Test: Chevrolet Cruze očarí najmä cenou

Nový Cruze znamená pre Chevrolet to, čo pre Kiu model cee´d a pre Hyundai nová í-tridsiatka. Je definitívnou bodkou za kapitolou spojenou s kórejským Daewoo.

08.06.2010 11:15
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Foto:
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT
debata

Novinka, nahrádzajúca hneď dva staršie modely Lacetti a Nubira, prichádza na rozdiel od svojich ázijských rivalov v podobe sedanu a s rýdzo európskou platformou. Tú si totiž Cruze požičal priamo od nového Opela Astra. Aj z toho je jasné, že Cruze má vyššie ambície, ako len konkurovať kórejským súperom. My sme si vyskúšali najdrahšiu verziu s dieselovým motorom 2.0 VCDi v najvyššom stupni vybavenia LT a k tomu so 6-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorú neponúka naozaj každý.

V nižšej strednej triede je Cruze príjemným... Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT V nižšej strednej triede je Cruze príjemným oživením.

Exteriér

Dizajnérom treba vysloviť veľkú pochvalu. Na rozdiel od Kie cee´d má totiž Cruze vlastnú charizmu a rozhodne neodkukáva dizajnové prvky od konkurencie. V porovnaní s Lacetti to totiž nie je žiadna konfekcia. Proporcie sú perfektné. Klenutá kabína s profilom kupé ladí s robustným pontónom širokou stavbou a krátkou zadnou kapotou. Kozmopolitný charakter dáva Cruze najavo neprehliadnuteľnou prednou maskou v jemne americkom štýle.

Rázvor náprav radí Cruze do nižšej strednej... Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Rázvor náprav radí Cruze do nižšej strednej triedy.

Európanov tým však určite neodradí. Skôr naopak. V nižšej strednej triede je príjemným oživením. A to aj vďaka karosérii sedan, ktorá mu dáva nielen odlišné postavenie, ale aj zvyšuje jeho hodnotový imidž. Naoko sa teda tvári, akoby mal namierené do strednej triedy, no rázvorom náprav 2685 mm, ktorý je zhodný s novou Astrou, jasne deklaruje príslušnosť k Renaultu Mégane, Fordu Focus, Peugeotu 308, ale aj ku Škode Octavia či k Volkswagenu Golf, ktoré však v tomto smere predsa len prekonáva.

Interiér

Práve slušný rázvor náprav je kľúčom k solídnym priestorovým parametrom v interiéri. Vpredu nemáte s miestom žiadne problémy a vzadu je limitom len rezerva nad hlavou, aj to spôsobená mechanizmom príplatkového strešného okna, ktorý si vypýtal pár centimetrov z výšky interiéru. Bez neho zvládne Cruze aj 190-centimetrových dlháňov. Tí si však budú sťažovať na ťažšie nastupovanie, spôsobené klesajúcim profilom kabíny.

Dizajn interiéru je príjemným prekvapením. Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Dizajn interiéru je príjemným prekvapením.

Dizajn interiéru je veľkým prekvapením. Palubná doska s efektným prístrojovým panelom s dvojicou tubusov a stredová konzola akoby vypadli z oka Opelu Insignia či novej Astre. A ak máte aj navigáciu s veľkým centrálnym displejom, Cruze sa naozaj dokáže tváriť ako prémiový produkt. Tvrdšiu povahu plastov maskuje dvojfarebným spracovaním, kvalitnou štruktúrou povrchu, perfektným lícovaním a hliníkovými dekoráciami. Len jednoduché bočné výplne dverí neutaja lacnejší korienok Cruze.

Cruze má veľmi príjemné sedadlá. Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Cruze má veľmi príjemné sedadlá.

Výhrady nebudete mať ani k sedadlám. V tejto cenovej kategórii ponúkajú dokonca slušné bočné vedenie. Svoje miesto si tu určite nájdete. Rozsah dvojosového nastavovania volantu a predných sedadiel je príkladný. Takmer športový posed je pri modeli s ázijskými koreňmi stále vzácnosťou. Chybičkou ergonómie je azda len nízka poloha ovládačov klimatizácie v zákryte radiacej páky, malý a neprakticky umiestnený spínač výstražných svetiel, do ktorého sa v strese len tak ľahko netrafíte, a lakťová opierka vodiča s príliš malým rozsahom nastavenia.

 Vzadu je dostatok miesta. Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT  Vzadu je dostatok miesta.

Vybavenie a variabilita

Už základná verzia Base má všetko, čo v nižšej strednej triede potrebujete. Azda s výnimkou klimatizácie, ktorá je súčasťou až stredného stupňa vybavenia LS. Európska konkurencia si môže vziať príklad aj z bezpečnostného štandardu. Všetky verzie totiž obsahujú nielen šesť airbagov, ale aj stabilizačný systém ESC. Najvyšší stupeň vybavenia LT k tomu pridáva automatickú klimatizáciu, tempomat či dažďový senzor a kožený volant s radiacou pákou. Priplatiť si môžete za navigáciu, kožené sedadlá alebo strešné okno, to však už Cruze stratí svoju cenovú výhodu.

Variabilitu zvyšuje sklápateľné delené operadlo. Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Variabilitu zvyšuje sklápateľné delené operadlo.

S kufrom to však nie je žiadna sláva. Na sedan s dĺžkou takmer 4,6 metra predstavuje tých 450 litrov len slabší priemer. Sčasti to ospravedlňuje fakt, že pod podlahou máte plnohodnotné rezervné koleso, čo dnes už nebýva zvykom. Viac vám bude preto prekážať vysoká nakladacia hrana, malý vstupný otvor, archaické pánty zasahujúce do priestoru pre batožinu, priečna výstuha za zadnými sedadlami, ktorá znižuje využiteľnosť kufra po sklopení operadiel a chábajúce madlo zatvárania veka. Čo však nedáte do kufra, ľahko si nájde miesto v množstve odkladacích priestorov. Pochvalu si zaslúžia najmä veľké schránky vo dverách.

Motor a prevodovka

Dvojlitrový diesel 2.0 VCDi s priamym vstrekovaním a variabilnou geometriou turbodúchadla je najvýkonnejšou aj najdrahšou alternatívou pre Cruze. Z jeho 150 koní (110 kW) je jasné, že sa snaží konkurovať tomu najlepšiemu, čo je dnes k dispozícii. No papierové čísla sú jedna vec a realita druhá. Daňou za solídny výkon je menšia pružnosť v nízkych otáčkach a výrazná turbodiera. Tá sa ešte znásobuje v kombinácii so 6-stupňovým automatom, ktorý síce treba pochváliť za počet stupňov aj hladké radenie, no rozhodne nie za akčnosť. Pri prudkom rozbehu z miesta to v praxi znamená priam nekonečne dlhé čakanie, kým pocítite, že motor chytí dych. Zaskočiť vás to môže aj pri predbiehaní. Takže rátajte skôr s komótnou „seniorskou“ jazdou než s prítlakmi do sedadla. Motor si nás priveľmi nezíska ani akustikou. Nie je síce hlučný, no jeho prejav len ťažko porovnať s tým, na čo sú dnes zvyknutí napríklad zákazníci Fordov, Volkswagenov alebo Peugeotov. S automatom tiež musíte napriek šiestim stupňom rátať s vyššou priemernou spotrebou minimálne o jeden liter. V meste sa môžete dostať aj nad hranicu 8,5 litra nafty a ani v zmiešanej premávke si nerobte nádeje na výrobcom udávaných 6,7 litra. Rátajte skôr so 7,5 až ôsmimi litrami.

Motor má najmä v meste sklony k vyššej spotrebe. Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Motor má najmä v meste sklony k vyššej spotrebe.

Jazdné vlastnosti

Cruze má rovnakú platformu s novou Astrou a to nie je zlý základ. Keď však dvaja robia to isté, ešte to nemusí byť to isté. Odstup od Astry je evidentný, keďže Cruze sa nemôže na zadnej náprave pochváliť najväčšou pýchou Astry – Wattovým priamovodom. Ale aj tak si zaslúži pochvalu za veľmi slušnú stabilitu a malé náklony v zákrutách. Komfortom sa však už najlepším v triede nevyrovná. Stredne tvrdé odpruženie si totiž nerozumie s malými nerovnosťami. Sériové sedemnásťpalcové disky vo verzii LT preto nie sú práve výhodou. Zvuková izolácia podvozku však nie je zlá. Riadenie má citlivé reakcie, keďže dostalo do vienka módny priamejší prevod. Pri vysokých rýchlostiach oceníte aj nízky aerodynamický hluk.

Na rozdiel od kórejskej konkurencie má vlastný... Foto: Václav Lipavský
Chevrolet Cruze 2.0 VCDi AT Na rozdiel od kórejskej konkurencie má vlastný štýl.

Chevrolet Cruze je naozaj zaujímavá ponuka. A to aj cenovo. Je len otázne, či práve dieselová verzia, ktorá štartuje cenou 14 250 eur a v prípade LT až 17 650 eur. Za automat dáte ďalších 1200 eur. A tu sa Cruze začne výrazne prekrývať s množstvom oveľa renomovanejšej, i keď benzínovej konkurencie z dielní Fordu či Volkswagenu. Tá možno neponúkne takú výbavu, no Cruze určite prekoná jazdnými vlastnosťami, celkovým pocitom komfortu a vyššou zostatkovou hodnotou.

Výhody Nevýhody
 dizajn  reakcie prevodovky
výbava  menší kufor
výkon motora  hlučnejší podvozok
Technické údaje
Model: Chevrolet Cruze 2.0 VCDi LT AT
Počet valcov/ventilov: 4/16 DOHC
Objem motora (cm3): 1991
Výkon (kW/ot.): 110/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 320/2000
Prevodovka: 6-automat
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4592/1788/1477
Rázvor náprav (mm): 2685
Objem bat. priestoru/nádrže (l): 450/60
Maximálna rýchlosť (km/h): 200
Akcelerácia 0 – 100 km/h (s): 9,9
Priemerná spotreba (l/100 km): 6,7
Cena: 18 850 €
Sériové vybavenie LT (vybrané prvky):
Stabilizačný systém ESC, ABS, 6× airbag, diaľkové centrálne uzamykanie, elektrochromatické spätné zrkadlo, parkovací senzor, výškovo a hĺbkovo nastaviteľný volant a sedadlo vodiča, el. ovládané a vyhrievané spätné zrkadlá, el. ovládané predné a zadné okná, automatická klimatizácia, palubný počítač, audio s CD, tempomat, el. ovládané strešné okno, 17-palcové disky.

Chevrolet Cruze: Aktuálne ceny, výbava a porovnanie s konkurentmi na Autozor.sk

debata chyba
Články podľa značiek