Test: Jeep Compass 1.3 PHEV. Dojazdom aj spotrebou nás trochu zaskočil

Jeep Compass vyzerá výborne. Plug-in hybridný pohon však nie je riešený šťastne a dojazd 350 kilometrov "na nádrž" je hendikepom.

25.06.2023 07:00
debata
Jeep Compass v plug-in hybridnej verzii... Foto: Pravda, Martin Domček
Jeep Compass 1,33 PHEV (2023) Jeep Compass v plug-in hybridnej verzii nefungoval tak efektívne, ako sme očakávali.

Compass je na Slovensku najpredávanejším modelom americkej značky, v uplynulom bol takmer každý druhý Jeep predaný na Slovensku práve Compass. V konkrétnych číslach to znamená, že v roku 2022 sa na Slovensku predalo 450 Jeepov, z čoho bolo 209 Compassov. S týmto modelom držal krok len menší Renegade, z ktorého sa predalo 178 kusov. Ak sa pozrieme na predaje v tomto roku, tak dominancia Compassu v rámci portfólia Jeepu sa ešte zvýšila. Z 234 predaných Jeepov za prvých 5 mesiacov tohto roku pripadá 133 práve na Compass.

Plug-in hybrid s „eko výbavou“

Na druhú stranu – niet sa čo diviť. Compass si totiž drží stále veľmi dobrú cenu. Aktuálne ho totiž môžete mať ako predokolku 1.5 MHEV s výkonom 130 koní a 7-stupňovým automatom už za 32 300 eur. Inak povedané, s uvedenými parametrami je cenovo len nepatrne vyššie ako napríklad Škoda Karoq.

My sme však tentokrát testovali Compass z opačného konca cenového spektra – plug-in hybridnú verziu, vybavenú benzínovým motorom s objemom 1,3 litra a maximálnym výkonom 132 kW (180 koní), doplnený elektromotorom na zadnej náprave, ktorý má výkon 44 kW (60 koní). Navyše auto bolo v špeciálnej výbave Upland. Základná cena tejto verzie je 47 990 eur, akciová je o dve tisícky nižšia.

Jeep Compass 1,33 PHEV (2023)
Jeep Compass 1,33 PHEV (2023)
+15Jeep Compass 1,33 PHEV (2023)

Kým sa však dostaneme k technike, pozrime sa na špeciálnu výbavu. Upland totiž nie je (len) o luxuse, ale aj o ekológii. Napríklad v interiéri bol kladený veľký dôraz na recyklované materiály. Čalúnenie sedadiel je z tkaniny Seaqual vytvorenej z odpadu získaného z morí a oceánov. Tá je použitá aj na obloženie dverí a palubnej dosky. Z recyklovaných materiálov je čiastočne vyrobená aj palubná doska a koberčeky, na ktorých je to ešte zdôraznené aj vyšitým nápisom There si only one Earth (Zem je len jedna).

Pre túto výbavu sú špecifické bronzové detaily, v tomto prevedení je napríklad obloženie jednotlivých otvorov v maske chladiča, spodná časť predného nárazníka a bronzová lišta je aj na palubnej doske.

Prevedenie je dvojfarebné. Pre túto výbavu bola zvolená špeciálna modrá farba Matter Azur (iné farby sú samozrejme na výber tiež) s čiernou strechou, čiernymi vonkajšími spätnými zrkadlami a čiernymi 18-palcovými kolesami. Na prednej kapote je navyše špecifický abstraktný šedo-čierny polep a pod ním nápis Jeep, taktiež v čiernom prevedení. Čierne je aj ochranné oplastovanie.

Jeep Magneto: Prvý elektrický Wrangler
Video

Interiér je dostatočne priestranný vpredu aj vzadu, palubná doska pôsobí jednoducho a robustne, čo myslíme ako pochvalu, nie výhradu. Potešila možnosť bezdrôtového nabíjania smartfónov, prítomnosť portov USB-A aj USB-C. Vodič má pred sebou 10-palcový digitálny prístrojový štít, pri ktorom chválime možnosť naozaj detailného prispôsobenia nielen po vizuálnej stránke, ale aj z hľadiska zobrazovaných dát.

Na sedadlách je využitá tkanina Seaqual,... Foto: Pravda, Martin Domček
Jeep Compass 1,33 PHEV (2023) Na sedadlách je využitá tkanina Seaqual, vytvorená z odpadu získaného z morí a oceánov.

Centrálny displej má taktiež 10 palcov, použitý je systém Uconnect najnovšej generácie s navigáciou a aj možnosťou hlasového ovládania. V Jeepe ešte úplne nepodľahli „dotykománii“, takže pod displejom je samostatný panel klimatizácie a nad ním tlačidlá na zapínanie a vypínanie niektorých asistenčných systémov. Za toto rozloženie ovládačov Compass jednoznačne chválime. Na druhú stranu – uloženie predvolieb staníc, zobrazujúce ich vysielaciu frekvenciu namiesto názvu nás celkom miatlo, ale možno je to len vecou nastavenia zobrazovania informácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #plug-in hybrid #PHEV #Jeep Compass #test auta #autotest
Články podľa značiek