Praha do verejného osvetlenia nainštaluje tisícky nabíjačiek

V rámci projektu schváleného vedením Prahy by malo v priebehu šiestich rokov v meste vzniknúť 3 až 6 tisíc nabíjacích miest pre elektromobily na verejnom osvetlení. Náklady by sa mali vyšplhať zhruba na 880 miliónov českých korún, čo je vyše 34 miliónov eur.

07.03.2022 20:00
nabijanie1 Foto:
Wallbox, inštalovaný priamo na stĺpe verejného osvetlenia.
debata (2)

Počas dvoch rokov pribudne v českom hlavnom meste niekoľko sto stĺpov verejného osvetlenia, z ktorých si budú môcť Pražania dobíjať svoje elektromobily. Informuje o tom web českého hlavného mesta PRAHA.EU. Mestská spoločnosť Technológie hlavného mesta Prahy (THMP) tak nadviaže na pilotný projekt realizovaný v minulom roku v spolupráci s PREdistribúciou na Vinohradoch, kde bolo inštalovaných trinásť tzv. EV ready verejných svetiel.

Tých by počas dvoch rokov malo v dvanástich vybraných lokalitách pribudnúť viac ako štyristo. Minimálne desať ešte v tomto roku, zvyšné v budúcom. Rozbieha sa tak ostrá fáza spoločného projektu, na konci ktorého by mohlo byť v Prahe rádovo niekoľko tisíc EV ready svetiel.

V rámci projektu schváleného vedením Prahy by totiž malo v priebehu šiestich rokov v českom hlavnom meste vzniknúť 3 až 6 tisíc nabíjacích miest pre elektromobily na verejnom osvetlení. Náklady by sa mali vyšplhať zhruba na 880 miliónov korún, čo je vyše 34 miliónov eur.

Švédsko - nabíjacia stanica Fortum Čítajte viac ACEA: Predaj elektrických áut v EÚ rastie. Problémom však začínajú byť nabíjačky!

„V tejto sume nie sú zahrnuté len výdavky na obstaranie nabíjačiek, ale aj na kompletnú modernizáciu predmetného verejného osvetlenia, výmenu káblovej siete, ale aj súvisiacu obnovu komunikácií. Na nových stĺpoch inštalujeme moderné LED svietidlá, ktoré majú nižšiu spotrebu a vedia dynamicky riadiť intenzitu osvetlenia v závislosti od vonkajších podmienok, napríklad v menej exponovaných nočných časoch,“ opísal modernizáciu verejného osvetlenia Tomáš Jílek, predseda predstavenstva THMP.

Kvôli inštalácii nabíjačiek je potrebné k lampám inštalovať novú kabeláž, ktorá kapacitne zvládne priviesť energiu pre lampu aj nabíjačku. Mesto preto spolupracuje s PRE a pri výmenách káblov súčasne vloží do chodníka aj kábel pre nabíjačku. Tento rok bude na inštaláciu nabíjačiek pripravených 189 lámp. Nabíjačky sa na ne budú inštalovať postupne v tomto a nasledujúcom roku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #nabíjanie elektromobilov #verejné nabíjačky #nabíjačky v osvetlení #THMP
Články podľa značiek