Tatra Phoenix 8x8: Tento úžasný Tatrabus už jazdí na Islande

Takúto Tatru ste ešte nevideli. Je jediná na svete a zvláda všetky nástrahy zamrznutého Islandu. Základom tohto extrémneho autobusu je štvornápravový model Phoenix. Mimochodom, strieborný víťaz ankety Truck of the Year z roku 2012.

18.06.2021 18:00
debata (34)
Základom Tatrabusu, ktorý zvláda pláne ľadovca... Foto: Sleipnir Tours
Tatra Phoenix 8x8 - Tatrabus Island 2021 Základom Tatrabusu, ktorý zvláda pláne ľadovca Langjökull, je štvornápravová Tatra Phoenix. Má nielen autobusovú nadstavbu, ale aj špeciálne pneumatiky s obrovským priemerom 170 a šírkou 85 cm.

Českej Tatre sa darí. Kým divízia osobných áut je už viac ako 20 rokov po smrti, jej nákladné vozidlá sú v kurze. Darilo sa im dokonca aj vo vlaňajšom pandemickom roku. Celkovo kopřivnická automobilka za rok 2020 vyrobila 1 181 a predala 1 186 vozidiel. Z toho takmer 60 % mierilo na export. Tatra tak bola jednou z mála firiem, ktoré nezastavili výrobu počas pandémie koronavírusu. Bežala po celých 12 mesiacov na plné obrátky. A to aj napriek meškaniu dodávok komponentov od dodávateľov. A navyše sa jej podarilo získať nové kľúčové zákazky. Napríklad na 41 hasičských vozidiel Tatra Force 4×4 pre Nemecko a na obrnené vozidlá pre poľskú armádu.

O dostatok sily sa stará 6-valcový motor Paccar... Foto: Sleipnir Tours
Tatra Phoenix 8x8 - Tatrabus Island 2021 O dostatok sily sa stará 6-valcový motor Paccar MX-13 konštruovaný na extrémne dlhú výdrž.
Tatra Phoenix - Euro 6 Čítajte viac Nákladným Tatrám sa vlani darilo. Aj napriek pandémii

Jednoducho, Tatra má stále zvuk. Najmä vďaka odolnosti jej koncepcie s centrálnou nosnou rúrou a výkyvnými polonápravami. Chýry sa doniesli až na Island, kde sa objavila nevídaná turistická verzia, ktorú si objednala spoločnosť Sleipnir Tours. Nový Tatrabus tam začal premávať na ľadovci Langjökull, druhom najväčšom na Islande. O úpravu sa postaral konštruktér Ástvaldur Óskarsson. Za základ si vzal štvornápravovú Tatru Phoenix, ktorá v roku 2012 bodovala druhým miestom v ankete Truck of the Year. Osem hnaných kolies obutých „balónovými“ pneumatikami s priemerom 170 a šírkou až 85 cm si poradí nielen so snehom, ale aj s terénom.

Tatra 700 Čítajte viac Tatra 700: Labutia pieseň z Kopřivnice má 25. Spomína na ňu konštruktér Okrem toho dostala islandská Tatra autobusovú nadstavbu, ktorá zabezpečuje dostatok komfortu pre turistov. A nezávislé kúrenie aj autonómiu pre prípad, že by posádka niekde uviazla. I keď tento scenár je len málo pravdepodobný. O dostatok sily sa stará naftový 6-valec Paccar MX-13 s objemom 12,9 litra a výkonom 390 kilowattov. Spojený je s automatickou 12-stupňovou prevodovkou Allison 4700. Ak by ste si túto Tatru chceli vyskúšať na vlastnej koži, musíte využiť služby Sleipnir Tours. No môže sa vám ľahko stať, že Tatru nahradí iný snežný autobus. Vlastní totiž aj starší model odvodený z Volva FMX, tiež expertom Óskarssonom.
Tatra Phoenix 8x8 - Tatrabus Island 2021
Tatra Phoenix 8x8 - Tatrabus Island 2021
+10Tatra Phoenix 8x8 - Tatrabus Island 2021

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Tatra #Tatra Phoenix
Články podľa značiek