Na rýchlostnej ceste R4 začali stavať nové odpočívadlo

Obojstranné odpočívadlo na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť bude stáť približne 10 miliónov eur. Hotové by mohlo byť koncom budúceho roku.

22.06.2021 20:00
debata (2)
Odpočívadlo by malo byť hotové koncom budúceho... Foto: NDS
R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo Odpočívadlo by malo byť hotové koncom budúceho roku.

Obojstranné odpočívadlo na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť v blízkosti hraníc s Maďarskom bude naozaj nadštandardne veľké. Bude na ňom 77 parkovacích miest pre tranzit z Maďarska a 60 pre opačný smer. Bude aj dobre vybavené, takže sa na ňom budú dať kúpiť elektronické diaľničné známky, mýtne palubné jednotky a bude tam aj posedenie a sprchy. Celé odpočívadlo bude monitorované kamerami.

Nové odpočívadlo Milhosť bude slúžiť aj na kontrolu hmotnosti vozidiel s možnosťou ich vrátenia na územie krajiny z ktorej prišli. Toto otočenie umožnia navrhnuté komunikácie napájajúce sa na existujúcu prístupovú cestu ponad cestu R4, ktoré vzájomne prepoja obe strany.

Odpočívadlo Milhosť - prípravné práce.
R4 Košice – Milhosť , odpočívadlo
+6Odpočívadlo Milhosť - prípravné práce.

Zhotoviteľ odpočívadla, ktorým je spoločnosť Strabag, už začala s prípravnými prácami na stavbe, ktorej cena by mala byť vyše 10 miliónov eur (s DPH). Ak všetko pôjde dobre, odpočívadlo bude hotové koncom budúceho roku.

Pripravuje sa aj ďalšie plánované diaľničné odpočívadlo, Valaliky, ktoré bude súčasťou stavby rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. úsek, na ktorú aktuálne prebieha verejné obstarávanie. V tomto prípade pôjde o veľké jednostranné odpočívadlo napojené z oboch smerov. Vybavené bude čerpacou stanicou pohonných hmôt s možnosťou rýchleho občerstvenia, odstavnými plochami pre 70 osobných (3 ŤZP) a 42 nákladných vozidiel, 10 parkovacích miest bude vyhradených pre autobusy a 3 pre karavany. Motoristov potešia 2 státia pre dobíjanie elektromobilov, plochy pre odpočinok a detské ihrisko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #odpočívadlo #rýchlostná cesta R4 #Košice – Milhosť
Články podľa značiek