Renault Arkana prichádza s novým logom a v novej TOP verzii Alpine

Po facelifte Clia sa dočkalo nového loga aj úspešné SUV-kupé Arkana. Zákazníci volia najmä hybrid.

01.02.2024 10:00
debata
Faceliftovaný Renault Arkana má prepracovanú... Foto: Renault
Renault Arkana - 2023 Faceliftovaný Renault Arkana má prepracovanú mriežku chladiča a nové logo. Najzaujímavejšia je nová verzia Esprit Alpine so sivou lištou v nárazníku a 19-palcovými diskami kolies.

Arkanu uviedol Renault na trh roku 2020. Jeho prvé SUV-kupé, ak nepočítame bývalú ruskú verziu, postavenú na lacnejšej platforme Dacie, o zákazníkov núdzu naozaj nemalo. Francúzska značka doteraz predala približne 163 000 kusov a ak by sme k Arkane prirátali aj kórejské dvojča Samsung XM3, bolo by registrácií dokonca 240 000. Arkana je totiž globálnym modelom Renaultu, pretože okrem Európy sa predáva aj v Austrálii, na Novom Zélande, ale aj v Japonsku či Izraeli alebo v Čile. Zaujímavé je, že najpopulárnejšou pohonnou jednotkou Arkany je hybrid E-Tech. V Európe má podiel dokonca až 63 %.

Renault - SUV Čítajte viac Renault chystá ďalšie SUV. Vyplní priam virtuálnu medzeru

Do roku 2024 Arkana vstupuje v omladenej podobe. Veď na rozdiel od nej už mala novú vizuálnu identitu väčšina Renaultov – Mégane E-Tech, inovované Clio aj nový Espace či Rafale a Scénic E-Tech. Nové logo je zakomponované do mriežky chladiča v strede tmavej lišty, ktorá spája svetlomety. Štruktúra masky je tiež inšpirovaná diamantmi. Nový je aj predný nárazník. Verzie Techno a celkom nová Esprit Alpine majú navyše aerodynamickú lištu inšpirovanú svetom F1. Tá je buď vo farbe karosérie, alebo má sivý saténový nádych. Nové matné chrómové logo nájdeme aj na veku kufra. V rovnakej farbe sú vyhotovené výfuky. Ponuku farieb obohatil modrý odtieň Midnight Blue.

Aj v interiéri dáva Esprit Alpine najavo... Foto: Renault
Renault Arkana - 2023 Aj v interiéri dáva Esprit Alpine najavo športové emócie. Napríklad modrým prešívaním sedadiel, francúzskou trikolórou na dverách alebo bridlicovým obkladom palubnej dosky.

O modernejší vzhľad sa postaralo nahradenie chrómových dekorácií čiernymi alebo sivými, ako aj dymový nádych svetiel. Spomínaná nová úroveň Esprit Alpine sa môže pochváliť 19-palcovými diskami kolies a spojlerom zlepšujúcim aerodynamiku. Špecifiká nájdeme aj v interiéri. Sedadlá Alpine sú vybavené modrým prešívaním a logom Alpine na zadnej strane a tiež bezpečnostnými pásmi s modrým prešívaním. Vnútorná strana dverí a volant sú doplnené francúzskou trikolórou. Prístrojová doska má na mieste spolujazdca bridlicový vzor, ktorý je nenápadný a zároveň elegantný. Štandardom je tiež elektronický volič prevodovky „e-shifter“.

Najpopulárnejším pohonom je hybrid E-Tech... Foto: Renault
Renault Arkana - 2023 Najpopulárnejším pohonom je hybrid E-Tech full-hybrid 145 s výkonom 105 kW. Používa zvláštnu multimódovú prevodovku.

Ponuka verzií vynovenej Arkany sa v porovnaní s minulosťou zoštíhlila. Úrovne Techno a Esprit Alpine dopĺňa základná Arkana Evolution. No aj tá má pomerne bohatú výbavu. Štandardne obsahuje navigáciu s multimediálnym systémom Renault Easy Link, ktorý ponúka bezdrôtové pripojenie telefónu cez Android Auto a Apple CarPlay. Displej na prístrojovej doske má stále uhlopriečku sedem palcov, ale teraz zobrazuje informácie na väčšej ploche. Na technike sa nič nemenilo. Základom je naďalej platforma CMF-B s predným náhonom a možnosťou mild-hybridného alebo hybridného pohonu.

Alpine A290_β Concept - 2023 Čítajte viac Alpine A290: Už vieme, čo bude ‘obúvať‘ francúzsky elektrický hothatch

Mild-hybridy disponujú známym preplňovaným 4-valcom 1,3 TCe s výkonom 103 alebo 116 kW, spojeným so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Hybrid používa atmosférický 4-valec s výkonom 69 kW a elektromotor s výkonom 36 kW v 6-stupňovej multimódovej prevodovke. Tá používa dva stupne pre elektromotor a štyri pre spaľovací agregát. Systémový výkon dosahuje 105 kW. V meste dokáže hybridná Arkana jazdiť až 80 % času s vypnutým spaľovacím motorom, čo znižuje spotrebu o 40 %. Tá priemerná je podľa WLTP 4,7 litra na 100 km. Sympatické je, že aj napriek použitiu 1,2 kWh batérie má hybridná verzia palivovú nádrž s identickým objemom 50 litrov.

Renault Arkana - 2023
Renault Arkana - 2023
+17Renault Arkana - 2023

Modernizovaná Arkana je v ponuke už aj na Slovensku. Štartuje na cene 25 900 eur. Za hybrid zaplatíte najmenej 29 700 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #facelift #Renault Arkana
Články podľa značiek