Tesla Roadster: Toto auto vám asi obráti žalúdok. Stovku má dať pod sekundu

Elon Musk sa vyjadril na tému Tesly Roadster, ktorú sľubuje od roku 2017. A opäť šokoval

05.03.2024 18:00
debata (2)
Tesla Roadster nakoniec roadsterom nie je. Ide... Foto: Tesla
Tesla Roadster 2020 - 2017 Tesla Roadster nakoniec roadsterom nie je. Ide kupé, ktoré sme prvýkrát videli v roku 2017. Už základná verzia by mala zrýchľovať na stovku za jednu sekundu.

O športovom 2 + 2 miestnom kupé Tesla Roadster hovorí Elon Musk už od prelomu rokov 2016 a 2017. Ukázal ju na firemnej konferencii ako veľké prekvapenie. V tom čase totiž nik niečo podobné neočakával. Medzitým sa už stihla vydať do vesmíru, ako balast rakety spoločnosti Space X, avšak ku klientom zatiaľ nie. Pôvodne sa tak malo stať v roku 2020. Musk však vtedy informoval, že aj kvôli koronavírusu a ďalším problémom sa Roadster dostane na trh o rok neskôr.

tesla-redwood-2024-1600-2 Čítajte viac Tesla v budúcom roku predstaví nový model. Mal by byť suverénne najlacnejší

Prišiel však rok 2021 a Musk hneď v jeho úvode oznámil, že Roadster prekladá na rok 2022. Potom, aby reč nestála, informoval, že pre maximálne zrýchlenie využije Roadster raketové dýzy so „studeným plynom“. Pri predpokladanej pohotovostnej hmotnosti dvoch ton by pomocou príplatkového paketu SpaceX dokázala Tesla Roadster vystreliť na stovku dokonca len za 1,1 sekundy. Musk ešte pritlačil na pílu a dodal, že auto by sa dokonca mohlo „mierne vznášať nad zemou“.

gigafactory berlin Čítajte viac Nemci odmietli rozšírenie gigafactory Tesly pri Berlíne. Tesla na ňom trvá

No ani rok 2022 sa nakoniec nestal rokom premiéry a ako viem, nestalo sa tak ani v roku 2023. Teraz však o aute, ktoré má na konte de facto sedem rokov, opäť počuť. Musk sa o ňom vyjadril na vlastnej sociálnej sieti X s tým, že ciele zrýchlenia budú ešte ambicióznejšie a že už sériová verzia Roadsteru zrýchli na stovku pod jednu sekundu. To je oveľa lepší údaj, ako dosahuje napríklad šialený elektrický hyperšport Rimac Nevera – najlepšie v súčasnosti zrýchľujúce sériové auto planéty.

Tesla S -1,9 milióna kilometrov Čítajte viac Tesla priznala kratší dojazd. Aj pod tlakom úradov. Trvalo to roky

Stále sa však netešte, pretože v súvislosti s Muskovým príspevkom sme sa zároveň dozvedeli, že Tesla plánuje prvé dodávky Roadsteru na rok 2025. Ak dobre počítame, od predstavenia konceptu tak prebehne osem rokov, čo je bežný životný cyklus auta, takže by mal prísť skôr jeho nástupca. Otázkou ostáva aj to, či Musk dodrží sľub o cene. V roku 2017 oznámil, že elektrický Roadster by mal stáť približne 250 000 dolárov. Ale aj keby to bolo viac, stále pôjde o bagateľ v porovnaní s Neverou, ktorá stojí dva milióny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Roadster
Články podľa značiek