Nehorázna suma na nových Nivách. Euro na hodinu za parkovanie bicykla!

Za sumu, akú zaplatíte na novej autobusovej stanici za 24-hodinové odparkovanie bicykla, by ste v podobnom zariadení v Trnave mohli parkovať 200 dní.

30.09.2021 18:00
debata (16)
Cykloveža, ktorá vyrástla pri novej autobusovej... Foto: TASR/Dano Veselský
SR Bratislava Cykloveža Nivy Stanica BAX Cykloveža, ktorá vyrástla pri novej autobusovej Stanici Nivy na Páričkovej ulici má kapacitu 118 bicyklov.

Páni ministri a aj bratislavský primátor majú síce plné ústa ekológie a alternatívnej dopravy a na sociálne siete postujú jednu fotku na bicykli za druhou, realita je však celkom iná. Stačí prísť na vynovenú autobusovú stanicu v Bratislave a vyskúšať novú cyklovežu, teda špeciálne zariadenie na uskladňovanie bicyklov v prípade, že odtiaľ pokračujete ďalej napríklad integrovanou alebo medzimestskou dopravou.

Za odparkovanie bicykla v nej síce prvé štyri hodiny neplatíte nič, ale potom vás odstavený bicykel bude stáť euro za každú načatú hodinu. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Cyklokoalícia.

A to je skutočne suma, ktorú nemožno nazvať inak ako „nehoráznou“. Len pre zaujímavosť, podobná cykloveža na parkovanie v Trnave stojí 10 centov na 24 hodín. Takže ak v Bratislave máte 4 hodiny zdarma, tak 24 hodín vás bude stáť rovných 20 eur. V Trnave by ste v cykloveži za túto sumu mohli parkovať 200 dní.

bicykel, nehoda, prilba, auto Čítajte viac Drsná petícia Cyklokoalície má už vyše 21-tisíc podpisov. O čo v nej ide?

V susednom Česku, kde je systém cykloveží podstatne rozšírenejší, je cena celodenného parkovného vo väčšine takýchto úschovní buď 5 alebo 10 českých korún. To je v prepočte 20 alebo 40 centov. Opäť pripomíname – na celý deň.

Veríme, že prevádzkovatelia tohto systému na novej bratislavskej autobusovej stanici sa opäť vrátia na zem a nastavia cenu za úschovné bicykla tak, aby cykloveža mohla naozaj slúžiť aj tým, ktorí bicykel využívajú ako plnohodnotný alternatívny a ekologický dopravný prostriedok.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #bicykle #stanica Mlynské nivy #cykloveža #bike tower
Články podľa značiek