Pokračovanie článku: Vyskúšali sme aristokratickú limuzínu DS 9. Má exkluzívny vzhľad aj cenu

Zaujímavý dizajn, silná výbava

Z nášho pohľadu sa však tento model po dizajnovej stránke veľmi vydaril. Harmonickým spôsobom sa v ňom prepája dizajnový minimalizmus, typický pre luxusné autá s extravagantnými detailmi, ktoré ho dotvárajú naozaj originálnym spôsobom. Na prvý pohľad jeho línie evokujú skôr fastback, no DS 9 je klasickým sedanom s veľmi slušným objemom batožinového priestoru (473 litrov), avšak s relatívne úzkym nakladacím otvorom.

Inšpirácia minulosťou, konkrétne slávnym Citroënom DS, je jednoznačne viditeľná na obrysových svetiel, nachádzajúcich sa neštandardne až v hornej časti zadných C-stĺpikov, volajú ich „DS Cornets“. Model DS 21 Prestige zas pripomína prelis, tiahnuci sa stredom prednej kapoty a zakončený logom. Boky karosérie sú hladké a ich homogénnosť nenarúšajú ani kľučky dverí. Tie sú totiž výsuvné.

Zadné svetlá, prepojené chrómovou lištou, obsahujú dynamické smerové diódy a sú zvýraznené hlbokým 3D efektom a chrómovým orámovaním. Tenké brzdové svetlo sa zas tiahne celou šírkou hornej hrany zadného okna.

DS9 E-TENSE 4x4 360 (2023)
DS9 E-TENSE 4x4 360 (2023)
+17DS9 E-TENSE 4x4 360 (2023)

Testovaná plug-in hybridná štvorkolka so systémovým výkonom 360 koní je dostupná len vo výbave Opera. Okrem nej je k dispozícii už len jeden (nižší) výbavový stupeň Rivoli +. Opera je skutočne silnou výbavou. Obsahuje kožený interiér Nappa Art Basalte a kožou sú potiahnuté aj palubná doska a volant. Diamantová téma prerastá do tvaru ovládačov na stredovej konzole, grafiky virtuálneho kokpitu, veľkého multimediálneho rozhrania a aj dizajnu analógových hodín B.R.M v strede palubnej dosky, ktoré sa po vypnutí motora zasunú do prístrojovky.

Za zmienku stojí určite aj to, že vyhrievané a ventilované nie sú len predné, ale aj zadné sedadlá, pričom všetky sú zároveň vybavené aj masážnou funkciou. Auto má, okrem iného, bezkľúčové ovládanie, 360-stupňové monitorovanie okolia, full LED predné svetlomety s tromi otočnými (o 180°) svetelnými modulmi, navigáciu, nočné videnie, trojzónovú klimatizáciu, ambientné osvetlenie a množstvo ďalších luxusných prvkov.

Výbavu dopĺňa high-endové audio Focal Electra so štrnástimi reproduktormi, vyvinuté špeciálne pre DS 9. Spracovanie interiéru je precízne, vnímaná kvalita plne zodpovedá prémiovým značkám, vzadu je dosť miesta a predné sedenie je skutočne luxusné.

Analógové sklopné hodinky sú luxusným prvkom,... Foto: Pravda, Martin Domček
DS9 E-TENSE 4x4 360 (2023) Analógové sklopné hodinky sú luxusným prvkom, no podľa nás ciferník aj ručičky pôsobia trochu "lacno".

Aby sme však len nechválili – grafika prístrojového štítu je na náš vkus až príliš minimalistická a extravagantná s obmedzenými možnosťami individualizácie jednotlivých motívov. Menu infotainmentu je trochu zložité, mnohé základné funkcie treba hľadať až v jeho hĺbke. Analógový sklopný chronograf v strede prístrojovky je fakt luxusný prvok, ibaže ciferník podľa nás pôsobí trochu „lacno“ – to je ale samozrejme naše subjektívne hodnotenie. Zatiaľ čo kvalita displejov na prístrojovke je dobrá, zadná kamera by si zaslúžila o dosť lepší senzor.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #limuzína #test auta #autotest #DS9
Články podľa značiek