Autá WRC budú od sezóny 2017 podstatne silnejšie

Nové pravidlá organizácie FIA urobia z vrcholnej triedy automobilových súťaží podstatne rýchlejšiu záležitosť. Nové WRC dostanú viac výkonu, inú techniku a atraktívnejší vzhľad.

13.07.2015 20:18
Volkswagen Foto:
Od sezóny 2017 budú autá kategórie WRC podstatne rýchlejšie než doteraz.
debata

Súčasná podoba automobilových súťaží začína byť tak trochu nuda. Uvedomujú si to aj vrcholní predstavitelia FIA a tak začali biť na poplach. Pre sezónu 2017 pripravili nové pravidlá, ktoré majú autá kategórie WRC podstatne zrýchliť a urobiť z nich aj na pohľad väčších dravcov.

Viac výkonu a lepšia aerodynamika

Najväčším lákadlom majú byť technické zmeny v čele s väčším reštriktorom (+ 2 mm), pomocou ktorého dosiahnu prepĺňané motory z objemu 1,6 l max. výkon až 280 kW/380 k (doteraz 221 kW/300 k). Spolu s tým samozrejme súvisí aj vyšší prepĺňací tlak turbodúchadiel, čo zvýši ich nároky na chladenie a celkovú výdrž.

Zmení sa aj podvozok áut. Idem predovšetkým o väčšie rozchody vpredu aj vzadu, aktívne diferenciály a celkovo väčšiu dĺžku aj šírku karosérie. Tá navyše dostane väčšie spojlery.

V roku 1985 mali autá skupiny B max. výkony aj... Foto: Audi
Audi V roku 1985 mali autá skupiny B max. výkony aj 600 k.

Dostupná cena

Popri všetkých úpravách pravidiel reflektujúcich zatraktívnenie tejto športovej disciplíny v očiach fanúšikov zostali na zreteli aj finančné náklady na stavbu, testovanie a prevádzku nových WRC vozidiel. Podľa dostupných informácií by mali byť nové špeciály cenovo dostupnejšie než doteraz, o čo by sa mali postarať najmä niektoré spoločné komponenty pre všetky autá v štartovom poli. Aká však bude nakoniec skutočnosť, ukáže až sezóna 2017.

debata chyba
Články podľa značiek