Test: Volvo XC60 D5 – ideálne SUV

Švédska automobilka pokračuje v modernizácii svojej flotily. Prvá generácia modelu XC60 je medzi motoristami obľúbená. Teraz to má výrobca rozrobené na ďalší úspech. XC60 sa opätovne veľkostne zaradzuje pod väčší model XC90. Aktuálne sa do predajní dostáva aj úplne nový model XC40, ktorý bude v hierarchii pod testovaným vozidlom.

19.11.2017 07:00
debata
Volvo XC60 druhej generácie vstúpilo do predaja... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Volvo XC60 druhej generácie vstúpilo do predaja v tomto roku.

V tomto roku XC60 oslavuje 10. rok svojej existencie. Volvo v roku 2007 na autosalóne v Detroite predstavilo po prvýkrát koncept tohto auta. Produkčná verzia prvej generácia sa ukázala svetu o rok neskôr. V predaji vydržala až do roku 2017, kedy ju nahrádza novinka.

Prvá generácia si v rámci propagácie zahrala vo filme Twilight sága: Nov. Aj napriek tomu sa jej však podarilo získať si priazeň motoristického publika. Jej hlavnou devízou bol dynamický dizajn a fakt, že ide o skladnejší a obratnejší model ako väčšia XC90. Na týchto faktoroch sa nič nezmenilo.

Prvá generácia bola najpredávanejším modelom... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Prvá generácia bola najpredávanejším modelom Volva.

XC60 je navyše pre Volvo najlepšie sa predávajúcim modelom, ktorý každoročne od uvedenia na trh zvyšuje svoje predaje. Napríklad v roku 2016 globálne predaje presiahli 161-tisíc kusov.

Dizajn ostal v rodine

Ak je vašou prioritou mať čo najväčšie SUV, tak XC60 nie je pre vás. Automobil aj v druhej generácii pôsobí v porovnaní s XC90 už na prvý pohľad skladnejšie. Novinka však získala rodinný šarm, ktorý už majú XC90, S90 a V90. Menšie SUV vyzerá ešte lepšie ako v prvom vydaní.

Auto pôsobí dynamicky a robustne. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Auto pôsobí dynamicky a robustne.

Novinka na seba prebrala svetlá v štýle Thorovho kladiva. V tomto tvare svieti denné svietenie a smerovky. Zvyšok hlavných svetlometov vypĺňa LED technológia. Dynamiku prednej časti dotvára veľká mriežka chladiča. Rýchlostné nadanie auta z bočnej strany dotvára stúpajúca spodná línia okien. V zadnej časti hrajú hlavnú rolu veľké svetlá. Tiahnu sa od strechy, okolo okna až k mieste pre EVČ. Aj v tejto dizajnový prvok po novom patrí celej rodine Volvo.

Vo vnútri sa nachádza kúsok Švédska. Po nasadnutí do vnútra vás obklopia prírodné materiály a prepadné vás pocit vzdušnosti. Ťažko nachádzať nedostatky. Biela príplatková koža je na dotyk vynikajúca, sedadlá sú vyhrievané aj ventilované. Vodič má pred sebou prístrojový štít, na ktorom vidí všetky potrebné informácie vrátane navigácie, ktorej pokyny sa navyše premietajú aj do head-up displeja.

Vôňa kože a dreva je návyková. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Vôňa kože a dreva je návyková.

Veľký dotykový displej v strede ovláda všetky dôležité funkcie auta. Jeho nevýhodou je fakt, že na seba veľmi ľahko priťahuje odtlačky prstov, takže po chvíli používania pri nesprávnom svetle vyzerá špinavo.

Za seba si bez problémov sadnú osoby vysoké 187 cm. Pri vyšších postavách už musia na rad prísť kompromisy. Aj zadné sedadlá sú však veľmi príjemným miestom na pobyt. Do batožinového priestoru sa zmestí 505 litrov, po sklopení zadných sedadiel 1 432 litrov nákladu. Príplatkové vzduchové tlmiče umožňujú pre nakladanie do batožinového priestoru znížiť zadnú časť auta, no ide len o kozmetickú úpravu.

Miesta pred zadnými sedadlami je dostatok. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Miesta pred zadnými sedadlami je dostatok.

Do blata aj do zákrut

Volvo aj v tomto prípade prvotriedne zvukovo odizolovalo interiér vozidla. Vo vnútri počas jazdy vládne väčšinou ticho. Bežné nerovnosti na ceste podvozok s príplatkovými vzduchovými tlmičmi odfiltruje bez akýchkoľvek problémov. Keď však dôjde na väčšiu jamu alebo hrb na ceste, zvuk nárazu dovnútra preniká dosť intenzívne.

Vzduchové tlmiče dokážu zvýšiť svetlú výšku... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Vzduchové tlmiče dokážu zvýšiť svetlú výšku karosérie a auto je pripravené na cestu do terénu.

Automobil však ani na 19 palcových diskoch nemal problémy zvládať bežné nástrahy ciest. Adaptívne tlmiče dokážu v prípade potreby stuhnúť a tak minimalizovať náklony v zákrutách. Stáva sa tak najmä po zvolení dynamického jazdného režimu.

V jazdnom režime, ktorý má za úlohu minimalizovať spotrebu tlmiče znížia svetlú výšku auta, čím sa znižuje jeho odpor. Túto funkciu sme využívali najmä na diaľnici, kde nie sú nároky na tlmiče tak vysoké aj napriek tomu, že filtrovacia schopnosť podvozku sa poklesom výrazne neznížila.

Vzduchové tlmiče zlepšujú jazdné vlastnosti. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Vzduchové tlmiče zlepšujú jazdné vlastnosti.

Off-roadový režim však s XC60 robí skutočné SUV. Pneumatické tlmiče auto zvýšia, výkon prechádza na obe nápravy. Vďaka danému režimu sme nemali problém vyjsť hore strmým a nerovným rozbahneným kopcom. Smerom dole nás ubrzdil asistenčný systém pre zjazd prudkých klesaní.

Pri jazde všetkými rýchlosťami nás vyrušoval len príliš veľký účinok posilňovača riadenia. Ľahké riadenie sa mierne upravilo v dynamickom režime, no ani vtedy to nebolo úplne ono. Pri jazde nás však nevyrušovala ani pomerne vysoká pohotovostná hmotnosť, ktorá je 1 869 kg.

Pri jazde v noci sú vynikajúcim pomocníkom adaptívne LED svetlá a rozhodne sa za ne oplatí priplatiť. Poloautomatické riadenie pomáha vodičovi takmer vo všetkých rýchlostiach, od jazdy v kolóne až po diaľničné cestovanie. Napriek tomu vodič musí byť pripravený zasiahnuť napríklad vo chvíľach, keď je nejednoznačné vodorovné dopravné značenie.

235 koní je pre XC60 dostatočný výkon. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 235 koní je pre XC60 dostatočný výkon.

D5 bohato postačuje

Pod kapotou XC60 s označením D5 pracuje dvojlitrový naftový štvorvalec s dvomi turbami a výkonom 235 koní. Krútiaci moment má hodnotu 480 Nm. V tomto prípade je povinný 8 stupňový automat a pohon všetkých kolies.

Motor aj prevodovka sú výborne zohratý tím. Krútiaci moment je dostupný už od 1 750 otáčok a automat nezmätkuje ani pri hlbšom stlačení plynu. Z 0 na 100 km/h sa SUV dostane za 7,2 sekundy.

Rovnako ako podvozok, aj motor je veľmi dobre odhlučnený. Do interiéru len prenikne príjemné zamrmlanie. Spotreba motora je však rozhodne vyššia ako napríklad v sedane S90. Bohužiaľ, vyššia svetlá výška, hmotnosť a rozmery auta si vyberajú svoju daň. Pri defenzívnej jazde môže z nádrže kombinovane ubúdať 6,3 litra nafty. Na diaľnici alebo v meste sa treba pripraviť na spotrebu okolo 8,5 l/100 km.

Záver

Volvo sa v cenovej politike učilo od svojich nemeckých konkurentov. Najväčším negatívnom auta je práve jeho cena. Základná cena za 190 koňový naftový motor D4 so 6 stupňovou manuálnou prevodovkou a pohonom všetkých kolies je 45 300 eur. Výkon bude pre auto rozhodne dostatočný, manuálna prevodovka nemusí byť na škodu.

Príplatková výbava dokáže cenu XC60 poriadne... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Volvo XC60 Príplatková výbava dokáže cenu XC60 poriadne zvýšiť.

Už v základe Volvo ponúka širokú bezpečnostnú výbavu. V základnej výbave Momentum je digitálny prístrojový štít s 8 palcovým displejom vodiča, 9 palcový centrálny dotykový displej, dvojzónová klimatizácia, kožou potiahnutý volant alebo LED svetlá.

Základná cena testovaného automobilu je 47 400 eur. Vo výbave Inscription s príplatkovou výbavou sa jeho cena vyšplhala na 79 650 eur.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 688
Šírka (mm) 1 902
Výška (mm) 1 658
Rázvor (mm) 2 865
Minimálna svetlá výška(mm) 216
Objem batožinového priestoru 505/1 432 l
Objem palivovej nádrže 71 l
Prevádzková hmotnosť 1 869 kg

Technické údaje

Typ Motora vznetový radový štvorvalec s dvojitým preplňovaním
Zdvihový objem motora 1 969 cm3
Výkon 173 kW (235k ) pri 4 250 ot./min
Max. krútiaci moment 480 Nm pri 1 750 – 2 250 ot./min
Prevodovka 8-stupňová automatická
Pohon AWD
Max rýchlosť 220 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 7,2 s
Spotreba (kombi) 5,8 l/100 km
Spotreba (test) 7,8 l/100 km

Cena

Základná cena modelu 45 300 EUR
Cena testovaného modelu 79 650 EUR
Volvo XC60
Volvo XC60
+24Volvo XC60

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #test #SUV #Volvo #Volvo XC60
Články podľa značiek