Test: Mercedes-Benz GLC 220d kupé. S takto úsporným SUV sme už dávno nejazdili

S GLC 220d kupé spravíte bez problému na nádrž vyše tisíc kilometrov. Navyše je pohodlné a nechýba mu ani dynamika.

27.08.2023 07:00
debata (2)
V rámci modernizácie sa pozmenili predné... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023) V rámci modernizácie sa pozmenili predné svetlá, na testovanom aute sme mali prednú masku "vylepšenú" AMG paketom.

SUV sú stále v kurze a najmä pri prémiových značkách sa obzvlášť dobre darí verziám s prívlastkom kupé, teda so skosenou zadnou časťou strechy. Výnimkou nie je ani Mercedes-Benz, pri ktorom patria – na Slovensku a aj celosvetovo – modely GLC kupé a jeho väčší súrodenec GLE kupé k tým najpredávanejším.

Z nášho pohľadu tento typ karosérie viac „sekne“ práve menšiemu GLC, ktoré vyzerá nielen dynamicky, ale aj proporčne viac vyvážene. Už na prvý pohľad – aj vďaka puristickému dizajnu s minimom rôznych zlomov a ostrých uhlov pôsobí aristokraticky. Na prvý pohľad vidno, že GLC kupé nie je lacným autom, ale nekričí to z neho nejakým príliš ostentatívnym spôsobom.

Dizajn sa veľmi nemenil, technológie áno

Karoséria je tým pádom aj aerodynamicky optimalizovaná, koeficient odporu vzduchu sa znížil na 0,27, čo sa tiež, spolu s väčším zadným spojlerom, podpísalo na mimoriadne nízkej spotrebe tohto modelu. O tom však bude reč neskôr.

Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023)
Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023)
+9Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023)

Vynovená verzia sa od predchodcu zvonku príliš neodlišuje a ani nebol dôvod robiť nejaké komplexnejšie zmeny v exteriéri, dizajn tohto modelu naozaj stále funguje a je úplne aktuálny. Mierne sa pozmenila len grafika predných a zadných svetiel a vzhľad prednej masky. Oproti predchodcovi však auto mierne narástlo. Kufor má teraz základný objem 545 litrov (takmer 1 500 litrov po sklopení zadných sedadiel), v prípade plug-in hybridu je to o 155 litrov menej.

Prístrojovej doske dominujú dva veľké displeje... Foto: Martin Domček, Pravda
Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023) Prístrojovej doske dominujú dva veľké displeje s uhlopriečkami 12,3 a 11,9 palca.

My sme však testovali poctivý diesel s výkonom 145 kW (197 koní). Presnejšie ide o mild hybrid so 17 kW štartér-generátorom, ktorý funguje výborne, teda sme sa mohli tešiť z nezmenšeného ku­fra.

Zmeny v interiéri sú o niečo výraznejšie. Jednou z najvýznamnejších je nový 12,3-palcový digitálny prístrojový štít s head-up displejom. Ten má dokonca o niečo väčšiu uhlopriečku než centrálny vertikálne orientovaný displej infotainmentu (11,9 palca), mierne natočený smerom k vodičovi. Grafika aj odozva oboch displejov sú špičkové.

Michal Žitný, senior PR Specialist značky Mercedes-Benz o jej súčasnosti a budúcnosti na Slovensku
Video

Zásadne sa vylepšila technologická výbava. Z nášho pohľadu, najmä ak často jazdíte v noci, sa oplatí priplatiť si výkonné adaptívne LED High Performance svetlá. Super vec je predná kamera, snímajúca na križovatke svetlá na semafore, takže ak v nej náhodou stojíte prví a nevidíte na bočný semafor, nie je potreba vytáčať hlavu. Ak sa blížite (z hľadiska auta) k svetelnej križovatke príliš veľkou rýchlosťou a svieti červená, auto vás na tento fakt upozorní nielen akusticky, ale aj vizuálne, zobrazením semaforu s veľkým červeným svetlom priamo vo vašom zornom poli.

Pár chybičiek krásy

Ako je teraz zvykom, auto vás upozorňuje na všetko, vrátane prekročenia povolenej rýchlosti, ktorú kamery „čítajú“ priamo zo značiek. Niekedy je to otravné a tak sme túto funkciu vypli, no po naštartovaní bola aktívna opäť. S týmto akustickým upozornením sme bojovali celý týždeň a až na konci testu sme zistili, že auto ponúka v rohu hlavnej obrazovky infotainmentu malé a mimoriadne praktické tlačidlo, ktoré umožňuje tieto akustické výstrahy jedným dotykom úplne vypnúť.

Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023)
Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023)
+20Mercedes-Benz GLC 220d kupé (2023)

Rovnako sme počas testu bojovali aj s dotykovými a mimoriadne citlivými tlačidlami na volante, opakovane sa nám stávalo, že sme si nechtiac zmenili stanicu rádia a podobne. Je to však jedna z mála výhrad, ktorú k interiéru, spracovanému s veľkým dôrazom na vnímanú kvalitu, možno mať. Azda ešte nie je úplne najšťastnejšie v stredovom tuneli umiestnená bezdrôtová nabíjačka. Prístup k nej sťažujú stojany na poháre, ak v nich máte plechovku, treba ju jednoducho vybrať, aby ste mohli vložiť do vnútra smartfón. Za zmienku stojí aj zaujímavá funkcia, vďaka ktorej sa GLC dokáže naučiť samo zaparkovať a vyparkovať z často využívaných miest, je však príplatková.

Pod kapotou malo testované auto vyššie spomínaný dvojlitrový naftový mild hybrid s výkonom 145 kW (197 koní), 17 kW štartér-generátorom a 9-stupňovým automatom, ktorý je dostupný už v základe. Tento motor je mimoriadne populárny a vôbec sa tomu nedivíme. Samozrejme, jeho najväčšou devízou je ultranízka spotreba.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diesel #Mercedes-Benz GLC Coupé #test auta #autotest #rodinné SUV
Články podľa značiek