Zostatkový alkohol je zákerný. Vodiči, viete kedy si môžte najskôr sadnúť za volant?

To, že ste si dali „pohárik vínka“ alebo „jedno orosené“ večer po práci, ešte neznamená, že si môžete ráno sadnúť za volant. Zvyškový alkohol býva zákerný a môže vám poriadne skomplikovať život. Na Slovensku máme totiž nulovú toleranciu. Postihy za tento nebezpečný neduh na cestách sa pritom čoskoro zvýšia. Hroziť môže aj niekoľkoročná basa.

14.09.2023 06:00
debata (2)
Odbúravanie alkoholu v krvi potrebuje čas. A... Foto: Polícia/facebook
dreger alkohol auto Odbúravanie alkoholu v krvi potrebuje čas. A niekedy viac, než strávite medzi spánkom a ranným usadnutím za volant.

Podľa štatistík vypije každý Slovák viac než dve fľaše vína alebo štyri litre piva za týždeň. Veľká časť z nich sú vodiči a niektorí si napriek alkoholu v krvi sadnú za volant. Minulý rok prichytili policajti 10-tisíc vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu, z čoho takmer 4 500 malo jeho hladinu rovnú alebo vyššiu ako jedno promile (0,48 mg/l pri dychovej skúške). Keby však musel fúkať každý, kto šoféroval, toto číslo by bolo niekoľkonásobne vyššie. Alkohol sa v roku 2022 podpísal pod 12 % nehôd, najviac v pondelky a v piatky. Mnohí si však myslia, že ak večer pili, môžu si ráno sadnúť za volant. Nie je to tak. Pamätajte na zvyškový alkohol, ktorý vám môže poriadne skomplikovať život. Alkohol v krvi sa nestratí len tak. Chce to čas a často dlhší, než predpokladáte.

Opitý vodič s dvomi promile riadil sanitku

Video

V hre je veľa faktorov

Po vypití malého piva (3 dl, 5 %) je u 90 kg vážiaceho muža orientačná hladina alkoholu v krvi 0,13 promile, hranicu 0,0 promile dosiahne približne za 50 minút. Odbúranie veľkého piva u neho trvá asi dve hodiny. Pritom už pol promile, teda dve veľké pivá, zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 percent a pri 0,8 promile je to až o 400 %. Rýchlosť odbúravania alkoholu v tele je však individuálna a líši sa medzi jednotlivými pohlaviami, hmotnosťou aj podľa veku. Priemerná hodnota rýchlosti odbúravania alkoholu je okolo 0,1 – 0,2 promile za hodinu. To znamená, že priemerne telo potrebuje jednu až dve hodiny na odbúranie jedného promile. Ako teda vypočítať, či si už môžete sadnúť za volant? Najprv potrebujete vedieť, koľko promile alkoholu máte v krvi. Na to slúži nasledujúci vzorec:

Promile (‰) = množstvo vypitej alko dávky v gramoch / hmotnosť v kilogramoch x distribučný koeficient.

Výpočet platí do 10 hodín po požití alkoholu, neskôr je väčšinou orientačný. Distribučný koeficient sa pohybuje okolo hodnoty 0,68 – 0,70 pre mužov a okolo hodnoty 0,55 – 0,68 pre ženy. Rôzna hodnota distribučného koeficientu pre mužov a ženy zohľadňuje rozdiely v telesnej stavbe a pomere telesného tuku k svalovej hmote. Ak už viete, akú približnú hodnotu alkoholu v krvi máte, môžete použiť druhý vzorec, ktorý vám pomôže odhadnúť, koľko času vaše telo potrebuje na jeho odbúranie. Používa sa na to nasledujúci vzorec:

Čas v hodinách = úroveň promile / rýchlosť odbúravania alkoholu v ‰/h)

Pričom rýchlosť odbúravania alkoholu v promile za hodinu sa obvykle pohybuje v rozmedzí 0,01 až 0,02 promile za hodinu. Uveďme príklad. Predpokladajme, že máte 70 kg a vypili ste 200 gramov tvrdého 40-percentného alkoholu. Ak použijeme distribučný koeficient 0,68 (pre mužov), vypočítame, že na dosiahnutie nulovej hodnoty budete potrebovať 9,33 hodiny. Pri ženách to bude trvať ešte dlhšie.

Účet za dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu Čítajte viac Alkohol za volantom? Stáť vás to môže až 100 000 eur. Teda ak prežijete

Za alkohol aj basa

Nezabúdajte, že tento rok vláda v auguste schválila novelu Trestného zákona, ktorá sprísňuje tresty za šoférovanie pod vplyvom alkoholu a sprísňuje postihy pre opitých vodičov zavedením nového termínu „stav ťažkej opitosti“. Zvyšuje tiež sadzby zákazu jazdy a trestov odňatia slobody, a tiež sprísňuje sadzby pri smrteľných následkoch v dôsledku takých nehôd. Za trestný čin spáchaný v stave ťažkej opitosti sa bude pokladať ten, pri ktorom má vodič najmenej dve promile alkoholu v krvi (0,96 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu) alebo dva gramy etanolu na kilogram krvi. Ak páchateľ v stave ťažkej opitosti spôsobí ťažkú ujmu na zdraví dvom alebo viacerým osobám, potrestá sa odňatím slobody na päť až dvanásť rokov.

kolobezka Čítajte viac Koniec anarchie: Toto je 10 základných pravidiel pre jazdu na elektrokolobežke

Ak však v tomto stave zapríčiní smrť dvoch alebo viacerých osôb, návrh počíta s odňatím slobody dokonca na sedem až pätnásť rokov, čo je o tri roky viac, ako je maximálna sadzba v súčasnosti. Pobyt za mrežami na dva až päť rokov bude hroziť vodičom, ktorí by pod vplyvom návykovej látky alebo v stave ťažkej opitosti mohli ohroziť život alebo zdravie ľudí, prípadne spôsobiť značnú škodu na majetku pri výkone svojho zamestnania – najmä ak ide o vodičov prostriedkov hromadnej dopravy alebo nákladných áut s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony. Podľa schválenej novely bude rovnako potrestaný aj vodič, ktorý sa pri výkone služby odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky .

Jednoduchý test množstva alkoholu v krvi si môžte urobiť aj na online alkokalkulačke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #zvyškový alkohol
Články podľa značiek