ušetríte.

Po zakúpení zariadenia ENC musíte aktivovať účet online a načítať na neho kredit. Pre bežného slovenského motoristu je vhodný predplatený model ENC 21,74 % (https://www.hac.hr/en/toll/etc?…). Uvedená zľava funguje tak, že na účet vložíte 20€ (minimálne), ale ten sa vám zvýši o 25,56 €. Na vyčerpanie zostatku účtu ENC nie je žiadny časový limit. Na chorvátskych diaľniciach samozrejme stále môžete používať aj hotovosť alebo platobnú kartu. Naša trasa viedla z Banskej Bystrice cez Komárno, Goričan, Rijeku do Rovinju, resp. Puly na Istrii. Išli sme cez Maďarsko, aby sme zmapovali chorvátske diaľnice, ale na Istriu odporúčam radšej trasu cez Rakúsko a Slovinsko. Je síce o cca 60km dlhšia, ale je rýchlejšia a lacnejšia.

Ceny palív v Chorvátsku sú veľmi lákavé. Zo... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Ceny palív v Chorvátsku sú veľmi lákavé. Zo Slovenska tak nevyrážajte s plnou nádržou.

Za Chorvátske diaľnice sme zaplatili spolu 50€ (25€ jedna cesta) a cca 15€ za maďarskú 10-dňovú známku. Za rakúsku 10-dňovú známku dáte 9,90€ a za 7-dňovú slovinskú 15€. Istria, poloostrov v severnej časti Chorvátska, je známa svojou bohatou históriou a kultúrou, krásnou prírodou a jemným stredomorským podnebím. Je to populárna destinácia pre turistov, ktorí sa radi zameriavajú na slnečné pláže, jemné more a pestré miestne jedlá. Ubytovali sme sa v mobilnom domčeku v kempe pod prímorským mestom Rovinj. Cena za 3 osoby na noc bola 90 €. Rovinj je známe svojimi úzkymi uličkami, farebnými domami a zachovalým historickým centrom, ktoré je jeho hlavnou turistickou atrakciou.

Čo treba vidieť na Istrii

Dominantou mesta je kostol sv. Eufémie, ktorý sa týči na najvyššom vrchu v meste. Tento barokový kostol je známy svojou charakteristickou 60 metrov vysokou zvonovou vežou, ktorá dominuje nad mestom. Zvonica bola dokončená v roku 1756 a obsahuje šesť zvonov, ktoré každú hodinu oznamujú čas. Rovinj je známy aj pre svoj prístav, kde môžete vidieť malebné rybárske člny, ktoré sa každé ráno vracajú z lovov. Ak sa vyberiete na prechádzku po nábreží, môžete sa zastaviť v jednej z miestnych reštaurácií a ochutnať čerstvé ryby a morské plody. Odporúčam aj návštevu Puly na juhu Istrie. Je to nádherné mesto s charizmou, ktoré ponúka kombináciu histórie, prírody a kultúry.

Nenechajte si ujsť historické mesto Rovinj Foto: Pavol Galko
Autom na Istriu Nenechajte si ujsť historické mesto Rovinj

Jedným z najväčších a najznámejších symbolov Puly je rímsky amfiteáter, ktorý bol postavený v 1. storočí a patrí medzi najlepšie zachované antické divadlá na svete. V súčasnosti sa v amfiteátri organizujú rôzne kultúrne podujatia, ako napríklad koncerty a divadelné predstavenia. Okrem amfiteátra sa v Pule nachádza aj množstvo ďalších historických pamiatok a budov, ktoré stoja za návštevu. Medzi najvýznamnejšie patrí chrám cisára Augusta, ktorý bol postavený na konci 1. storočia a je známy svojou impozantnou architektúrou a reliéfmi. Ďalšou zaujímavou stavbou je katedrála Sv. Márie, ktorá bola postavená v 5. až 6. storočí, ale v priebehu stáročí bola niekoľkokrát rekonštruovaná a upravovaná. Nachádza sa v historickej časti mesta v blízkosti rímskych pamiatok a je to jedno z najnavštevo­vanejších miest v regióne.

V Pule zas stojí za návštevu amfiteáter a... Foto: Pavol Galko
Autom na Istriu V Pule zas stojí za návštevu amfiteáter a miestne akvárium.

Okrem histórie a architektúry ponúka Pula aj množstvo prírodných krás a aktivít. Jednou z najobľúbenejších atrakcií je Auquarium Pula. Je rozdelené do niekoľkých častí, ktoré umožňujú návštevníkom vidieť množstvo rôznych druhov morských živočíchov, ktoré sú bežné v oblasti Istrie. Medzi najzaujímavejšie výstavy patrí oblasť tropických vôd, kde nájdete množstvo farebných koralov a tropických rýb, a oblasť, kde môžete vidieť žraloky, žraločie vajcia a iné druhy morských dravcov. Akvárium Pula odporúčam ako ideálnu aktivitu pre rodiny s deťmi, páry aj skupiny priateľov. Je to nielen zábavná a vzdelávacia aktivita, ale aj skvelý spôsob, ako stráviť niekoľko hodín pri zábave a relaxácii.

Renault Arkana to zvládol

Cestu do Chorvátska sme absolvovali s SUV-kupé Renaulto Arkana E-Tech Engineered Hybrid 145. Jednou z najväčších predností je jeho hybridný pohon. Srdcom je atmosférický benzínový motor 1.6 SCe a dvojica elektromotorov. Celá sústava produkuje 145 koní. Prechod medzi elektrickým a benzínovým pohonom je veľmi plynulý. Arkana pritom dokáže jazdiť aj čisto na elektrinu. Podvozok je stabilný a pohodlný, čo je skvelé na dlhé cesty. Hlavným revírom hybridov je mesto a najslabším miestom naopak diaľnica, kde hlavne pri SUV spotreba benzínového motora rapídne rastie. Tak som to vedel doteraz. Ale Renault Arkana E-Tech Engineered Hybrid 145 ma vyviedol z omylu.

Spoločnosť nám na ceste robilo SUV-kupé Renault... Foto: Pavol Galko
Autom na Istriu Spoločnosť nám na ceste robilo SUV-kupé Renault Arkana s hybridným pohonom. Priemerná spotreba sa pohybovala od šiestich litrov.

Na trase k moru (dole kopcom) sme mali priemernú spotrebu 5,6 litra benzínu na 100km. Cestu späť, kde som už viac využíval potenciál auta a aj tempomat, len o 0,4 litra viac. Kde sa dalo sme išli diaľničným tempom 130–140 km/h, okresky 90, dediny 50 km/h. V zápchach pod Zagrebom ako zvyšok. Tankoval som benzín 95 E10 a potom ešte na v Komárne. Ale celú cestu jedným smerom by som spravil asi aj na jednu nádrž, ktorá má 50litrov. Celkovo povedané, Renault Arkana E-Tech Engineered Hybrid 145 je vynikajúci hybridný model, ktorý ponúka skvelé vlastnosti a slušný výkon v kombinácii s nízkou spotrebou paliva. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú štýlové a technologicky vyspelé auto.

Poznámka: ==== Autor je spolupracovník motoristickej relácie Motoring televízie TA3 a prevádzkovateľ stránky o autách AutoOlymp.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Renault #Renault Arkana #Istria #autom do
Články podľa značiek