Renault Symbioz: Príde nový Mégane so spaľovacím motorom? Vyzerá to tak

Ohlásenú novinku Renault charakterizuje ako SUV, no pohľad na jeho siluetu dáva tušiť, že sa pozeráme na zvýšené kombi. To by mohlo zastúpiť v ponuke súčasný Mégane Grandtour.

09.02.2024 14:00
debata
Ďalšia novinka Renaultu so spaľovacím motorom... Foto: Renault
Renault Symbioz - 2024 Ďalšia novinka Renaultu so spaľovacím motorom sa postaví medzi Captur a väčší Austral.

Renault odštartoval veľkú modelovú ofenzívu. Nie je to tak dávno čo prišiel na svet elektrický Mégane E-Tech, SUV Austral či Espace a zakrátko portfólio doplní elektrický Scénic, SUV-kupé Rafale aj elektrická päťka. To však nie je všetko. Dnes totiž francúzska automobilka vyrukovala s prvou snímkou ďalšieho modelu. Volá sa Symbioz a dĺžkou 4,41 metra má patriť do segmentu C. Hoci o novinke hovorí Renault ako o SUV, silueta utopená v šere naznačuje skôr príchod zvýšeného kombi. To by mohlo v ponuke zastúpiť pôvodný Mégane Grandtour, ktorý má najlepšie roky už dávno za sebou. A na rozdiel od Mégane E-Tech počíta so spaľovacími motormi, tak ako Austral, Espace či Rafale.

Renault-Nissan - aliancia Čítajte viac Spojí sa Stellantis s Renaultom? Vraj to chce francúzsky prezident

Má ísť o praktické rodinné auto, ktoré by zaujalo pozíciu medzi Capturom (4 220 mm) a Australom (4 510 mm). Rodinné zameranie naznačuje už samotným názvom. Symbióza totiž znamená prospešné spolužitie. Rodinnú atmosféru podporí veľká elektrochromatická strecha Solarbay s technológiou PDLC, ktorú bude možné úplne zatmaviť bez použitia výsuvnej clony, podobne ako pri Espace. Hmotnosťou Symbioz nepresiahne 1,5 tony. Takže Renault pravdepodobne vopred rátal s novými obmedzeniami pre parkovanie v Paríži. Táto metropola si chce totiž za hodinu parkovania ťažkých áut účtovať minimálne 18 eur na hodinu.

Názov Symbioz má dať jasne najavo rodinné... Foto: Renault
Renault Symbioz - 2024 Názov Symbioz má dať jasne najavo rodinné zameranie tohto auta.

Pod kapotou má pracovať hybridný motor s výkonom 145 koní. Takže Symbioz si požičia techniku z Capturu E-Tech, ktorý spája atmosférický 4-valec s objemom 1,6 litra s elektromotorom v 6-stupňovej multimódovej prevodovke. Tá využíva dva prevodové stupne pre elektromotor a štyri pre spaľovaciu jednotku. Neskôr sa má Symbioz predstaviť aj v čisto spaľovacej verzii. Premiéra novinky bude na jar. Do predaja by sa mohla dostať ešte do konca roka. Je teda zrejmé, že hoci Renault vo veľkom elektrifikuje, napokon kvôli tomu založil novú divíziu Ampére, na spaľovacie autá nezanevrel a dokonca ich ponuku rozširuje.

Renault Arkana - 2023 Čítajte viac Renault Arkana prichádza s novým logom a v novej TOP verzii Alpine

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Mégane #Renault Symbioz
Články podľa značiek