Čistá fraška: Ford fabriku v Sarlousis nepredá, predá, nepredá, predá, nepredá...

Ak Ford svoje európske aktivity manažuje rovnako, ako fabriku v Sarlousis, tak sa ani nemožno diviť, že to s ním ide dolu vodou.

09.02.2024 12:00
Foard - Saarlouise Foto:
Nemecká fabrika Fordu, kde sa do budúceho roku bude vyrábať Focus, automobilke zrejme zostane aj po ukončení jeho výroby.
debata

V továrni v memeckom Saarlouis vyrába Ford Focus, ktorý tam však budúci rok končí bez náhrady, pretože americká značka sa sústredí v Európe na elektroautá. Problémom je, že Ford netuší, čo s fabrikou, v ktorej v čase najväčšieho rozmachu pracovalo vyše 6 000 ľudí. Aj ju chcel predať, ale nemá komu, navyše o jej budúcnosti informuje chaoticky a protirečivo. Koniec-koncov, posúďte sami.

O absencii serióznej koncepcie v prípade fabriky v Saarlouise svedčia aj kroky európskeho vedenia Fordu. To už pred dvomi rokmi oznámilo, že v roku 2025 fabriku zatvorí. V marci minulého roku svoje predošlé rozhodnutie o zatvorení fabriky Ford odvolal. Vraj bude fungovať aj po ukončení výroby Focusu – a to minimálne do roku 2032. Potom sa začiatkom júna 2023 objavila informácia, že Ford predsa len rokuje o odpredaji fabriky „čínskym záujemcom“ a dohodnú sa do septembra. Ale sa nedohodli, záujemca si to rozmyslel a Ford vyhlásil, že fabriku teda nepredá, ale bude v obmedzenom režime fungovať ďalej.

Ford Bronco - vyskúšali sme znovuzrodený ‘Wrangler‘ od Fordu
Video

Na prelome tohto a minulého roku neplatilo ani to. Ford oznámil, že opäť hľadá investora, ktorý by fabriku kúpil, najnovšie aj s pomocou vlády nemeckej spolkovej krajiny Sársko. Uplynuli necelé dva mesiace a Ford už investora nehľadá. A hádajte čo? Vrátil sa k dvakrát zrušenému nápadu, že ju bude teda prevádzkovať ďalej v zmenenom režime.

Tentokrát na nátlak zamestnancov, ktorým sa nemožno diviť, že z takého chaosu už „boli na prášky“ a začali sa vyhrážať časovo neobmedzeným ostrým štrajkom. To vedenie fabriky vydesilo natoľko, že sa relatívne rýchlo dohodli na jej budúcnosti.

Ford Čítajte viac S Fordom to v Európe ide od desiatich k piatim. Chce to riešiť rušením dílerov

Dohody zahŕňajú pokračovanie pracovného pomeru tisícky zamestnancov do konca roka 2032, odstupné a prémie, ako aj rekvalifikačné programy. Ukončenie výroby modelu Fordu Focus, pôvodne plánované na máj 2025, sa okrem toho posunie o šesť mesiacov. Odborový zväz IG Metall plánuje svojim členom vo Forde predložiť návrh na hlasovanie, v ktorom tento mesiac rozhodnú, či sa majú dohody prijať, alebo sa namiesto toho uskutoční časovo neobmedzený štrajk. Členmi odborového zväzu je približne 98 percent zamestnancov Fordu v Nemecku. Veríme, že táto dohoda bude odsúhlasená, zamestnanci budú konečne vedieť, na čo naozaj sú a my už nebudeme musieť písať o tom, že Ford svoju nemeckú fabriku predá, nepredá, možno predá, asi si nechá alebo ani nie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Focus #zatvorenie fabriky #Saarlouise
Články podľa značiek