Škoda Octavia 2024: Toto je prvá skica faceliftu. Potvrdzuje ‘ostré‘ svetlá

Po štyroch rokoch výroby predstaví Škoda modernizovanú Octaviu štvrtej generácie. Stane sa tak 14. februára. Zmeny dizajnu naznačujú prvé oficiálne skice.

06.02.2024 18:00
debata (1)
Vynovenú Octaviu si s tou súčasnou iste... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift skica 2024 Vynovenú Octaviu si s tou súčasnou iste nespletiete. Postarajú sa o to najmä nové svetlá s ostrou grafikou a kryštalickým prvkom Crystallinium, ktorý dá reflektorom modrý nádych.

Škoda nám s modernizovanou Octaviou tak trochu zamotala hlavu. Najprv prišlo prvé video, kde sme novinku videli pod plachtou. Rozsvietené svetlá však naznačovali, že budú mať ostrejší dizajn svetiel a že denné diódy sa „zahryznú“ až do nárazníka. Lenže druhé video, kde Octavia vykukla z tmy, nič také neukázalo a nezmieňovala sa o tom ani stručná tlačová správa. Teraz tu ale máme prvú oficiálnu skicu, či skôr skice, ktoré predsa len potvrdzujú „ostrú“ grafiku reflektorov.

Škoda Muzeum: Aké poklady ukrýva?

Video

Hovorí o tom aj sám šéfdizajnér Škody Oliver Stefani. „Oživiť a rozvíjať dizajnové charakteristiky ikony našej značky je fascinujúca úloha. Pri najnovšej modernizácii modelu Octavia sme prepracovali nárazníky aj masku chladiča. Zároveň sme vyostrili kontúry svetiel, čím náš bestseller získal ešte výraznejší a športovejší vzhľad. To spolu s novými prvkami, ako sú LED Matrix svetlomety druhej generácie, zabezpečí Octavii atraktivitu aj v ďalších rokoch,“ povedal Stefani na konto očakávanej novinky, ktorej premiéra je naplánovaná na 14. februára.

A toto je Octavia Combi. Už dlhé roky... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift skica 2024 A toto je Octavia Combi. Už dlhé roky najpredávanejšie kombi v Európe.

Zaujímavým detailom je kryštalický prvok Crystallinium, ktorý vnútrajšku svetlometov prepožičia modrý odtieň. Novú širšiu masku aj nové svetlá použije Škoda na všetkých verziách Octavie, teda aj na populárnom kombi a v športovej verzii RS. Teoreticky by sa v prednej časti mohlo objaviť aj osvetlené logo. Vzadu bude mať zasa modernizovaná Octavia nápis Škoda v súlade s novým grafickým fontom automobilky. V infotainmente, presnejšie v hlasovom asistentovi, by mala byť integrovaná umelá inteligencia ChatGPT.

Vzadu sa objaví nový nápis Škoda. Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift skica 2024 Vzadu sa objaví nový nápis Škoda.

Ovládanie má zlepšiť viac hardvéru a osvetlená lišta na reguláciu teploty a hlasitosti pod centrálnou obrazovkou. Pod kapotu by sa mali vrátiť 3-valce 1,0 TSI (85 kW). V súčasnosti je totiž Octavia v ponuke len s preplňovaným 4-valcom 1,5 TSI. Realitou by mal ostať aj naftový motor 2,0 TDI v troch výkonových verziách. Plug-in hybrid možno zamení podľa vzoru modernizovaného Golfu motor 1,4 TSI za 1,5 TSI evo2 a teoreticky by mohol ťažiť z väčšej batérie, podobne ako Golf, čo by zabezpečilo elektrický dojazd až 100 km. Z tejto verzie si vieme predstaviť aj nové RS iV, teda okrem toho pravého s motorom 2,0 TSI.

Škoda Octavia - facelift 2024 Čítajte viac Škoda Octavia: Modernizovaný bestseller sa opäť pripomína

Škoda Octavia je dlhoročným bestsellerom značky. Len vlani z nej predala 191 000 kusov s obrovským náskokom pred druhým Kamiqom a tretím Kodiaqom. Od roku 1996, keď prišla na svet jej prvá novodobá generácia, putovalo k zákazníkom už viac ako sedem miliónov kusov. Od roku 2016 je tiež Octavia Combi najpredávanejším kombi v celej Európe. O jej budúcnosť teda obavy nemáme, i keď v najbližších dvoch rokoch dostane svoju elektrickú sestru na platforme MEB. Otázne je, či čistý elektromobil ponesie označenie Octavia, alebo dostane celkom nové meno.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek