Škoda Octavia: Premiéra ako v čase pandémie. Bude len virtuálna

Škoda opäť pripomína premiéru modernizovanej Octavie. Prekvapením ale je, že sa uskutoční len virtuálne - na sociálnych sieťach automobilky. Zato sa hneď ukáže aj RS.

12.02.2024 18:00
Škoda Octavia - facelift 2024 Foto:
Virtuálna premiéra bude v štúdiu, kde sa predstaví liftback, Combi, ale aj verzie Sportline a RS.
debata

Na virtuálne premiéry sme si zvykli počas celosvetovej pandémie. Tá je však už za nami. O to viac prekvapuje, že presne takúto formu si vybrala Škoda, aby nás zoznámila s modernizovanou Octaviou štvrtej generácie. Stane sa tak v stredu 14. februára o 10.00. V štúdiu uvidíme hneď štyri verzie – liftback, Combi, Sportline aj ostrú Octaviu RS. Škoda sľubuje, že v krátkych videoukážkach zoznámi návštevníkov popri vyjadrení expertov aj s celým radom ďalších informácií o zlepšenom exteriéri a interiéri, ako aj o pohonných jednotkách. Prenos bude prebiehať na stránke Škoda Storyboard a na sociálnych sieťach značky Škoda Youtube a X.

Škoda Octavia - facelift skica 2024 Čítajte viac Škoda Octavia 2024: Toto je prvá skica faceliftu. Potvrdzuje ‘ostré‘ svetlá

Nám neostáva nič iné, ako si pripomenúť to, čo už o vynovenej Octavii vieme. Dostane nové nárazníky, širšiu masku a ostrú grafiku svetiel Matrix LED s kryštalickým prvkom Crystallinium, ktorý dá reflektorom modrý nádych. Teoreticky by sa v prednej časti mohlo objaviť aj osvetlené logo. Vzadu bude mať zasa modernizovaná Octavia nápis Škoda v súlade s novým grafickým fontom automobilky. V infotainmente, presnejšie v hlasovom asistentovi, by mala byť integrovaná umelá inteligencia ChatGPT. Ak nie hneď, tak postupom času. Túto technologickú vychytávku totiž zavádza celý koncern Volkswagen.

Škoda Octavia - facelift 2024
Škoda Octavia - facelift 2024
+3Škoda Octavia - facelift 2024

Ergonómiu má zlepšiť viac hardvéru a osvetlená lišta na reguláciu teploty a hlasitosti pod centrálnou obrazovkou. Pod kapotu by sa mali vrátiť 3-valce 1,0 TSI (85 kW). V súčasnosti je totiž Octavia v ponuke len s preplňovaným 4-valcom 1,5 TSI. Realitou by mal ostať aj naftový motor 2,0 TDI v troch výkonových verziách. Plug-in hybrid možno zamení podľa vzoru modernizovaného Golfu motor 1,4 TSI za 1,5 TSI evo2 a teoreticky by mohol ťažiť z väčšej batérie, podobne ako Golf, čo by zabezpečilo elektrický dojazd až 100 km. Z tejto verzie si vieme predstaviť aj nové RS iV, teda okrem toho pravého s motorom 2,0 TSI.

Škoda Octavia Combi (2023) Čítajte viac Test: Škoda Octavia kombi 2.0 TDI - s týmto motorom chybu určite nespravíte

Škoda Octavia je dlhoročným bestsellerom značky. Len vlani z nej predala 191 000 kusov s obrovským náskokom pred druhým Kamiqom a tretím Kodiaqom. Od roku 1996, keď prišla na svet jej prvá novodobá generácia, putovalo k zákazníkom už viac ako sedem miliónov kusov. Od roku 2016 je tiež Octavia Combi najpredávanejším kombi v celej Európe. O jej budúcnosť teda obavy nemáme, i keď v najbližších dvoch rokoch dostane svoju elektrickú sestru na platforme MEB. Otázne je, či čistý elektromobil ponesie označenie Octavia, alebo dostane celkom nové meno.

Škoda Kodiaq - výroba 2024 Čítajte viac Škoda zvýšila vlani predaj o 18,5 %. Zlaté časy sa však nevrátia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek