Test: BMW 230i Coupé – tak ako to má byť

Nie všetky autá sú o praktickosti, veľkosti a úspornosti. Niektoré sú jednoducho o pôžitku z jazdy a dobrých jazdných vlastnostiach. A presne takým je BMW radu 2 kupé s 252 koňovým benzínovým motorom.

09.04.2017 07:00
debata (1)
Kupé so sebou prináša elegantné tvary. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Kupé so sebou prináša elegantné tvary.

Rad 2 je dnes v ponuke bavorskej automobilky plný kontrastov. Pod doplnkovým označením Active Tourer alebo Gran Tourer nájdeme rodinné MPV s pohonom prednej nápravy, ktoré pre automobilku nie sú vôbec typické. Na druhej strane v rade 2 je taktiež dostupné malé kupé a kabriolet. Oba so štandardným uložením motora vpredu a pohonom zadnej nápravy.

Kupé verzia nesie interné označenie F22 a na trhu sa po prvýkrát v danej generácii objavila v roku 2013. Predtým sme boli zvyknutí na to, že najmenšie kupé patrilo do radu 1. BMW si však povedalo, že je čas na zmenu. V minulom roku však automobil dostal verziu 230i, ktoré je niekde na polceste medzi štandardným modelom a športovou verziou s označením M.

Na trhu je od roku 2013, model 230i prišiel v... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Na trhu je od roku 2013, model 230i prišiel v minulom roku.

Kupé…

Len máloktorý tvar automobilu je elegantnejší ako kupé. Prípadne, existuje vôbec nejaký? Moderné SUV pri štíhlom kupé vyzerajú ako hulváti z lesa. Najmä veľké vozidlá so skosenou zadnou časťou do kupé podoby vzbudzujú na cestách rešpekt a obdiv. Ako je to však v prípade mini verzie? BMW 230i Coupé na dĺžku meria len 4 432 mm, čím sa radí ku krátkym vydaniam áut. Aj na parkovisku pôsobí subtílnejšie, no o to odhodlanejšie. Pri pohľade zo zadnej alebo prednej strany je ťažko rozpoznateľné, či ide o rad 3 alebo 2.

Pri pohľade z bočnej strany je to však jasné. Ladné tvary postupujú od kapoty až po zvažujúcu sa strechu smerom k veku batožinového priestoru. Vďaka výraznej oranžovej farbe bolo malé kupé navyše ťažko prehliadnuteľné.

Agresívny dizajn bavorská automobilka vštepila... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Agresívny dizajn bavorská automobilka vštepila aj svojmu najmenšiemu modelu.

Všetko má však aj svoje ale a kupé karoséria nie je výnimkou. Nevyhlo sa jej ani BMW v malom vydaní. Do vnútra sa zmestia len 4 ľudia a tí dvaja na zadných sedadlách si vytrpia svoje. Automobil je najmä pre dve osoby.

Vodič zapadne na svoje miesto ako kľúčik do zámky. Športové sedadlo ho obklopí a pohltí. Možností nastavení je mnoho. Treba sa s nimi pohrať a nájsť si ideálne miesto za športovým volantom. Celá prístrojová doska je orientovaná na vodiča.

Ergonomickú stránku interiéru BMW opäť zvládlo... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Ergonomickú stránku interiéru BMW opäť zvládlo na jednotku.

Na vrchole palubnej dosky svieti displej informačno-zábavného systému iDrive. V interiéri nechýba nič, čo by vo väčších BMW štandardne bývalo. Posádka však cíti, že sa nachádza v malom aute. Niežeby bolo na predných sedadlách málo miesta, no napríklad malé čelné sklo dáva jasne najavo, kde sedíte.

Batožinový priestor je na druhej pomerne veľký. Zmestí sa do neho 390 litrov, čo pre dvojčlennú posádku väčšinou bohato stačí. Problémom môže byť menší prístup do batožinového priestoru, no kto chce prevážať veľké predmety určite na túto činnosť nezvolí tento model.

Vzadu sú miesta len pre prípad núdze. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Vzadu sú miesta len pre prípad núdze.

Nový v ponuke

Od minulého roku je v ponuke 2,0 litrový preplňovaný benzínový štvorvalec s výkonom 252 koní. Do príchodu nového motora tvoril vrchol ponuky model 228i s výkonom 245 koní. V oboch prípadoch pohonné jednotky produkujú 350 Nm krútiaceho momentu.

Malé BMW so silnejším a modernejším agregátom šprintuje na 100 km/h za 5,8 sekundy a maximálne sa pohybuje rýchlosťou 250 km/h. Štandardne je automobil vybavený 6 stupňovou manuálnou prevodovkou, no v tomto prípade bola na palube športová verzia 8 stupňového automatu Steptronic.

Motor má pri bežnej jazde prijateľnú spotrebu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Motor má pri bežnej jazde prijateľnú spotrebu.

Už len dané parametre napovedajú, že jazda s týmto autom nebude žiadna nuda. Ak k tomu pripočítame pohon zadnej nápravy spolu s vpredu uloženým motorom, z čoho navyše pramení aj takmer ideálne rozloženie hmotnosti, nemôžu byť o zábavnej jazde s týmto autom žiadne pochybnosti.

Prejav motora je vynikajúci. Výkon prichádza postupne a vädnúť začína až za hranicou 5 500 otáčok. Bohužiaľ, vodič nemá pred očami teplotu chladiacej kvality nieto ešte teplotu oleja. Takže na vytáčanie studeného motora treba dávať o to väčší pozor.

Pohonná jednotka má dostatok síl aj na... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Pohonná jednotka má dostatok síl aj na pretáčanie kolies zadnej nápravy.

Zvukový prejav je veľmi dobrý. Ekologický režim jazdy je v aute asi len do počtu, alebo na núdzový dojazd na čerpaciu stanicu. Výrobca udáva kombinovanú spotrebu na úrovni 5,9 l/100 km. V realite je očakávateľná kombinovaná spotreba 8 litrov. Pri pokojnej jazde mimo mesta však môže padnúť aj mierne pod úroveň šiestich litrov.

Základný benzínový model 218i obsahuje len trojvalec.

Zmenu prevodov za príplatok zabezpečuje 8... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Zmenu prevodov za príplatok zabezpečuje 8 stupňový automat.

Podvozkové majstrovstvá sveta

BMW dlhodobo patrí k automobilkám, ktoré si potrpia na kvalitný podvozok. Ak si myslíte, že malé športové kupé bude mať snahy o rozdrvenie chrbtice vodiča a posádky na prach pri každej nerovnosti, tak sa bude mýliť.

Auto je doslova komfortné. Odhlučnenie podvozku je veľmi dobré a tak ani jazda po nekvalitnej vozovke nie je nepríjemná. Za pohodlie na palube však môže aj adaptívny športový podvozok, ktorý po aktivovaní športového režimu stuhne.

Radiť je možné aj ovládačmi pod volantom. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Radiť je možné aj ovládačmi pod volantom.

Vysoký výkon a pohon zadnej nápravy dávajú možnosť driftovania aj na miestach, kde by to neskúsení vodič možno nechcel. V takom prípade prichádza na pomoc kontrola trakcie, ktorá v okamihu odoberie z kolies výkon a katastrofa sa nekoná.

Kto však vie, ako krotiť vysoký počet koní, môže využiť športový režim, prípadne režim Sport+, kde je deaktivovaná kontrola trakcie a v akcii ostáva časť stabilizačného systému. Deaktivovať je však možné aj stabilizačný systém. V takom prípade sa môže začať zábava pri ktorej sa dymí z pneumatík a na bočných oknách umiera jarný hmyz.

Automatická prevodovka začne v športovom režime radiť agresívne a motor drží vo vysokých otáčkach. Pri preradení doslova trhne celým autom. V takom prípade však treba počítať s dvojcifernou spotrebou paliva. Pri jazde, ktorá nelikviduje pneumatiky v oblakoch dymu je však automobil v zákrutách stabilný. Problém prichádza akurát na diaľnici, kde vďaka krátkemu rázvoru je auto pomerne nestabilné. Vodič musí až príliš často pristupovať ku korekciám prostredníctvom volantu.

Záver

Trojdverové kupé si nebude kupovať niekto, kto potrebuje priestor pre rodinu, úsporné auto alebo praktické vozidlo. Ide o autá, ktoré sa zväčša kupujú ako druhé alebo tretie do rodiny a zaobstarajú si ich často ľudia, ktorí majú radi šoférovanie.

Za príplatok sú dostupné aj adaptívne LED svetlá. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
BMW 230i Coupé Za príplatok sú dostupné aj adaptívne LED svetlá.

Z toho dôvodu je malému BMW ťažké niečo vyčítať. Jednu vec by sme však predsa len našli. Cena testovaného auta sa vyšplhala na 53 950 eur. Na palube navyše nebola celá výbava, ktorá je dostupná. To znamená, že cena môže byť pokojne aj vyššia.

Testovanému modelu chýbal napríklad head-up displej alebo ventilácia sedačiek. Rovnako na palube bol len systém na výstrahu pred opustením jazdného pruhu a teda BMW sa v pruhu nevedelo udržať samo. Nešlo ani o vrcholovú verziu M240i. Práve cenovka robí z tohto skvelého malého kupé nedostupné auto, ktoré si kúpi len zopár ľudí.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 432
Šírka (mm) 1 774
Výška (mm) 1 418
Rázvor (mm) 2 690
Objem batožinového priestoru (l) 390
Objem palivovej nádrže (l) 52
Prevádzková hmotnosť (kg) 1 425

Technické údaje

Typ spaľovacieho motora radový zážihový s preplňovaním
Zdvihový objem motora (cm3) 1 998
Počet valcov 4
Max. výkon (kW/k pri ot./min) 185/252 pri 5 200
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 350 pri 1450 až 4 800
Prevodovka 8-stupňová automatická
Poháňaná náprava zadná
Max rýchlosť (km/h) 250
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 5,8
Kombinovaná spotreba (l/100 km) 5,9
Počet miest na sedenie 4

Cena

Základná cena modelu 28 300 EUR
Cena testovaného vozidla 53 950 EUR
BMW 230i Coupé
BMW 230i Coupé
+20BMW 230i Coupé

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #BMW 2 Coupé #230i #BMW 230i Coupé
Články podľa značiek