Dnes večer to vypukne! Pripravte sa na viacdennú uzávierku tunelu Sitina

Tunelom Sitina prejde denne aj vyše 60-tisíc áut. Jeho 54-hodinová uzávera spôsobí výrazné komplikácie v doprave.

25.02.2022 16:00
sitina Foto: ,
V tuneli Sitina sa bude meniť centrálny riadiaci systém.
debata (1)

Počas nasledujúceho víkendu bude v bratislavskom mestskom diaľničnom tuneli Sitina menený centrálny riadiaci systém, preto Národná diaľničná spoločnosť (NDS) úplne uzavrie obe tunelové rúry na 54 hodín – a to konkrétne od dnešného dňa (piatok 25.2.2022) od desiatej večer až do pondelku (28.2.2022) do štvrtej ráno. Takže počas pondelkovej rannej špičky, samozrejme ak nenastanú nejaké nepredvídané okolnosti, by tunel už mal byť plne prejazdný.

Ide o jeden z najvyťaženejších cestných úsekov na Slovensku, len pre zaujímavosť – tunelom Sitina prejde denne zhruba 60-tisíc vozidiel, v rámci víkendových dní je v ňom intenzita dopravy v rozsahu 37– až 45-tisíc vozidiel.

A čo sa v ňom bude robiť? Ako sme už vyššie napísali – bude sa meniť centrálny riadiaci systém. Je to jedna z najdôležitejších technológií, slúži na riadenie všetkých technologických zariadení. Prostredníctvom vizualizácie a operátorov vďaka nej možno efektívne riadiť nielen dopravu, vetranie, osvetlenie, ale umožňuje aj poskytovanie informácií pre vodičov, vrátane varovných, menenie symbolov na značkách a čo je dôležité, v prípade požiaru umožňuje zabezpečenie prvofázovej evakuácie všetkých, čo sa v tuneli nachádzajú.

Švajčiarsko tunel nehoda uzatvorenie Čítajte viac Čo robiť pri nehode v tuneli? Zachrániť v ňom život môže aj SOS kabína

Súčasný centrálny riadiaci systém je inštalovaný a prevádzkovaný od otvorenia tunela od roku 2007. Nový centrálny riadiaci systém bude modernejší a bude otvoreným systémom s možnosťou ľubovoľného rozširovania bez potreby generálnej výmeny.

Aby boli komplikácie počas uzávery tunela čo najmenšie, navrhnutých je niekoľko obchádzkových trás. Okrem hlavnej obchádzkovej trasy pre tranzitnú nákladnú aj osobnú dopravu cez Mlynskú dolinu, Patrónku a Lamačskú cestu, možno využiť alternatívnu obchádzku pre osobné autá cez Botanickú, Karloveskú a Harmincovu.

Túto trasu odporúčame Bratislavčanom, a predovšetkým obyvateľom Dúbravky, Lamača a Devínskej Novej Vsi. Možná obchádzka pre osobnú dopravu v smere z Malaciek (Česka) do Bratislavy môže byť aj cez výjazd Lamač, Bory Mall a následne pokračovaním po ceste 505, Agátovej, Saratovskej, Karloveskej, Botanickej s následným napojením na D2 Most Lanfranconi. Presnejšie to ukazuje mapka:

zväčšiť Sitina - navrhované obchádzkové trasy. Foto: TASR, NDS
Sitina mapa obchadzok Sitina - navrhované obchádzkové trasy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #tunel Sitina #uzávierka tunrla
Články podľa značiek