Škoda Epiq: Elektrický Kamiq vyzerá úžasne. Zatiaľ ide o koncept

Hoci Škoda ešte nestihla predstaviť svoj druhý elektromobil Elroq, prekvapuje štúdiou, ktorá dáva nahliadnuť do vzdialenejšej budúcnosti. Koncept Epiq je totiž víziou elektrického nástupcu súčasného Kamiqa. Na trh by sa mal dostať v roku 2025 a štartovať na cene len 25 000 eur.

15.03.2024 10:45
Škoda Epiq Concept - 2024 embargo nepoužívať! Foto:
Ak sa nebude sériový Epic veľmi líšiť od konceptu, máme sa na čo tešiť. Efektné sú nielen svetlá v tvare T, ale aj „drsné“ otvory v nárazníku či maska Tech-Deck Face, ukrývajúca kamery a senzory.
debata (2)

Škoda uvedie do roku 2027 na trh šesť nových elektromobilov. Tým najbližším, ktorý sa predstaví na jeseň, bude kompaktné SUV Elroq, ktoré je už vo fáze testov sériovej výroby v materskom závode v Mladej Boleslavi. Neostane však dlho osamotené, pretože v roku 2025 bude nasledovať ešte menšie elektrické SUV. A dnes už vieme, ako bude asi vyzerať. Škoda totiž na výročnej konferencii ukázala digitálny koncept Škoda Epiq. Tento názov ladí so súčasnou nomenklatúrou automobilky. Veľké E na začiatku prezrádza, že ide o elektromobil, a malé q na konci zas to, že patrí do triedy SUV. Znie dobre, pretože Epiq evokuje čosi „epické“, teda čosi veľkolepé.

Škoda - svetlá Crystallinium Čítajte viac Prečo má Škoda Superb vo svetlách modrý kryštál? Tento detail dal technikom zabrať

V skutočnosti bude však Epiq zaradený pod Enyaq aj Elroq, takže v portfóliu vytvorí alternatívu k súčasnému Kamiqu a neskôr ho pravdepodobne celkom nahradí. Na dĺžku má koncept 4,1 metra, čo je síce o 40 mm menej, ale predpokladáme, že to dobehne veľkým rázvorom. Kompaktná elektrická architektúra MEB A0 s predným elektromotorom prinesie Epiqu tiež priestranný interiér na úrovni Karoqa a kufor s objemom až 490 litrov, čo je o 90 viac v porovnaní s Kamiqom. Ak si sériový Epiq zachová dizajn konceptu, máme sa na čo tešiť. Vyzerá tak trochu ako štúdia Vision 7S v menšom formáte. Napokon, spája ich rovnaký dizajnový jazyk Modern Solid.

Aerodynamiku zlepšujú zapustené kľučky dverí,... Foto: Škoda-Auto
Škoda Epiq Concept - 2024 embargo nepoužívať! Aerodynamiku zlepšujú zapustené kľučky dverí, optimalizované 20-palcové disky kolies či strešný spojler. Veľmi efektný je zadný stĺpik v tvare plutvy aj kontrastná čierna strecha.

Aj Epiq má preto prednú masku Tech-Deck Face, ktorá ukrýva senzory a kamery asistenčných systémov a mimoriadne efektné svetlá s grafikou písmena T. Tie majú dvojakú funkciu. Okrem denného svietenia zastupujú aj smerové svetlá. Hlavné reflektory s technológiou Matrix LED sú umiestnené nižšie a v deaktivovanom stave ich prakticky nevidieť, pretože splývajú s čiernym podkladom. Výraznú prednú kapotu zdobí nápis Škoda. Robustný nárazník obsahuje osem vertikálnych otvorov, o jeden viac, ako mal Vision 7S. Z profilu zaujme masívny pontón, C stĺpik v tvare plutvy aj čierna kontrastná strecha s nosičmi. To, že koncept je veľmi blízky sériovej verzii, naznačujú konvenčné spätné zrkadlá.

Škoda Epiq Concept - 2024 embargo nepoužívať!
Škoda Epiq Concept - 2024 embargo nepoužívať!
+6Škoda Epiq Concept - 2024 embargo nepoužívať!

Plastom lemované blatníky ukrývajú aerodynamicky optimalizované 20-palcové disky kolies obuté pneumatikami s profilom 215/40. Epiq sa vydaril aj zozadu. Opäť tu nachádzame svetlá v tvare T, osem vertikálnych otvorov v nárazníku aj žiarivý oranžový nápis Škoda, ktorý ladí s oranžovými detailmi kolies, nárazníkov či strešných lyžín. Koncept je lakovaný v bielom matnom metalickom odtieni White Moon. S ním kontrastuje nielen čierna strecha, ale aj matný chróm použitý v nárazníkoch. Zaujme aj fakt, že Škoda premiestnila konektor nabíjania zozadu na pravý predný blatník. Či to je ale z hľadiska dosahu nabíjacích káblov lepšie riešenie, ukáže až čas.

Minimalistický interiér má priniesť posádke... Foto: Škoda-Auto
Škoda Epiq Concept - 2024 embargo nepoužívať! Minimalistický interiér má priniesť posádke veľa priestoru, ale aj kufor s objemom až 490 litrov.

Aj interiér sa nesie v štýle Modern Solid. Škoda ho charakterizuje ako minimalistický. Jednoduchá horizontálna palubná doska nesie dva displeje – jeden vo funkcii prístrojového panela a druhý vo funkcii infotainmentu. Uhlopriečku týchto obrazoviek nepoznáme. Predpokladáme, že softvér využije umelú inteligenciu pre hlasové ovládanie. Použité materiály majú byť odolné, praktické a udržateľné. Na dvojramennom volante sa objavuje nový nápis Škoda, ako aj fyzické tlačidlá a haptické otočné ovládače uľahčujúce ovládanie základných funkcií počas jazdy. Užívateľský zážitok umocňuje mobilný digitálny kľúč, ktorý umožňuje nastavenie prostredníctvom smartfónu.

Škoda detailne ukázala, ako sa vyrába nový Superb na Slovensku

Video

Nezabudlo sa ani na prvky Simply Clever. Stredová konzola preto obsahuje veľkú otvorenú schránku s indukčnou nabíjačkou smartfónov a kufor zas výklopné háčiky, organizér či cargo elementy. Bohužiaľ, o technike Škoda nič neprezradila. Isté ale je, že Epiq bude mať elektromotor umiestnený na rozdiel od Enyaqu na prednej náprave. Či príde štvorkolka, je otázne, ale vzhľadom na cenu od 25 000 eur málo pravdepodobné. Nepoznáme ani kapacitu batérie, ale na základe dojazdu 400 km predpokladáme, že Epiq využije menšie akumulátory Enyaqu s využiteľnou kapacitou 58 kWh. To sa však môže do príchodu, naplánovaného na rok 2025 ešte zmeniť. Do úvahy prichádza aj menšia batéria s kapacitou 50 kWh.

Renault Twingo 2026 - skice 2023 Čítajte viac Renault rokuje s VW o výrobe lacného elektroauta. Možno z neho bude aj Škoda

Zaujímavé je, že Epiq nebudú na rozdiel od Enyaqu a Elroqu vyrábať v Českej republike. Prednosť dostane španielsky závod v Pamplone, ktorý využijú na výrobu sesterských elektromobilov aj značky Cupra a Volkswagen. „Pripravovaný model Škoda Epiq ponúkne za veľmi atraktívnu cenu výnimočnú hodnotu a priestranný interiér v kompaktnej karosérii. Počúvame našich zákazníkov, a preto rozširujeme naše portfólio čisto elektrických vozidiel do segmentu malých automobilov. Kľúčovým aspektom pritom ostáva cenová dostupnosť,“ povedal na konto Epiqu Klaus Zellmer, šéf značky Škoda.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Concept #koncept #Škoda Epiq
Články podľa značiek