Prečo má Škoda Superb vo svetlách modrý kryštál? Tento detail dal technikom zabrať

Možno ste si na novom Superbe všimli zvláštny modrý kryštál v hlavných svetlometoch. Volá sa Crystallinium a na jeho vývoji musel pracovať celý tím.

14.03.2024 14:00
debata
Modrý prvok Crystallinium je vyrobený z... Foto: Škoda Auto
Škoda - svetlá Crystallinium Modrý prvok Crystallinium je vyrobený z polykarbonátu. Hoci sám nesvieti, rozjasňujú ho lúče hlavných reflektorov. Takto sa Škoda vyhla problematickej homologizácii.

Nový Superb má už premiéru dávno za sebou. Od predošlých generácií je ta štvrtá výrazne odlišná. Rodila sa totiž spolu s novým Volkswagenom Passat. Stratila preto trošku z DNA značky, no dizajnéri sa snažili urobiť maximum, aby ste si Superb nemýlili s jeho blízkym nemeckým súrodencom. A jednou z odlišností je aj kryštalický prvok Crystallinium, ktorý sa objavil v matrixových svetlách Superbu. Odkazovať má na tradíciu sklárskej výroby, ktorou je Česko preslávené. Nie je to úplne nový nápad, veď s kryštálmi začal experimentovať už bývalý šéfdizajnér Jozef Kabaň, ktorý navrhol aj predošlý Superb.

Škoda detailne ukázala, ako sa vyrába nový Superb na Slovensku

Video

„Hľadali sme spôsob, ako dať vzhľadu svetiel pridanú hodnotu. Kolega Martin Paclt prišiel s nápadom použiť farbu. Tá sa používa aj v sklárstve, ktorým je náš kryštalický dizajn inšpirovaný," hovorí Petr Nevřela, špecialista oddelenia Škoda Design na tému prekvapivého modrého detailu. Ibaže cesta k nemu nebola vôbec jednoduchá. „Homologizácia zakazuje, aby smerom dopredu svietila akákoľvek iná farba, než je uvedená v predpisoch,“ opisuje základné úskalia Petr Nevřela. Preto sa iné farby vo svetlometoch automobilov nepoužívajú. To tiež znamená, že keď chceli konštruktéri v predných svetlách použiť farebný prvok, museli nájsť spôsob, ako splniť normy.

kodiaq Čítajte viac Šéf Škody Auto Slovensko hovorí o novom Kodiaqu a Superbe

„V oddelení technického vývoja máme skvelú skupinu odborníkov na optické simulácie a ďalšie disciplíny, takže v spolupráci s nimi sme tento prvok ladili už počas vývoja smerom k homologizácii," hovorí Nevřela. Pracoval na tom celý tím ľudí s rôznymi špecializáciami. Spôsob, ako splniť homologizačné požiadavkyspočíval v správnom tvarovaní týchto prvkov, ktoré umiestnili po bokoch oboch LED modulov. „Zároveň sme z viacerých dôvodov hľadali spôsob, ako tento prvok predsa len rozžiariť svetlom, ktoré sa už v svetlomete vyskytuje. Samostatný zdroj by totiž nielenže zvýšil náklady, ale mohol by spôsobiť aj problémy z hľadiska jeho montáže do reflektoru," vysvetľuje Nevřela.

Crystallinium nájdeme už aj na novom Kodiaqu a... Foto: Škoda-Auto
Škoda - svetlá Crystallinium Crystallinium nájdeme už aj na novom Kodiaqu a vraj sa chystá do ďalších modelov Škody.

Pri návrhu svetlometov ide vždy o milimetre v každom smere. Dizajnéri sa snažia dosiahnuť nízky a pretiahnutý vzhľad a svetelné prvky chcú umiestniť čo najbližšie k vonkajšej strane vozidla. Svetlá potom vozidlo opticky rozširujú, čím nadobúda správne proporcie. Každý ďalší detail, ktorý je z konštrukčného hľadiska potrebný, môže narušiť požadovanú rovnováhu. Konštruktérom a dizajnérom sa napokon podarilo nájsť spôsob, ako z vnútornej komory modulu, ktorá býva inak po stranách starostlivo zapuzdrená, nasmerovať svetlo len tam, kam má, a rozjasniť Crystallinium. „Vlastne sme tam zámerne urobili medzeru na kontrolovanú distribúciu svetla,“ hovorí Nevřela.

Škoda Superb a Kodiaq Čítajte viac Nový Kodiaq a Superb sú už na Slovensku. Poznáme ceny a aj dostupné motorizácie

Tvarovanie prvku sa následne postaralo o to, aby celý svetlomet spĺňal homologizačné požiadavky a nesvietil dopredu farbou, ktorá nie je povolená. „Sklon predných faziet chráni požadovanú meranú oblasť," vysvetľuje Nevřela. Osvetlený prvok Crystallinium je vyrobený z polykarbonátu, ktorý umožňuje dosiahnuť požadované transparentné sfarbenie s veľkou presnosťou a ostrosťou hrán. „Je to kryštalický dizajn vo svojej najlepšej podobe,“ pochvaľuje si Nevřela. Potom už bolo potrebné len vybrať tú správnu farbu. "Značka Škoda je už dlho spájaná so zelenými odtieňmi, ale dizajnéri išli inou cestou.

Nová Škoda Superb - svetová premiéra Čítajte viac Škoda Superb: Vlajková loď zo Slovenska je tu. Česi odhalili všetko

„Nechceli sme sa zväzovať. Hoci zelená nevyzerala pri skúškach zle, hľadali sme farbu, ktorá by najlepšie ladila s čo najširšou škálou farieb karosérie. Aj preto sme nakoniec skončili pri chladnom modrom odtieni," opisuje Nevřela. Svoju úlohu zohrala aj skutočnosť, že chladné modré svetlo evokuje vyspelú technológiu. Dizajn svetiel s LED Matrix svetlometmi je teda teraz jasne rozpoznateľný a prináša niečo nové a nečakané. Crystallinium dnes môžeme vidieť aj na novom Kodiaqu a Škoda ho plánuje rozšíriť časom do ďalších modelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #svetlá #Škoda Kodiaq #Crystallinium
Články podľa značiek