Videotest: Audi S3 - beštia v šatách princezny

Beštia oblečená do šiat princezny. Takto krátko by sa dal zhrnúť test o nenápadnej Audine. Dizajnéri z Ingolstadtu sa vyhrali a doplnkami odlíšili civilnú verziu A3 od športovej S3. Najlepšie je rozpoznateľná zozadu, kde vytŕčajú nie dve koncovky výfuku, ale rovno štyri. Testované vozidlo bolo v prevedení sedan s krásnou červenou metalickou farbou Tango, ktorá dodáva autu ten správny "šmrnc"

10.10.2021 16:00
debata
VIDEO: Pozrite si Audi S3, ako si jazdí v kopcoch stredného Slovenska
Video

Dôležité na tomto aute je to, čo bije v jeho útrobách, a nemyslím tým kvalitnú audio súpravu, ale jeho motor. Každý tipoval pre takéto auto motor s výkonom okolo 180 až 200 koní. V skutočnosti ide ale o 4-valec 2,0 TFSI s výkonom až 228 kW, teda 310 koní. Váha auta je okolo 1,6 tony a preto motor s maximálnym krútiacim momentom 400 Nm nemá s S4 žiaden problém. Z nuly na '100 km/h vyšprintuje za 4,8 sekundy.

Objem palivovej nádrže je 55 litrov a je s ohľadom na dosiahnutú spotrebu dostatočný. Na rovnej ceste z Bratislavy do Dunajskej Stredy palubný počítač ukazoval len 7,3 litra na sto kilometrov, a takú istú spotrebu som dosiahol aj na diaľnici na trase z Bratislavy do Trenčína. Po 650 kilometroch som mal spotrebu 8,6 litra, ktorá by bola určite nižšia, kebyže auto nevytáčam do vysokých otáčok. Tankovať sa odporúča 98-oktánovy benzín.

Motor S3 pri 130-kilometrovej rýchlosti točí okolo 2 000 otáčok za minútu. Jeho sila sa ale prebudí až vo vyššom pásme, pričom mu nerobí problém ani keď sa na malú chvíľku na diaľnici pozabudnete a uháňate vyššou ako povolenou rýchlosťou. Kde si však S3 užijete najviac? Musíte zísť z diaľnice a vydať sa kľukatými cestičkami do slovenských kopcov. Tam je revír tejto šelmy. Stačí zvoliť jazdiaci režim Dynamik a okamžite stuhne riadenie. Sedemstupňová dvojspojka nechá vytáčať motor. Pri podraďovaní výfuk krásne zabuble. A ak chcete mať na S3 plnú kontrolu stačí sa jednoducho prepnúť do manuálneho módu. Auto bude revať v 6-tisícových otáčkach, ale nepreradí svojvoľne.

Možno som staromódny, ale mne chýbala riadiaca páka, keďže Audi S3 má iba joystick. Manuálne teda viete preradiť iba krídelkami pod volantom. Ďalej, keď sa chcete vrátiť z manuálneho módu do športového automatického, prevodovka sa prepne automaticky do D-čka a nie do S-ka, z ktorého ste vychádzali. Musíte opäť použiť joystick. Takáto jazda v kopcoch Strážovskych vrchov nám odoberala 11 až 12 litrov paliva s tým, že sme opakovali zábery pri natáčaní. Ani raz som nepocítil, že by ma auto zradilo alebo brzdy slabli. Určite tomu dopomáhal aj stály pohon oboch náprav Quattro.

Audi S3

Audina s dvojlitrovým turbobenzínom TFSI o výkone 228 kW a sile 310 koní

Fotogaléria
+6

Musím pochváliť aj interiér. Môže sa zdať jednoduchý, ale je excelentne prepracovaný a funkčný. Každý povel má svoje tlačidlo, navigácia a infotainment sú krásne čitateľné, pričom navigácia ponúka aj odpočítavanie do zákruty. O komfort vodiča sa postarajú športové predné sedadlá, ktoré vôbec nie sú stiesnené, sú pohodlné aj pre silnejšie postavy a držia telo v zákrutách.

Nevýhodou auta tejto kategórie je ale miesto na zadných sedadlách. Priestor je menší, vyšší pasažieri budú mať málú rezervu nad hlavou. Objem kufra 325 litrov tiež nie je nijak oslnivý, jeho využiteľnosť, ako aj hĺbka, nerobia z S3 práveideálne rodinné auto.

Cena testovaného modelu bola na základe príplatkov 59 000 Eur, čo je adekvátne pre taký výkon. Záujem vzbudilo najmä u mladých ľudí a možno prekvapivo aj u žien. Aj vďaka nízkej spotrebe si budete s týmto autom radi predlžovať cestu do cieľa ako aj hľadať akýkoľvek dôvod odviezť sa a prepnúť do športového módu.

Motor 2,0 TFSI
Zdvihový objem 1984 cm3
Výkon 228/310 kW/k
Krútiaci moment 400/2000 – 5450 Nm/ otáčky
Objem nádrže 55 litrov
Zrýchlenie 4,8 sekundy
Maximálna rýchlosť 250 km/h
Prevádzková hmotnosť 1580 kg
Objem batožinového priestoru 325 litrov
Spotreba výrobca 7,8 WTLP
Spotreba počas testu 8,6 litra benzínu (98-oktánový)
Cena od 46 230, €, testované vozidlo 59 321 €

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A3 #Audi S3 #videotest
Články podľa značiek