VIDEOTEST: BMW radu 4 diesel. Dajte mu šancu

Na test sme dostali BMW radu 4. Vravíme si - fajn. Má to však jeden háčik - je to diesel. Normálne by sme ohrnuli nosom, veď športové kupé má byť predsa benzín. Dali sme však BMW šancu a veľmi rýchlo sme zistili, že realita je iná.

04.12.2021 16:00
debata
VIDEO: BMW 430d so 6-valcom nás prekvapil. Pozrite si redakčný videotest

To, že sa pod kapotou sa skrýva naftový motor, laik sotva spozná. Na naše veľké prekvapenie sa auto vôbec netrasie, ako si to môžeme pamätať pri starých diesloch. Valec má naviac športovo ladený zvuk vo vnútri kabíny. Iba zvonku je počuť slabučké vrčanie. Motor reaguje na stlačenie pedála a okamžite vyštartuje bez turbodiery či zaváhania. Napomáha tomu aj skoro všadeprítomný mild-hybridný systém. V kombinácii diesel a hybrid je práve BMW lídrom na trhu.

BMW 430d disponuje 6-valcom o sile 286 koní, s krútiacim momento 650 Nm už od 1500 otáčok. Pre ekologické predpisy bol doplnený o mild-hybridný systém, ktorý vie v sekunde dodať motoru až 11 koní, a zároveň znížiť spotrebu. Tá sa dá stlačiť aj jazdou v režime ECO, ktorý na základe navigácie vodičovi odporúča pustiť plynový pedál a doplachtiť ku križovatke.

Testované BMW rady 4 má prívlastok coupé, čo automaticky evokuje predstavu malého vozidla. Opak je však pravdou – tento dlháň meria až 4.78 metra. Celkovo pôsobí auto mohutne. Zmohutnenie je badateľné už pri prvom pohľade vďaka väčšej maske chladiča, ktorá pochádza z dielne kórejského dizajnéra Seungmo Lim. Tzv. ľadvinky sú vizuálne atraktívne, a zároveň funkčné. Mriežky sa otvárajú a zatvárajú automaticky podľa potreby chladenia motora. Testovaný príplatkový Mpacket má doplnenú masku o čierne prvky, ktoré sú rovnako funkčné a chladia brzdy predných kolies. Zadná časť vozidla je v štandardnom svetelnom podpise dnešných vozidiel BMW. Dve funkčné koncovky výfuku sú pri dnešných a najmä dieslových autách raritou. A to hodnotíme veľmi pozitívne.

BMW udáva papierovú spotrebu 5.9 litra, čo sa nám však nepodarilo dosiahnuť. Auto sme prebrali s vyššou spotrebou, ktorú sme dokázali znížiť na 7.5 litra, čo je stále slušné na to, aké je auto ťažké. Zníženiu spotreby okrem vyššie spomínaného mild-hybridu dopomáha aj vynikajúci dizajn, vďaka ktorému vozidlo dosahuje odpor vzduchu iba 0.26×o. Ručička dosiahne čislicu 100 km/hodina za úctihodných 5.1 sekundy. Tomu dopomáha veľmi dobrá automatická prevodovka s voľnobežkou. Jej preraďovanie je skoro nepostrehnuteľné, ak sa porovnáva s konkurenčnou DSG-čkou.

Interiér je štandardne bavorácky. Testované BMW obsahovalo tú najmodernejšiu techniku na trhu. Ovládanie hlasitosti gestami je úchvatné. Displeje sú krásne čitateľné, aj keď nemajú nekonečné uhlopriečky. Head-up display je vlastne iba premietaný a zdá sa akoby bol na začiatku dlhej kapoty. Vôbec nezacláňa vo výhľade. Navigácia si berie informácie zo vzdialeného cloudu, a tak akákoľvek zmena dopravnej situácie je k dispozícii už v priebehu pár sekúnd. Z interiéru okrem ovládania treba spomenúť aj volant. Ten má hrubší veniec, ktorý je príjemne mäkký, obšitý kožou. Obšitie však spôsobuje, že koža sa môže na niektorých miestach vlniť, čo sa stalo aj na testovanom aute. Farba nite obšitia je voliteľná, my sme mali peknú modrú, a to na sedačkách a aj na palubnej doske.

BMW 430d

Coupe 4kového radu s dieselovým šesťvalcom je dlhé vyše 4.7 metra

Fotogaléria
+3

BMW 430d Coupé je štvormiestne vozidlo, a tak vzadu si jazdu vychutnajú najviac dvaja pasažieri. Pri nastupovaní je nápomocné elektronické odsúvanie predných sedadiel. Výrez na prednej sedačky nevadí ani dlhším nohám, avšak zvažujúca sa strecha môže brániť vyrovnanému sedeniu. Naozaj frajerské je aj podávanie bezpečnostného pásu vodičovi či spolujazdcovi vpredu, a jeho následné pritiahnutie po rozjazde auta. Po otvorení dverí sa mierne stiahne okno na bezrámových dverách.

BMW 430d disponuje niekoľkými kamerami, ktoré monitorujú okolie vozidla. Či má auto oči naozaj všade, sme sa rozhodli otestovať a zacúvať čo najbližšie k predmetu, ktorý nie je zrovna vysoký, a teda by ho ani kamera nemusela zachytiť. Skutočne sa dalo bezpečne priblížiť na niekoľko milimetrov, kedy už nárazník kamera nevidela.

Samotná jazda na prémiovom aute nemôže byť iná ako vynikajúca. Filtrovanie nerovností a jám zvláda BMW bravúrne. Podvozok zhodnotí situáciu skôr, ako by ste mali pocítiť problém. Štvorkolka so systémom XDrive má nastavený náhon prioritne na zadnú nápravu, čo je cítiť. Je fascinujúce, ako inžinieri dokázali zladiť všetko do najmenších detailov.

A na záver cena – nami testované vozidlo aj s príplatkami je v ponuke za približne 79 tisíc eur. Za tie dostanete auto s dokonalou symbiózou elegancie, výkonu a najmodernejšej techniky.

Motor 30d 6 valec
Pohon xDrive prioritne zadný
Zdvihový objem 2 993 cm3
Výkon 210 (286) kW/k
Krútiaci moment 650 Nm / 1500–2500 /otáčky
Objem nádrže 59 litrov
Zrýchlenie 5,1 sekundy
Maximálna rýchlosť 250 km/h
Prevádzková hmotnosť 1 855 kg
Objem batožinového priestoru 440 litrov
Spotreba výrobca 5.8–6.1 WTLP
Spotreba počas testu 7,5 litra nafty
Cena od 48 200, €, testované vozidlo cca 79 000 €

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #auto #BMW #diesel-hybrid #BMW 4 Coupé #videotest #BMW430d
Články podľa značiek