Škoda vyvinie pre Indiu malé SUV. Na trh príde v roku 2026

India by mohla Škode kompenzovať stratu ruského a čínskeho trhu. Aj preto vyvinie pre túto miliardovú krajinu tretí model. Malé SUV s dĺžkou pod štyri metre bude schádzať z montážnych liniek v indickej Pune spolu so Škodou Slavia a Kushaq.

28.02.2024 18:00
Škoda - lacné indické SUV Foto:
Indická novinka Škody zamieri do najsilnejšieho segmentu kompaktných SUV s dĺžkou pod štyri metre. V Indii má podiel viac ako 50 %. Stáť má na cenovo orientovanej platforme MQB-A0-IN, ktorá už podopiera jej dva indické modely – sedan Slavia a SUV Kushaq.
debata

Kde sú tie časy, keď Škoda plánovala zvýšiť odbyt na 1,5 milióna áut a brúsila si dokonca zuby na výstavbu nového výrobného závodu v Turecku? To všetko je minulosť. Odvtedy sa toho zmenilo naozaj veľa. Najprv začali jej predaje kolabovať v Číne, kde nedokázala konkurovať nastupujúcej čínskej konkurencii ani novej koncernovej značke Jetta. Vlani predala v Číne úbohých 22 800 áut. Len na ilustráciu, ešte v roku 2018 to bolo neuveriteľných 350 000 kusov. Nasledovala čipová kríza a po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišla o celý ruský trh aj ruskú produkciu v Kaluge. Preto sa už dlhý čas snaží presadiť v Indii. V indickej Pune vybudovala vývojové centrum aj výrobný závod.

Škoda Kushaq - 2021 Čítajte viac Škoda Kushaq: Toto je on. Lacný ‘Kamiq‘ pre Indiu!

Už dnes z jeho liniek schádzajú dva indické modely – sedan Slavia a SUV Kushaq. To ale nie je koniec modelovej expanzie, pretože do roku 2026 chce Škoda v Indii predávať 100 000 áut ročne. Jej bestsellerom sa má stať ďalšie SUV, ktoré sa dĺžkou pod štyri metre zaradí pod väčší Kushaq. Tento segment je v Indii extrémne populárny, pretože autá kratšie ako štyri metre sú na tamojšom miliardovom trhu daňovo zvýhodnené. Škoda teraz o pripravovanej novinke, ktorú kompletne vyvinie v Indii, prezradila viac a zverejnila prvú oficiálnu skicu. Stáť bude na skrátenej verzii platformy MQB-A0-IN, teda na rovnakej ako Kushaq a Slavia. Táto platforma je síce cenovo optimalizovaná, no zároveň umožňuje konštruovať autá, ktoré spĺňajú najnovšie bezpečnostné a emisné normy.

Škoda Slavia - 2021 Čítajte viac Škoda Slavia: ‘Rapid‘ pre Indiu by zaujal aj v Európe. Stáť bude pod 9000 €!

„Po úspechu modelov Slavia a Kushaq rozšírime svoj záber o úplne nové kompaktné SUV, ktoré sa zameria na najväčší segment indického trhu. Naše pokročilé znalosti v oblasti výskumu a vývoja v Indii nám už umožnili začleniť do výroby súčiastky a komponenty s vysokým podielom lokalizácie. S novým kompaktným SUV túto stratégiu posúvame ďalej – a to systematickým rozvojom siete miestnych dodávateľov schopných vyrábať diely svetovej úrovne aj kvality za konkurencieschopné ceny. Naším cieľom je aktívne sa podieľať na rozvoji miestneho automobilového trhu. Aj naďalej sa sústredíme na expanziu a ďalšie posilnenie širokého portfólia koncernových modelov v Indii,“ povedal Piyush Arora, šéf indickej divízie Škody a Volkswagenu.

Škoda detailne ukázala, ako sa vyrába nový Superb na Slovensku

Video

Na trh má dôležitá indická novinka doraziť v priebehu roka 2026, premiéru absolvuje o rok skôr. Názov ešte nemá, ale Škoda oslovila zákazníkov, aby jej poradili. Spustila anketu na výber jej názvu #NameYourSkoda. Automobilka verejnosti odhalila sedem obchodných označení (Kwiq, Kymaq, Kylaq, Kariq a Kyroq), ktoré na tento účel registrovala, ale svojich zákazníkov tiež vyzýva, aby na pomenovanie nového kompaktného SUV zasielali aj svoje vlastné návrhy. Konečný názov bude oficiálne oznámený v závere tohto roka. Je tiež známe, že v Indii má vzniknúť aj malé elektrické SUV s cenou pod 20-tisíc eur, ktoré by sa malo na rozdiel od benzínového SUV objaviť v Európe ako najlacnejší elektromobil v jej ponuke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #India #SUV
Články podľa značiek