Zahraniční vodiči sa vracajú. V lete sa predal takmer milión diaľničných známok

Najviac elektronických známok si vodiči zakúpili online, fyzicky sa ich najviac predalo na slovensko-českom priechode v Brodskom. Najčastejšie si ich kupovali Česi, Nemci a Poliaci.

27.09.2021 12:00
SR NDS Skalité informačno-predajné centrum... Foto:
Na diaľničné známky motoristi - a najmä tí zahraniční - tento rok v radoch rozhodne nestáli, ale aspoň v lete sa ich počet zvýšil.
debata

Dobrou správou je, že v lete sa cestovanie výraznejšie rozbehlo a na Slovensko opäť našli aspoň čiastočne cestu aj turisti zo zahraničia. Ukazuje to pohľad na predaj diaľničných známok. Vodiči zo zahraničia si totiž v lete kúpili takmer o 165-tisíc diaľničných známok (eDZ) ako Slováci. Zlou správou je, že tento vzostupný trend sa môže opäť v súvislosti s treťou vlnou pandémie zastaviť.

V reči čísiel konkrétnych to znamená, že v letných mesiacoch si zahraniční vodiči celkovo kúpili 571 447 eDZ, zatiaľčo slovenskí vodiči 406 991 ks, celkovo sa ich tak v lete predalo vyše 978-tisíc. Kumulatívne sa ich za prvých osem mesiacov predalo spolu 2 706 888 kusov, čo Národnej diaľničnej spoločnosti prinieslo bezmála 60 miliónov eur. Ani porovnanie s predpandémiovým rokom 2019 nevyzerá nijako katastrofálne – v porovnaní s ním bol výber nižší o 13,5 percenta.

myto Čítajte viac Pokutám za neuhradené mýto a e-známky v zahraničí sa už nevyhnete

Najčastejšie si ich kupovali motoristi z Čiech, Nemecka a Poľska. Vzhľadom na krátkodobý dovolenkový pobyt preferovali nákup najmä 10-dňovej známky. Len pre zaujímavosť: motoristami najviac využívaným niestom za účelom kúpy eDZ je slovensko-český hraničný priechod v Brodskom.

Z hľadiska počtu predaných kusov priemerne každú druhú známku motoristi kupujú elektronicky cez web a mobilnú aplikáciu, 48 % známok sa predáva na obchodných miestach a 2 % cez mýtomaty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #diaľničná známka #eDZ #predaj diaľničných známok
Články podľa značiek