Test: SsangYong Tivoli - za túto cenu mu odpustíte aj vyšší apetít

Po nedávnej modernizácii je Tivoli opäť slovom do bitky. Je to solídne auto s poriadnym motorom, bohatou výbavou a cenou, ktorá robí vrásky na čele aj rumunskej konkurencii. My sme si Tivoli vyskúšali s pohonom predných kolies, paketom Sport a automatickou prevodovkou.

27.04.2024 07:00
debata
Tovoli má po facelifte uzavretú prednú masku.... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
SsangYong Tivoli - test 2024 Tovoli má po facelifte uzavretú prednú masku. Všetok vzduch k chladičom sa privádza cez lichobežníkový otvor v nárazníku. Tvoli je tiež prvý modelom bez nápisu SsangYong.

Tivoli je síce vstupnou bránou do sveta SsangYongu, ale medzi svojimi súrodencami sa rozhodne nestratí. Je to dospelé auto so všetkým, čo k tomu patrí. Rozdiel je naozaj len vo formáte. Dĺžkou 4 225 mm stojí presne medzi Suzuki Vitara a o málo väčšou Škodou Kamiq. Porovnávať však Tivoli s Kamiqom, ale aj množstvom ďalších súperov, akými sú Hyundai Bayon, Kia Stonic, Seat Arona či VW T-Cross, sa príliš nepatrí. Aj najmenší model kórejskej značky je totiž pravoverným SUV. A tvári sa tak aj navonok. Má robustné tvary, svetlú výšku slušných 178 mm, dobre chránený podvozok a k tomu poriadne široký postoj. Navyše mu veľmi pomohol nedávny facelift. Pôsobí oveľa modernejšie.

Najmenší SsangYong má na dĺžku 4 225 mm. Je... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
SsangYong Tivoli - test 2024 Najmenší SsangYong má na dĺžku 4 225 mm. Je teda len o pár milimetrov kratší ako Škoda Kamiq. Zato ide o nefalšované SUV.

Vydarený facelift

Najviac zmien prebehlo vpredu. Tivoli prišlo o štrbinovú masku, zato sa poriadne zväčšil lichobežníkový otvor v nárazníku pre prívod vzduchu k chladičom. Tri asymetrické „zuby“ veľmi oživili vzhľad zaslepenej masky, podobne ako nápis Tivoli. A keď sme už pri nápisoch, spomeňme, že modernizované Tivoli je prvým SsangYongom, kde nápis SsangYong vôbec nenájdete. Automobilka sa totiž transformuje na KG Mobility, takže značku rozpoznáte jedine vďaka logu. Ale opäť nie na kapote či maske. Dračie krídla ostali iba na nábojoch kolies a na volante. Podobne je to vzadu. Piatym dverám dominuje nápis Tivoli.

Paket Sport priniesol Tivoli 18-aplcové disky.... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
SsangYong Tivoli - test 2024 Paket Sport priniesol Tivoli 18-aplcové disky. Bohužiaľ, sú čierne, a tak sa zdajú byť v masívnych blatníkoch kolesá tak trochu „utopené“.
SsangYong KG Tivoli - 2023 Čítajte viac Tak predsa. SsangYong sa mení na KGM. V Európe to urobí s citom

Zboku zaujmú krátke masívne prelisy na dverách a blatníkoch či „plávajúca“ strecha. Vzadu sa menila v podstate len grafika svetiel. Naša verzia Tivoli bola navyše vybavená paketom Sport. Preto má jeden zo „zubov“ červenú farbu, podobne ako kryt ťažného oka. Je to detail, ale vyzerá výborne. Nasávací otvor zasa dostal plástový výplet. No asi najväčším rozdielom sú 18-palcové disky Diamond Cutting, veď v základe dostanete šestnástky, čo platí aj pre paket Style+. Bohužiaľ, sú čierne, takže namiesto toho, aby posilnili dojem veľkých kolies, akosi sa strácajú vo výrezoch blatníkov. No a k paketu Sport patria aj čierne strešné lyžiny. Za túto „parádu“ spolu s množstvom doplnkov v interiéri si ale priplatíte 1 690 eur.

SsangYong Tivoli - test 2024
SsangYong Tivoli - test 2024
+20SsangYong Tivoli - test 2024

V kabíne žiaden „lowcost“

Tivoli nás rozhodne nesklamalo ani v kabíne. Toto nie je Dacia. Už prvý pohľad vás vyvedie z omylu, že kupujete nejaký „lowcost“. Interiér pôsobí veľmi hodnotne. Kombinácia hliníkových dekorácií, klavírnej černe aj mäkkých plastov robí svoje. Na priestor sa sťažovať tiež nebudete. Miesta je dosť nad hlavou aj vo výške ramien. Ploché boky karosérie vytvárajú dostatočnú rezervu. Milo prekvapia sedadlá s mäkším čalúnením a komfortnými rozmermi. Škoda len, že lakťovú opierku nemožno posúvať. Volant s dostatkom hardvéru má robustný veniec, a za grafiku a rozlíšenie digitálneho prístrojového panela s uhlopriečkou 10,25-palca by sa nemuseli hanbiť ani dvakrát drahšie autá.

Interiér prekvapí hodnotným spracovaním aj... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
SsangYong Tivoli - test 2024 Interiér prekvapí hodnotným spracovaním aj dostatkom hardvéru. Dokonca tu nájdete klasickú ručnú brzdu.
sangyong torres - test 2023 Čítajte viac Test: SsangYong Torres - kórejský ‘Kodiaq‘ prekvapí výbavou aj cenou, ale je smädný

Umožňuje nastavenie troch druhov zobrazenia – od digitálneho až po analógové – a v centre poskytuje množstvo informácií. Dokonca zobrazuje informáciu, že váš mobil sa nabíja na indukčnej nabíjačke. Dobrý dojem robí aj 8-palcový infotainment. Bohužiaľ, bez navigácie, takže slúži hlavne audiu, komunikácii a parkovacej kamere. To ale Tivoli doháňa prepojením smartfónu cez Apple CarPlay a Android Auto. Oceníte tiež otočné ovládače a štyri tlačidlá hneď vedľa obrazovky. Zaujímavý je samostatný panel klimatizácie s vlastným displejom. Hoci nemá klasické tlačidlá, na dotyk reagujú jeho kapacitné ovládače veľmi pohotovo a presne.

Ani vzadu si na priestor sťažovať nebudete.... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
SsangYong Tivoli - test 2024 Ani vzadu si na priestor sťažovať nebudete. Škoda ale, že zadným sedadlám chýba lakťová opierka a nie je tu ani výduch klimatizácie.

Bohatá výbava, skromnejší kufor

No a ako zo starej školy je aj volič automatickej prevodovky či ručná parkovacia brzda, čo ocenia nielen konzervatívnejší motoristi. Vpredu nájdete dva držiaky nápojov, odkladacie schránky vo dverách a najmä veľkorysú schránku pred spolujazdcom. Nechýba indukčná nabíjačka na telefóny (15 W), USB port a k tomu dnes vzácny zapaľovač v 12 V zásuvke. Ani vzadu to nie je zlé. Sedí sa síce podstatne vyššie, ale nad hlavou ostáva stále dostatočná rezerva. Prekvapí vás aj priestor na kolená a nohy. SsangYong nešetril ani na rozmeroch sedadiel. Chýbajú však výduchy klimatizácie, lakťová opierka či ďalší USB port pre zadných pasažierov. Jednoducho, niekde musel SsangYong redukovať náklady.

Kufor má skromných 423 litrov, ale je riešený... Foto: Ľuboš Pilc, Lubos Pilc
SsangYong Tivoli - test 2024 Kufor má skromných 423 litrov, ale je riešený prakticky. Nechýba dvojitá podlaha ani možnosť rozdeliť ho na dve časti. Komu to nestačí, môže dať prednosť predĺženému Tivoli Grand.
SsangYong Korando  Style  - 2023 Čítajte viac SsangYong Korando sa predstavuje v novej verzii Club Z tohto pohľadu napríklad prekvapí, že hoci s balíkom Sport získavate vyhrievaný volant, vyhrievané sedadlá, digitálny prístrojový štít, dvojzónovú klimatizáciu či bezkľúčový prístup a štartovanie, tak elektricky ovládané okná nemajú automatické dovieranie. Platí to len pre okno vodiča. Ani kufrom vás Tivoli neočarí. Napokon, v ponuke je predĺžená verzia Tivoli Grand. Pod manuálne ovládaným zadným vekom je 423 litrov. Celkový objem kufra po sklopení sedadiel delených v pomere 40 : 60 automobilka neuvádza. Dvojitá podlaha však dokáže zarovnať ložnú plochu. Navyše je delená, takže kufor sa dá predeliť na dve časti, čo je veľmi praktické. Bohužiaľ, Tivoli už nepočíta s rezervným či dojazdovým kolesom. Nenájdete ho ani medzi príplatkami.
SsangYong Tivoli - test 2024
SsangYong Tivoli - test 2024
+30SsangYong Tivoli - test 2024

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SsangYong #KG Mobility #SsangYong Tivoli
Články podľa značiek