Škoda Octavia: Modernizovaný bestseller sa opäť pripomína

Štvrtá generácia Octavie absolvuje čoskoro prvý facelift. Škoda ju odhaľuje v krátkej upútavke. Naznačuje širšiu masku a nový nápis v zadnej časti.

31.01.2024 18:00
debata
Predná maska vynovenej Octavie bude širšia ako... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift 2024 Predná maska vynovenej Octavie bude širšia ako doteraz.

Škoda Octavia je dlhoročným bestsellerom značky. Len vlani z nej predala 191 000 kusov s obrovským náskokom pred druhým Kamiqom a tretím Kodiaqom. A tak sa netreba čudovať, že práve Octavii venuje česká automobilka aj v čase elektrifikácie stále veľkú pozornosť. Už vo februári ukáže modernizovanú Octaviu štvrtej generácie, ktorá sa predstavila v roku 2019. Zatiaľ o nej ale veľa nevieme, no teraz Škoda zverejnila po prvom videu Octavie pod plachtou aj prvú videoupútavku odhaleného exempláru.

Pozrite si vynovenú Škodu Octavia na prvom videu

Video
Škoda Octavia - facelift 2024 Čítajte viac Škoda Octavia: Toto je prvá snímka faceliftu. Bude radikálny?

Zdá sa, že o radikálnu zmenu v štýle faceliftov bývalého šéfdizajnéra Jozefa Kabaňa nepôjde. Skôr o retuše, aby Octavia lepšie zapadla do novej korporátnej identity. Aspoň tak to klasifikuje sama automobilka. Isté je, že predná maska bude o čosi širšia, pričom svetlá by sa jej mali stále dotýkať. Vzadu sa objaví nápis Škoda ladiaci s novým fontom a logom. V infotainmente, presnejšie v hlasovom asistentovi, by mala byť integrovaná umelá inteligencia ChatGPT. Ovládanie má zlepšiť viac hardvéru a osvetlená lišta na regulácii teploty a hlasitosti pod obrazovkou.

Škoda Octavia - facelift 2024
Škoda Octavia - facelift 2024
+3Škoda Octavia - facelift 2024
Vzadu sa objaví nápis Škoda s novým fontom písma. Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia - facelift 2024 Vzadu sa objaví nápis Škoda s novým fontom písma.

Pod kapotu by sa mali vrátiť 3-valce 1,0 TSI (85 kW). V súčasnosti je totiž Octavia v ponuke len s preplňovaným 4-valcom 1,5 TSI. Realitou by mal ostať aj naftový motor 2,0 TDI v troch výkonových verziách. Plug-in hybrid možno zamení podľa vzoru modernizovaného Golfu motor 1,4 TSI za 1,5 TSI evo2 a teoreticky by mohol ťažiť z väčšej batérie, podobne ako Golf, čo by zabezpečilo elektrický dojazd až 100 km. Z tejto verzie si vieme predstaviť aj nové RS iV, teda okrem toho pravého s motorom 2,0 TSI, ktoré ponuku určite neopustí. Viac sa dozvieme už čoskoro.

Škoda Superb a Kodiaq Čítajte viac Nový Kodiaq a Superb sú už na Slovensku. Poznáme ceny a aj dostupné motorizácie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #Škoda Octavia #Škoa-Auto
Články podľa značiek