Test: Hyundai i30N Performace – vydarený prvý pokus

Kórejská automobilka sa ponorila do vôd, ktoré doteraz nepoznala. Model i30 dostal športovú verziu, ktorá sa postaví proti VW Golf GTI, Renaultu Mégane RS alebo Fordu Focus ST. Podaril sa výrobcovi vstup do sveta áut pre fajnšmekrov?

10.12.2017 07:00
debata (1)
Zadná časť auta prezrádza, o čom... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Zadná časť auta prezrádza, o čom "enko" je.

Model i30 prišiel na trh pred niekoľkými mesiacmi už vo svojom treťom vydaní. Prvé dve generácie sa orientovali najmä na priaznivú cenu a pomerne bohatú výbavu. Ich cieľom nebolo oslovovanie za volantom športovo orientovanej klientely.

Druhá generácia si po facelifte vyskúšala túto úlohu verziou s označením Turbo. Pod kapotou sa nachádzal 1,6 litrový preplňovaný benzínový štvorvalec s výkonom 186 koní. Stále však nešlo o takú porciu výkonu, ktorá by sa mohla zaradiť k najrýchlejších hatchbackom s pohonom predných kolies na trhu. S novou generáciou sa všetko zmenilo.

Model i30 čakal na ostrú verziu tri generácie. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Model i30 čakal na ostrú verziu tri generácie.

Akosi sme si už zvykli, že športové verzie áut sú označované ako GTI, GT, RS a podobne. Hyundai si však vybral písmeno N. Nejde len o náhodný výsledok žrebovania v abecede. Model vznikal v kórejskom meste Namyang. Svoje pretekárske zručnosti nabral na nemeckom okruhu Nurburgring, kde predprodukčné prototypy modelu odjazdili 10-tisíc ostrých kôl. Musíme však priznať, že „enko“ nám neznie veľmi drsne ani športovo.

A čo Košičania?

Okrem označenia je pre ostré verzie bežných automobilov často charakteristická aj farba. Červená, čierna, jedovato zelená alebo jasne žltá sú už klišé. Hyundai sa vybral vlastnou cestou a poznávacím znamením i30 N je belaso modrá farba. Samozrejme, na výber sú aj iné. Táto vlajková farba je ľahko zapamätateľná a mnoho ľudí si ju všimne, pretože nie je bežná. Napriek tomu si ju môžete pomýliť s farbou šmolkov alebo s farbou ŠK Slovan Bratislava. Myslím, že v Košiciach a okolí si „enko“ v tejto farbe kúpi len málokto.

Modrá farba je príplatková. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Modrá farba je príplatková.

Napriek tomu bez štipky červenej by auto malo problém prezentovať svoju dravosť, a tak červenú linku nájdete na spodnej časti nárazníkov a na brzdových strmeňoch. Okrem toho i30 N sa prezentuje 19 palcovými kolesami, ktoré takmer dokonalo vypĺňajú priestor pre ne určený. Vozidlo má na svojom tele prítomné označenie „N“, ktoré sme našli vpredu aj vzadu. Povaha auta je badateľnejšia vzadu, keďže zo zadného nárazníka trčí dvojica koncoviek výfukov. Tie sú navyše ústredným prvkom príjemných prekvapení, no k tomu sa dostaneme neskôr.

Trochu sme sklamaní z interiéru auta. Hyundai do neho vložil na náš vkus málo emócií. Športové sedačky potiahnuté kožou a Altancarou obopnú telo vynikajúco a podržia ho na svojom mieste aj v zákrutách. Prešívanie však korešponduje s vonkajšou farbou a tak ho takmer vôbec nie je vidieť.

Interiér nás príliš nenadchol. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Interiér nás príliš nenadchol.

Na volante pribudla dvojica tlačidiel. Jedným si vodič môže zvoliť jazdný režim z trojice normal, sport a eco. Druhým sa zapína všetka brutálnosť (Race mode), ktorú model i30 N Performance dostal do vienka. Okrem niekoľkých ďalších nápisov odkazujúcich 17. písmeno v abecede je interiér testovaného modelu takmer rovnaký, aký má bežná i30. A to je škoda.

Športové sedadlá svojim tvarom navyše uberajú miesto pred zadnými sedadlami, a teda cestovanie na dlhšie vzdialenosti je v tomto prípade problematické. V batožinovom priestore sa nachádza priečna vzpera, ktorá neznižuje jeho objem ani praktickosť.

Vzpera v kufri miesto neuberá. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Vzpera v kufri miesto neuberá.

Nálož pod kapotou

Hyundai i30 N má dve výkonnostné verzie. Slabšia nemá žiadny prívlastok a pod kapotou 250 koní. Silnejší model Performace dopredu ženie 275 konských síl. Krútiaci moment 378 Nm je v oboch prípadoch zhodný. Pod kapotou vždy dvojlitrový preplňovaný benzínový štvorvalec. Šou začína hneď po naštartovaní. Rozbehnutie valcov rozozvučí aj výfukový systém. Verzia Performance zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,1 sekundy. Maximálna rýchlosť je 250 km/h.

Dvojlitrové srdce auta je rozhodne hodné športového hatchbacku. I30 N je s ním pružná a doslova výbušná. Variabilná výfuková sústava, ktorá je súčasťou len verzie Performance, dáva o sebe vedieť aj v režime normal. Po aktivovaní „Race mode“ sa však z nej stáva dvojica hlavní.

Pohonná jednotka dosahuje výkon 275 koní. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Pohonná jednotka dosahuje výkon 275 koní.

V tomto režime automobil dokáže rachotiť aj v dopravnej kolóne. Poriadne vytočenie motora má za následok niekoľko rán z výfuku, ktoré je počuť hádam na kilometre. Okrem toho pri podraďovaní systém dáva automaticky medziplyn, ktorý zvukový efekt ešte znásobuje.

Sme džentlmeni, a tak sme sa na spotrebu nesústredili. Nie je to slušné sťažovať sa na odber benzínu pri autách, ktorých cieľom je jazdiť rýchlo. Mimo mesta sa nám pri maximálne úspornej jazde podarilo dosiahnuť výsledok 7,8 l/100 km. Pri ostrom spôsobe jazdy bol vrchol niekde nad 20 l/100 km. Priemerne z nádrže palivo ubúdalo rýchlosťou 11 až 15 l/100 km.

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 6,1 sekundy. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Hyundai i30 N Performance Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 6,1 sekundy.

Jazdné vlastnosti sa vydarili

Jazdné vlastnosti sa kórejskej automobilke rozhodne vydarili. Po prevzatí testovaného auta sme sa hneď ocitli na hodinu v dopravnej zápche. Vtedy sme si uvedomili, že áno, spojka je taká, aká má v tomto aute byť. Tvrdá s jasným záberom.

Prevodovka so 6 stupňami má príjemný mechanický chod. Napriek tomu si však myslíme, že napríklad Renault Mégane RS predošlej generácie ju má ešte lepšiu. Na prvý pokus však Hyundai odviedol dobrú prácu.

Stlačenie plynu znamená okamžité vystrelenie auta aj vodiča smerom dopredu. Riadenie je správne tuhé a veľmi dobre napovedá o tom, čo sa deje pod prednými kolesami. Rezanie zákrut je absolútnou lahôdkou najmä vďaka elektronickému samosvornému diferenciálu, ktorý je taktiež súčasťou len výkonnejšej verzie.

Automobil je navyše vybavený adaptívnymi tlmičmi, takže v pretekárskom režime je tvrdý ako týždeň starých chlieb a v zákrutách sa drží ako šialenec. Skutočne sme si nemysleli, že niektorý Hyundai zvládne takéto bočné preťaženia. Pre ideálne štarty je na palube navyše prítomný systém Lauch control.

Nielen odpal z miesta a prelet zákrutami kórejskej automobilke vyšli. Brzdy patria k jedným z najlepších, aké sme v tejto kategórií áut skúsili. Ich ostrý nástup je veľmi dobrý a ani opakované prudké brzdenie ich účinok neznižuje. Nemali sme však možnosť vyskúšať ich na okruhu.

Záver

Nemusíme si klamať, trh ostrých hatbackov má svoje legendy, ktoré sú rokmi overené a existujú niekoľko generácií. Hyundai so svojou prvotinou bude mať medzi nimi ťažkú úlohu presadiť sa. Jednou z možností, ako zákazníkov presvedčiť, aby skúsili niečo nové, je priaznivá cena.

Týmto tlačidlom sa spúšťajú maximálne... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Hyundai i30 N Performance Týmto tlačidlom sa spúšťajú maximálne schopnosti auta.

Slabšia verzia s výkonom 250 koní, bez samosvorného diferenciálu a špeciálneho výfukového potrubia stojí 27 490 eur. Základný VW Golf GTI s výkonom 230 koní stojí 28 270 eur. 245 koňová verzia stojí 30 140 eur. Ford Focus ST s výkonom 250 koní však začína už na sume 26 990 eur, no vo výbave nemá adaptívny podvozok.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že Hyundai i30 N je vydarené auto. V jazdných vlastnostiach v ničom nezaostáva za svojimi konkurentmi. Problémom je možno príliš málo športový interiér. Testovaný model je však dobrým autom na budovanie mena značky v oblasti, kde doteraz chýbala.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 335
Šírka (mm) 1 795
Výška (mm) 1 447
Rázvor (mm) 2 650
Objem batožinového priestoru (l) 381/1 287
Objem palivovej nádrže (l) 50
Pohotovostná hmotnosť (kg) 1 429 – 1 509

Technické údaje

Typ Motora zážihovvý
Zdvihový objem motora (cm3) 1 998
Počet valcov 4
Výkon (kW/k pri ot./min) 202/275pri 6 000
Max. krútiaci moment (Nm pri ot./min) 378 pri 1 750 – 4 200
Prevodovka 6 stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Max rýchlosť (km/h) 250
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h (s) 6,1
Spotreba (kombi) (l/100km) 7,1
Spotreba (test) (l/100km) 11,0

Cena a záruka

Základná cena modelu 27 490 EUR
Cena verzie Performance od 29 990 EUR
Hyundai i30 N Performance
Hyundai i30 N Performance
+24Hyundai i30 N Performance

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #test #hatchback #Hyundai i30 N
Články podľa značiek