Vodiči, pozor! Za jazdu so snehom na streche hrozí pokuta

Stačí na zasneženom aute očistiť len okná? Ani náhodou. Zákon je v tomto smere na vodičov prísny. A má prečo.

14.12.2023 06:00
debata (13)
Jazda s pokrývkou snehu na karosérii je... Foto: TASR
sneh, sneženie, kalamita, doprava Jazda s pokrývkou snehu na karosérii je protizákonná. Čisté majú byť nielen okná, ale aj strecha, kapota, svetlá a evidenčné číslo.Inak sa vystavujete pokute.

Hoci sa so zimnou prevádzkou áut spájajú vodičom najmä zákonom požadované zimné pneumatiky, je tu ďalší faktor, na ktorý zákon myslí. Týka sa zasnežených áut. Dni, keď si ich nájdeme pokryté vrstvou bielej nádielky, sa pritom blížia. Preto nezabúdajte, že očistiť nestačí len okná. Podľa § 38 odst. 4 zákona o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov je vodič vozidla pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Dokonca môžete za jazdu s autom, ktoré má snehom pokrytú karosériu, dostať pokutu vo výške 40 eur.

BMW zrámovalo, čo sa dalo. Pajštúnska v Bratislave

Video
Akumulátor Čítajte viac Toto je 10 rád ako v zime vždy naštartovať

Má to logiku. Sneh a najmä ľad na karosérii sú nebezpečnejšie, ako by sa mohlo zdať. Pri prudšom brzdení sa zosunú zo strechy na vaše čelné okno, čím stratíte výhľad. Ohrozíte tým nielen seba, ale aj ostatných. Myslite tiež na to, že sneh na reflektoroch bráni ich funkcii. Zákon pritom požaduje, aby boli reflektory čisté. "Činná plocha svetlometov a svietidiel nesmie byť zakrytá alebo nadmerne znečistená s výnimkou svetlometov a svietidiel, ktoré nie sú predpísané,“ požaduje zákon o cestnej premávke. No a očistiť treba aj evidenčné číslo vozidla. Aj na to zákon myslí.

Auto - zima Čítajte viac Viete správne zahriať motor v tuhých mrazoch? Takto sa to má robiť

Podľa paragrafu 72 zákona o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, auto s nečitateľnou evidenčnou tabuľkou „nesmie byť prevádzkované na verejných komunikáciách a môže mu byť zadržané osvedčenie o evidencii. Kým pri nečitateľnej ŠPZ však nehrozí žiadne nebezpečenstvo, s ľadom je to presne naopak. Predstavuje obrovské riziko. Môže totiž zasiahnuť iné vozidlo, dokonca rozbiť jeho okná. Že sa to naozaj stáva, nás presvedčila nehoda, ktorá sa odohrala medzi Sliačom a Banskou Bystricou vo februári tohto roka. Ľadová kryha z protiidúceho kamióna vletela rovno do kabíny osobného vozidla a zranila tvár 12-ročného chlapca.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #auto a zima
Články podľa značiek