Test: Mercedes-Benz GLA 250e. Vysoký komfort, vysoká cena, vysoká spotreba

Najmenšie SUV Mercedesu-Benz je komfortné a kladie veľký dôraz na bezpečnosť. Má však pomerne vysokú spotrebu a malú nádrž.

07.01.2024 07:00
debata (1)
Mercedes-Benz GLA prešiel na jar minulého roku... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz GLA 250 e (2024) Mercedes-Benz GLA prešiel na jar minulého roku decentným faceliftom. Mierne sa zmenila predná maska a nárazník a tiež aj grafika predných a zadných LED svetiel.

Mercedes-Benz je prémiovou značkou, pri ktorej sa zväčša väčšie a drahšie modely predávajú lepšie, než tie menšie a cenovo dostupnejšie. Výnimkou nie sú ani populárne autá kategórie SUV. V nej sú pri stuttgartskej značke jednoznačne dominantnými modely GLC a GLE, zatiaľ čo kompaktnejšie modely GLA a GLB sa tešia podstatne menšiemu záujmu.

Lákajú väčšie a drahšie

Ak sa pozrieme na konkrétne čísla za prvých 11 mesiacov roku 2023, tak z triedy GLC sa v tomto období predalo 467 kusov a z väčšieho GLE 465 kusov. Z najmenšieho SUV v ponuke Mercedesu-Benz, teda z modelu GLA, ktorého test aj teraz čítate, sa v rovnakom období predalo 129 kusov a z triedy GLB 125 kusov. Tieto čísla hovoria o preferenciách klientov Mercedesu-Benz pomerne jasnou rečou.

Interiéru dominuje združený... Foto: Pravda, Martin Domček
Mercedes-Benz GLA 250 e (2024) Interiéru dominuje združený "skejtbordový" displej a nápadné okrúhle výduchy klimatizácie.

Tým však nechceme povedať, že GLA je z hľadiska preferencií klientov Mercedesu trochu bokom preto, že je to zlé auto. Práve naopak. Pokiaľ ide o komfort a vnímanú kvalitu, patrí vo svojej triede k úplnej špičke.

Testovaný model mal označenie GLA 250 e, pričom písmeno „e“ v jeho názve odkazu na prítomnosť plug-in hybridného pohonu. O plug-in hybridoch sa síce hovorí a píše veľa, v praxi sa však predávajú pomerne slabo, aj keď treba povedať, že v poslednom roku o ne záujem na Slovensku rastie a ich predaj je aktuálne lepší, než predaj čistých elektromobilov. Do konca roku zrejme prekoná trojtisícovú hranicu.

Test: Mercedes-Benz E220 d
Video

To síce nie je pri predaji, ktorý sa za celý rok dostane na hranicu 90-tisíc áut príliš veľa, ale pravdou je, že plug-in hybridy sú zvláštnou prechodnou technológiou, nachádzajúcou sa na hranici dvoch kľúčových – spaľovacích motorov a elektromotorov. Zachovávajú si spaľovacie motory pre bezproblémovú mobilitu a jazdu na dlhšie vzdialenosti, no majú aj menšiu batériu a elektromotor pre bezemisnú jazdu v mestských aglomeráciách. Automobilky propagujú plug-in hybridy ako ideálne riešenie mobility v súčasnej dobe, keď sú ešte elektromobily príliš drahé a majú malý dojazd a spaľovacie autá sú už pomaly „na odchode“ z trhu.

Zákazníci to ale zväčša tak nevidia, pre väčšinu z nich sú plug-in hybridy „ani ryba, ani rak“. Vyčítajú im najmä veľmi pomalé nabíjanie, slabý dojazd na elektrinu a vysokú spotrebu pri jazde s čisto spaľovacím motorom, keď si so sebou vozia záťaž v podobe batérie a elektromotoru. Cenovo síce plug-in hybridy nie sú tak drahé ako elektromobily, no obvykle sú výrazne drahšie ako porovnateľné modely so spaľovacími motormi.

Nie je plug-in hybrid ako plug-in hybrid

V najnovšej generácii svojich plug-in hybridných modelov však Mercedes-Benz nastavil latku veľmi vysoko – vybavil ich batériami s vyššou kapacitou, takže majú reálny elektrický dojazd na úrovni 90 až 100 kilometrov a pridal k tomu rýchle nabíjanie, čím skrátil dobu nabitia batérie rádovo z hodín na minúty. Jazdili sme takéto plug-in hybridy v luxusnej triede S, rovnako ako aj v dostupnejšom „céčku“ a dáme za ne ruku do ohňa. Z nášho pohľadu patria k vôbec najlepším autám s touto technológiou pohonu, aké v súčasnosti na slovenskom trhu možno nájsť a ukazujú to najlepšie, čo možno z plug-in hybridu dnes dostať.

Mercedes-Benz GLA 250 e (2024)
Mercedes-Benz GLA 250 e (2024)
+10Mercedes-Benz GLA 250 e (2024)

Pri testovanom Mercedese-Benz GLA 250 e však z nášho pohľadu stuttgartská značka latku, ktorú sama nastavila veľmi vysoko, trochu podliezla. Kým sa však dostaneme k tomu prečo, pozrime sa najprv na GLA trochu všeobecnejšie. Minulý rok na jar totiž tento model prešiel decentným faceliftom.

Nová je maska chladiča s vertikálnymi lamelami a horizontálnou plutvou, prepracovaný je aj vzhľad predných a zadných LED svetiel. V interiéri je dominantným prvkom voľne stojaci dvojitý „skejtbordový“ displej. Sériovo zahŕňa 7-palcový displej pre prístrojový štít a 10,25-palcový displej pre infotainment. Za príplatok sú k dispozícii dva 10,25-palcové širokouhlé displeje.

GLA má najnovšiu generáciu systému MBUX s rôznymi štýlmi zobrazenia: klasickým, športovým, decentným, pričom v režime zobrazenia môže byť prioritná aj navigácia, alebo ponuka asistentov. Všetky funkcie, vrátané médií, telefónu a nastavenia vozidla možno ovládať prostredníctvom dotykového displeja alebo dotykových plôch na volante. Tie sú však veľmi citlivé a častokrát si budete neúmyselne prepínať rôzne funkcie, regulovať hlasitosť a podobne, čo je dosť otravné.

Citlivé dotykové plochy na volante sú podľa nás slepou cestou – nielen pri mercedesoch, ale všeobecne. Treba sa vrátiť k pôvodným tlačidlám a rolovacím kolieskam a nepresadzovať inovácie len preto, že sú inováciami. Poteší aj možnosť pripojiť smartfón bezdrôtovo prostredníctvom Apple CarPlay alebo Android Auto.

Mercedes-Benz GLA 250 e (2024)
Mercedes-Benz GLA 250 e (2024)
+14Mercedes-Benz GLA 250 e (2024)

Auto nás príjemne prekvapilo vnútorným priestorom a variabilitou – a to nielen vpredu, ale aj vzadu. Limitujúcim prvkom vzadu je priestor na hlavu, pretože línia strechy sa smerom dozadu výrazne zvažuje, no aj s výškou 185 centimetrov tam žiaden diskomfort pociťovať nebudete. Kufor má objem 385 litrov, čo je o 50 litrov menej, ako ponúkajú spaľovacie verzie, hodnoty sú to na jeho triedu primerané.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #test auta #GLA 250e #autotest #Mercedes - Benz
Články podľa značiek