Škoda Octavia: Toto je prvá snímka faceliftu. Bude radikálny?

Uvidíme, či Škoda zachová pri Octavii tradíciu výrazného faceliftu prednej časti. Tak ako to bolo pri druhej aj tretej generácii. Prvé snímky naznačujú, že len o retuše nepôjde

03.01.2024 18:00
Škoda Octavia - facelift 2024 Foto:
Áno, pod plachtou sa skrýva modernizovaná Octavia. Ako vidieť, zmeny sa dotknú najmä reflektorov s novou grafikou.
debata (1)

Bývalý šéfdizajnér Škody Jozef Kabaň stál nielen za veľmi úspešnými modelmi Octavia, Fabia, Superb či Kodiaq a Karoq, ale aj za kontroverznými faceliftami, ktorými sa preslávila najmä Octavia. Už druhá generácia dostala po modernizácii namiesto ostro rezaných svetiel veľké oblé, čo nie každému „pasovalo“. No a o tretej generácii, ktorá nahradila jednoliate reflektory menšími delenými, ani nehovoriac. Tie vyvolali skutočnú búrku kritiky. Teraz je však na svete Octavia štvrtej generácie a hlavou dizajnu Talian Oliver Stefani. Takže aká bude modernzovaná Octavia, ktorá sa predstaví už vo februári – opäť odvážna alebo umiernená? Tak na odpoveď si ešte budeme musieť chvíľu počkať.

Pozrite si prvé video modernizovanej Škody Octavia

Video

Čo-to ale naznačuje prvé oficiálne video faceliftu, ktoré Škoda zverejnila k prianiu do nového roka. Pripravovaná novinka sa síce predvádza len pod plachtou, no presvitajúce svetlá už dávajú tušiť, že zmeny nebudú len retušami. Denné diódy pravdepodobne vystúpia z reflektorov a „zahryznú“ sa do nárazníka. Vytvoriť to má asociáciu so šípom, ktorý je súčasťou 100-ročného loga automobilky. A navyše, vytvára ďalší kryštalický prvok typický pre Škodu. No a potom je tu podsvietené logo. Uvidíme či len na efekt pre potreby videa, alebo sa naozaj rozžiari. Octavia by tak bola prvou Škodou so žiariacim okrídleným šípom.

Škoda Octavia 2.0 TDI - test 2023 Čítajte viac Test spotreby: Škoda Octavia 2,0 TDI – zahanbí aj hybridy

Na ďalšie informácie si budeme musieť počkať. Očakáva sa ale príchod nového inftainmentu s jednoduchším ovládaním klimatizácie a možno aj viacej hardvéru. Pod kapotu by sa mali vrátiť 3-valce 1,0 TSI (85 kW). V súčasnosti je Octavia v ponuke len s preplňovaným 4-valcom 1,5 TSI evo. Realitou by mal ostať aj naftový motor 2,0 TDI. Plug-inhybrid možno zamení motor 1,4 TSI za 1,5 TSI a teoreticky by mohol ťažiť z väčšej batérie, podobne ako nový Kodiaq a Superb.. Z tejto verzie si vieme predstaviť aj nové RS iV, teda okrem toho pravého s motorom 2,0 TSI.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek