Citroën Berlingo: Hurá, pod kapotu sa vracajú spaľovacie motory. Aj diesel!

Zvíťazil zdravý rozum? Citroën po dvoch rokoch opäť vrátil do ponuky Berlinga klasické motory. Automobilku asi „vyliečili“ predajné čísla. Tie pikovali nadol.

19.04.2024 10:00
debata
Vynovené Berlingo spoznáte na prvý pohľad. Má... Foto: Citroën
Citroën ë-Berlingo - 2024 Vynovené Berlingo spoznáte na prvý pohľad. Má úplne prepracovanú prednú časť s novým logom a novou grafikou LED svetiel.

V roku 2022 koncern Stellantis oznámil, že vo všetkých osobných dodávkach od Citroënu Berlingo cez Peugeot Partner až po Opel Combo ruší spaľovacie motory. V Ponuke ostali len ich elektrické verzie s batériou s kapacitou 51 a neskôr 75 kWh. Bol to doslova šok, pretože tieto autá si kupovali najmä živnostníci, ktorí ich používali tak v práci, ako aj na súkromné účely. Spaľovacie motory ostali len v čisto úžitkových verziách. Dalo sa očakávať, že elektrické deriváty s dojazdom okolo 200 km nedokážu zastúpiť svojich spaľovacích súrodencov. Už len preto, že boli podstatne drahšie a užívateľsky menej praktické. Následky sa prejavili prakticky okamžite. Demonštrovať to môžeme práve na príklade Berlinga.

Prepracovaná palubná doska nesie 10-palcový... Foto: Citroën
Citroën ë-Berlingo - 2024 Prepracovaná palubná doska nesie 10-palcový virtuálny kokpit aj 10-palcový voľne stojaci infotainment. Nový je tiež volant a sedadlá Advanced Comfort.
Citroën ë-Berlingo - 2024 Čítajte viac Citroën ë-Berlingo: Nová tvár a dlhší dojazd

Jeho predaje sa už v roku 2022, keď sa ešte dopredávali aj verzie so spaľovacími motormi, zrútili z pôvodných 29 917 na 15 218 kusov, teda takmer o 50 percent. Dáta za rok 2023 síce nemáme k dispozícii, ale predpokladáme, že odbyt musel zamieriť ešte nižšie. O to viac prekvapilo, že ani po rozsiahlej modernizácii, ktorú podstúpilo Berlingo koncom vlaňajšieho roka, nedostalo spaľovacie verzie. To sa ale teraz mení. Koncern Stellantis sa rozhodol vrátiť do ponuky osobnej verzie Berlinga, vrátane predĺženého Berlinga XL, klasické motory. Základom je benzínový 3-valec 1,2 PureTech s výkonom 81 kW so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. A čo je ešte radostnejšie, na výber sú aj dve verzie naftového motora 1,5 BlueHDI – slabšia s výkonom 75 a silnejšia s výkonom 96 kW.

Do kufra sa podľa verzie zmestí od základných... Foto: Citroën
Citroën ë-Berlingo - 2024 Do kufra sa podľa verzie zmestí od základných 700 až do 4 000 litrov.
Citroen C3 2024 Čítajte viac Citroën C3: Malý ‘Francúz’ sa spaľovacích motorov nevzdal. Príde aj hybrid

Pre tú výkonnejšiu môžu voliť zákazníci 8-stupňovú automatickú prevodovku. Predpokladáme, že comeback spaľovacích motorov sa okamžite prejaví na rastúcich predajoch. Veď kým Berlingo s motorom 1,2 PureTech štartuje na cene 19 990 eur a to naftové na 21 490 eurách, na elektrickú verziu potrebujete minimálne 35 900 eur. Pripomeňme, že modernizované Berlingo má úplne prepracovanú prednú časť v štýle nového Citroënu C3/ë-C3 a je druhým Citroënom s novým logom automobilky. V interiéri zas nájdeme úplne novú palubnú dosku s dvojicou 10-palcových displejov vrátane infotainmentu s 3D navigáciou, komfortnejšie sedadlá s pamäťovou penou a zlepšené asistenčné systémy.

Citroën ë-Berlingo - 2024
Citroën ë-Berlingo - 2024
+16Citroën ë-Berlingo - 2024

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen #Citroën Berlingo #Citroën e-Berlingo
Články podľa značiek