Je to lacnejšie. Čelné sklo možno opraviť, ak je prasklina menšia ako dvojeurovka

Približne 30, percent poistných udalostí sa týka čelného skla. To je v deviatich prípadoch z desiatich kompletne vymenené. Často zbytočne.

15.11.2023 14:00
čelné sklo Foto:
Pri oprave čelného sklad zväčša neplatíte spoluúčasť, pri výmene áno.
debata (16)

Približne 30 percent škôd zo všetkých poistných udalostí vozidiel, ktoré nahlásia klienti Allianz- Slovenskej poisťovne, sa týka čelných skiel. Za prvých 9 mesiacov tohto roka riešila poisťovňa 15 054 škôd na čelných sklách. Až 89 % z nich bolo kompletne vymenených. Opravených bolo len 1 711 čelných skiel.

Orava je pritom z ekologického hľadiska oveľa efektívnejšia ako výmena. Na výrobu jedného čelného skla sa totiž spotrebuje až 23,5 kg CO2. K tomu je treba pripočítať prepravu od výrobcu k zákazníkovi, pomocné materiály pri odstraňovaní a lepení skla a likvidáciu odpadu. Dohromady tak výmena čelného skla spotrebuje vyše 29 kilogramov CO2. Jeho oprava má pritom o 99,5 percenta nižší dopad na produkciu CO2.

zväčšiť Redukcia Co2 pri oprave a výmene niektorých... Foto: TASR, Allianz
oprava-vymena-celneho-skla-allianz Redukcia Co2 pri oprave a výmene niektorých autodielov.

Oprava autoskla je často oveľa efektívnejším, rýchlejším, lacnejším aj ekologickejším riešením. Napriek tomu v praxi takmer 9 z 10 klientov, aj autoservisov pristupuje k výmene celého čelného skla. „Mnohí motoristi riešia opravu autoskla neskoro, keď už je prasklina veľká a nedá sa opraviť, iní sa obávajú, že oprava nebude urobená správne, alebo nebude bezpečná a radšej zvolia nové sklo. Pri škode z čelného skla v rámci PZP zas mnohí uprednostnia výmenu, pretože to nejde z ich peňazí,“ vysvetľuje Branislav Dian z odboru likvidácie poistných udalostí Allianz.

prasklina Čítajte viac Myslíte si, že poškodené čelné sklo vám uhradia z PZP? Zabudnite!

Čelné sklo je možné opraviť, ak priemer poškodenia neprekračuje rozmery 2-eurovej mince. Oprava funguje na princípe podtlaku, ktorým sa odsaje vzduch z poškodeného miesta, a to sa následne zaleje živicou, ktorá sa vytvrdí UV svetlom. Opravené čelné sklo bude po oprave rovnako pevné ako pred vznikom poškodenia, nedôjde k zníženiu jeho bezpečnosti a nie je tam ani riziko narušenia štruktúry otvoru, ako pri výmene celého skla.

Oprava trvá približne 45 minút a opravené poškodenie má doživotnú záruku. Výmena čelného skla stojí v priemere 615 eur, oprava vyjde na približne 45 eur. Krytie rizika “rozbitie skla” je zväčša obsiahnuté v havarijnom poistení, čo si však v prípade vašej poisťovne overte. Vo väčšine prípadov pri oprave čelného skla klient neplatí spoluúčasť, no pri výmene skla spoluúčasť platí – opäť to ale závisí od vášho konkrétneho poistenia.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Allianz #čelné sklo #oprava čelného skla
Články podľa značiek