Nissan Leaf mení svoju tvár

Nismo, športová divízia Nissanu, postavila svoj prvý športový elektromobil. Jeho základom je európske Auto roka – Nissan Leaf.

20.04.2011 14:17
Nissan Leaf Foto:
Nissan Leaf
debata

Premiéru športový Leaf absolvuje 20. apríla na newyorskom autosalóne. Nissan Leaf Nismo RC je navrhnuté ako skutočné pretekárske vozidlo s monokokom z uhlíkových vlákien a trojdielnou dvojdverovou karosériou, ktorá má odnímateľnú prednú aj zadnú časť. Okná sú pevné, celková hmotnosť bola znížená na 940 kilogramov.

Nechýbajú spojlery a prítlačné krídla. Pôvodný Leaf sa v ňom dá vidieť len podľa svetlometov. Motor je umiestnený uprostred a poháňané sú zadné kolesá namiesto predných v sériovom aute. Dramaticky sa zmenila aj svetlá výška, ktorá dosahuje len 61 milimetrov.

Leaf Nismo RC poháňa 80 kW elektromotor, ktorý je napájaný z lítiovo-iónového akumulátora pozostávajúceho zo 48 článkov. Elektromotor (krútiaci moment 281 Nm) dokáže auto zrýchliť na stovku za 6,85 sekundy a maximálna rýchlosť je 155 km/h. V rýchlostnom režime vydržia batérie 20 minút. Na ich 80-percentné dobitie je potom treba 30 minút.

Jazdné výkony Nissanu Leaf Nismo RC ešte ani zďaleka nedosahujú súťažné parametre, ale výrobca ho mieni používať ako demonštračné vozidlo pri rozličných okruhových pretekoch. Odtiaľ bude potom čerpať potrebné dáta ako z pojazdného laboratória pre vývoj budúcich športových elektromobilov.

debata chyba
Články podľa značiek