Maserati Quattroporte: Po facelifte s lepšou aerodynamikou

Šiesta generácia talianskeho luxusného sedanu je na trhu už od roku 2013. Teraz prišiel čas na jej omladenie. Výrobca vylepšil nielen dizajn, ale pridal aj nové technológie a upravil niektoré motory. Objednávky začína prijímať už v júli. Kúpiť si nové Quattroporte je možné aj priamo na Slovensku.

24.06.2016 06:00
debata
Facelift zlepšuje vzhľad, zavádza modernejšiu... Foto: Maserati
2017 Maserati Quattroporte Facelift zlepšuje vzhľad, zavádza modernejšiu techniku a pridáva výkon.

Kto čakal, že pri facelifte výrobca upraví predné svetlá, ten sa nedočkal. Hlavné svetlomety s ľahko ázijským dizajnom ostávajú nezmenené, no na scénu prichádza lepšia aerodynamika. Maserati ju dosiahlo aj vďaka elektronicky ovládaným klapkám pred chladičom. Nižší koeficient odporu vzduchu so sebou prináša aj nižšiu spotrebu a vyššiu maximálnu rýchlosť jednotlivých modelov. Okrem toho sa zmeny dočkali aj oba nárazníky a mriežka chladiča.

Vnútri bude najväčšou zmenou nový informačno-zábavný systém s 8,4-palcovou obrazovkou spolu s novým otočným ovládačom. Systém bude kompatibilný s Android Auto a Apple CarPlay.

Aerodynamika sa zlepšila približne o 10 percent. Foto: Maserati
2017 Maserati Quattroporte Aerodynamika sa zlepšila približne o 10 percent.

Z bezpečnostných prvkov na palubu pribudol systém, ktorý dokáže udržať auto v jazdných pruhoch. K tomu sa pridáva panoramatický kamerový systém, ktorý vodičovi umožní vidieť 360-stupňový záber na vozidlo. Štandardnou výbavou bude aj automatický senzor kvality vzduchu. Pre najvýkonnejšie verzie do ponuky pribudli výbavy GranLusso a GranSport.

Ponuka motorov sa taktiež dočkala niekoľkých zmien. Naftový šesťvalec s objemom tri litre ostáva v ponuke s nezmeneným výkonom 202 kW (275 koní) a maximálnym krútiacim momentom 600 Nm. Vďaka lepšej aerodynamike však stúpla jeho maximálna rýchlosť na 252 km/h. Slabšia verzia s výkonom 184 kW (250 koní) maximálne vyprodukuje 242 km/h.

Spolu s lepšou aerodynamikou výrobca upravil aj... Foto: Maserati
2017 Maserati Quattroporte Spolu s lepšou aerodynamikou výrobca upravil aj výkon motorov.

Benzínový šesťvalec od Ferrari s objemom tri litre dostal vyšší výkon v podobe 257 kW (350 koní), čo mu zaručuje akceleráciu na 100 km/h za 5,5 sekundy a maximálnu rýchlosť 270 km/h. Silnejšia verzia motora dostala 301 kW (410 koní).

Vidlicový osemvalec taktiež od Ferrari s objemom 3,8 litra ponúka 390 kW (350 koní) a 710 Nm. S ním talianska limuzína dokáže ísť 310 km/h a na stovke sa objaví za 4,7 sekundy. V tomto prípade však už hovoríme o vrchole ponuky, Maserati Quattroporte GTS. Štandardným meničom prevodových stupňov ostáva osemstupňový automat ZF.

Na palubu sa dostali aj nové systémy ako... Foto: Maserati
2017 Maserati Quattroporte Na palubu sa dostali aj nové systémy ako napríklad asistent pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu.

Maserati pred smrťou zachránil Fiat spolu so svojou značkou Ferrari. Aktuálne automobilka s trojzubcom v znaku pôsobí v 72 krajinách sveta a v máji po prvýkrát otvorila svoju predajňu aj na Slovensku. Vyskúšať a kúpiť Maserati je niekoľko týždňov možné v hlavnom meste na Hodonínskej ulici, kde je otvorená prvá predajňa tejto značky na Slovensku.

2017 Maserati Quattroporte
2017 Maserati Quattroporte
+122017 Maserati Quattroporte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maserati #facelift #Quattroporte #Maserati Quattroporte
Články podľa značiek