VIDEOTEST: Mini nielen do mesta. Countryman má na streche prekvapenie

Bacuľaté autíčko s tajomstvom na streche. Pružné Mini zvláda nástrahy mesta i vidieka. Oceňujeme pohon všetkých kolies a vyvýšený podvozok.

12.09.2021 07:34
debata (1)
VIDEO: Pozrite si, ako sme sa zoznamovali s Mini Countryman SE All4 a čo sme si celý čas vozili na streche.

Vyvýšené Mini Countryman v prevedení ALL 4 znamená pohon všetkých štyroch kolies. Tie predné poháňa benzínový 3-valec a tie zadné zase iba elektromotor, Vzájomne nie sú nijak prepojené. Ide o elektrickú štvorkolku, ktorá zvládne aj nespevnené cesty.

Pod kapotou nájdete 1.5 litrový motor s výkonom 92 kW a krútiacim momentom 220 Nm. Vzadu sa nachádza elektromotor s výkonom 70kW (95 k a s krútiacim momentom 165 Nm, čo dáva systémových 162 kW a385 Nm. Batéria sa dokáže nabiť na 10 kWh. Ide o druhý najsilnejší motor v ponuke Mini Cooper a Mini Countryman.

Pravdou však je, že toto auto je určené skôr pre mestského vodiča. V kopcovitých mestských terénoch sa využije jeho svetlá výška, úspora z nabíjania a zaujme aj dizajnom.

Samotný dizajn sa nesie v odkaze na znak Mini, ktorého kruhový tvar nájdete v mnohých prvkoch v interiéri aj exteriéri. Retro ovládanie podobné leteckému kokpitu tento trend trošku narúša, avšak pred volantom zaujme digitálny displej opäť kruhového tvaru. Čo sa týka exteriéru, obrovské 19-palcové kolesá opticky zväčšujú celkový dojem. Rovnako pôsobia aj predné – opäť kruhové – svetlá. Zadné svetlá sú taktiež štýlové a svietia v tvare britskej vlajky, čo vyzerá naozaj veľmi efektne. Kabína je vynikajúco odhlučnená, zvonku je počuť len jemný umelý piskot elektromotora.

MINI Countryman Cooper SE ALL4

Mestské MINI SUV s plug-in hybridom

Fotogaléria
+1

Na zoznámenie je potreba niekoľko jázd ako aj čas, aby si človek zvykol na ovládanie a štartovanie na stredovom paneli. Iné je aj sledovanie rýchlosti či paliva, head-up displej (ktorý ani nevnímate), kontrola vozidla, cúvacia kamera, ale aj moderná navigácia s ešte neexistujúcimi cestami.

Čo sa týka vnútorného priestoru, Mini vôbec nie je malé. Hoci sa zo začiatku môže zdať stiesnené (domnievam sa, že je kvôli tvarom prístrojového panelu), vo vnútri je dostatočne vzdušné a priestranné s príjemným pocitom. Výrez predných sedadiel môže prekážať sediacim vzadu. Mini už dávno nie je lacné, je to prémiové auto.

Čo je podľa nás skutočná stránka života s plug-in hybridom?

V prvom rade operatívne náročná. Musíte nabíjať, nabíjať a nabíjať. Za tri hodiny sa nám podarilo nabiť batériu na 100%, čím sme získali dojazd približne 42 km. Pri hodinovom nabíjaní to bolo 12 km, ktoré však rýchlo pohltí aj krátka jazda z práce domov. Ak je batéria nabitá, motor využíva silu elektromotora, do ktorého vie v prípade potreby „kopnúť“ benzínový motor. Prázdna batéria sa vie mierne dobíjať pri brzdení, avšak získanú energiu veľmi rýchlo miniete na následný rozjazd. Rýchle rozjazdy za pomoci elektromotora využijete v mestskej džungli. Mini šprintuje na stovku za 6,8 sekundy. V čisto elektrickom móde dosahuje maximálnu rýchlosť 135 km/h, za pomoci benzínového motora 196 km/h.

S vybitou batériou sme mali spotrebu 9.6 l benzínu na 100 km. Celkovo sme odjazdili 405 km, z toho bolo 80km odjazdených na diaľnici, kde sme mali výslednú spotrebu 8.4 l. Na čisto elektrický pohon sme odjazdili spolu 60 km. Dojazd obmedzuje aj veľkosť palivovej nádrže, ktorá má objem iba 36 litrov.

Prečo sme mali vysokú spotrebu? Aj preto, že sme mali vysoký odpor vzduchu.

Naše MINI totiž na streche vozilo stan z doplnkovej výbavy v hodnote 3 000 Eur. Tá sa dá jednoducho vyklopiť a vytiahnuť do výšky. Na lôžko sa doslova vyšplháte pomocou rebríku, ktorý vozíte so sebou ako súčasť tejto strešnej výbavy. Rešpekt budú mať najmä tí mocnejšej postavy, keďže rebrík pôsobí krehko, až sa bojíte zošmyknutia a pamätných rýh na dverách. Posteľ na streche váži 60 kg, čo nie je veľa. Celkovo má vozidlo v našej výbave pohotovostnú hmotnosť 1 790 kg, čo v konečnom dôsledku nie je málo. Výsledná cena sa pohybuje okolo 50 000 Eur s príplatkovými položkami.

Finálne hodnotenie? Auto ako také áno. Jeho podvozok, prevodovka, volant, a celkovo štýl si vás podmania. Avšak plug-in hybrid stojí na zváženie, predovšetkým ak trávite väčšinu vašich kilometrov na diaľnici. Auto je vhodnejšie na jazdy v meste, avšak budete nabíjať a nabíjať.

Technické údaje

Motor prepĺňaný zážihový R3
Objem 1499 cm3
Výkon 92/125 kW/k
Krútiaci moment 220Nm
Objem nádrže 36 litrov
Výkon elektromotor 70/95 kW/k
Kr. moment elektromotora 165 Nm
Kapacita batérie 10 kW/k
Výkon spolu 162/220 kW/k
Systémový kr. moment 385 Nm
Zrýchlenie 6,8 sekundy
Maximálna rýchlosť 196 km/h v EV režime 135 km/h
Prevádzková hmotnosť 1790 kg
Objem batožinového priestoru 405/1275 litrov
Spotreba počas testu 8,4 litra benzínu
Cena od 38 100 €, testované vozidlo cca 50 000 €

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Mini #Mini Countryman Hybrid #videotest
Články podľa značiek