Kedy prezuť na letné? Hlavne sa neponáhľajte

Od 1. apríla budeme môcť jazdiť legálne na letných pneumatikách. To aj v prípade, keby snežilo. Ponáhľať sa však nemá význam. Ak posuniete „prezutie“ o mesiac, nič nestratíte. Skôr naopak.

01.03.2024 06:00
debata (3)
S prezúvaním pneumatík v apríli to ešte nie je... Foto: Ivan Majerský, Pravda
servis, autoservis, práca, auto, automobil, pneuservis S prezúvaním pneumatík v apríli to ešte nie je také "horúce". Ak tak spravíte v máji, nič sa nestane.

Slovensko patrí ku krajinám, ktoré nevyžadujú striktné používanie zimných pneumatík. Povinné sú len na súvislej vrstve snehu či ľadu od 15. novembra do 31. marca. Množstvo motoristov ich však považuje za samozrejmosť. A tak budú čoskoro prezúvať. Lenže ponáhľať sa netreba. Zima ešte nemusela povedať posledné slovo. Sami výrobcovia pneumatík odporúčajú výmenu až vtedy, ak v noci nemrzne a cez deň sa teploty vyšplhajú na dvojciferné čísla.

ADAC - test letných pneumatík 2021 Čítajte viac ADAC otestoval 16 nových letných pneumatík. Zodpovedá cena kvalite?

Väčšinou sa síce v tejto súvislosti spomína priemerná teplota sedem stupňov Celzia, ale to ešte neznamená, že sa nemusíte, najmä vo večerných a ranných hodinách stretnúť s námrazou. Zvlášť to platí pre tých, ktorí žijú v severných oblastiach Slovenska. Moderné zimné pneumatiky sú dnes odolnejšie voči vyšším teplotám ako v minulosti, a tak nehrozí, že ich pár týždňami práce navyše zničíte. Navyše sa posunutím termínu prezúvania vyhnete náporu v pneuservisoch.

ADAC - test letných pneumatík R16 - 2023 Čítajte viac ADAC: Toto je prvý megatest 50 letných pneumatík. Pozor na Čínu

Ak po zime použijete letné pneumatiky, ktoré ste mali obuté minulú sezónu, stačí zájsť do pneuservisu a vymeniť ich. Tam vám zároveň skontrolujú vyváženie. Preto sa neodporúča domáca výmena pneumatík. Vyvažovanie by malo byť samozrejmosťou dokonca aj vtedy, ak máte letné pneumatiky obuté na samostatnej súprave diskov. Výmena kolies jednoducho nestačí. Ak však majú vaše letné pneumatiky hĺbku dezénu nižšiu ako zákonom predpísaných 1,6 milimetra, treba sa poobzerať po nových. A možno aj skôr.

Odborníci totiž tvrdia, že už hĺbka dvoch milimetrov môže negatívne ovplyvniť správanie plášťov na vode. A ako vybrať správnu pneumatiku? Platí pri tom zopár pravidiel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #letné pneumatiky #prezúvanie
Články podľa značiek