Konečne! Aj Slovensko bude mať zákon na používanie autonómnych áut

Zákon stanovuje podmienky schvaľovania áut, povinnosti vodičov a regulatívy, platné pri jazde po verejných komunikáciách.

31.08.2022 12:00
Rinspeed Etos Concept - 2016 Foto:
Zákon umožní aj jazdu áut v plne autonómnom režime - ale vždy budú musieť byť pod dohľadom vodiča, alebo aspoň diaľkového operátora.
debata

Mnohé štáty v súčasnosti už disponujú právnou úpravou regulujúcou všetky aspekty prevádzky automatizovaných vozidiel, plne automatizovaných vozidiel a automatizovaných doručovacích vozidiel ako sú napríklad definícia týchto vozidiel, zodpovednostné vzťahy v prípade spôsobenia škody, povinnosti prevádzkovateľov a podobne. Slovensku zatiaľ takýto zákon chýba. Ale už dlho nebude.

Aktuálne ho už schválila vláda a chystá sa do parlamentu. Zaoberá sa zavedením ustanovení regulujúcich podmienky skúšobnej prevádzky automatizovaných vozidiel a plne automatizovaných vozidiel, ako aj právnou úpravou ďalších aspektov súvisiacich so zavedením takýchto vozidiel do skúšobnej prevádzky na cestách. Pod rôznymi variantmi slova „automatizovaný“ treba rozumieť „autonómny“, respektíve polo autonómny. To sú slová, ktoré sa v bežných textoch vyskytujú častejšie. Ale späť k návrhu zákona.

Základné definície

Ten v prvom rade uvádza základné definície: Napríklad automatizovaným vozidlom sa rozumie motorové vozidlo navrhnuté a skonštruované tak, aby sa dokázalo určitý čas samostatne pohybovať bez nepretržitého dohľadu vodiča, pri ktorom sa ale zásah vodiča predpokladá alebo vyžaduje a plne automatizovaným vozidlom motorové vozidlo navrhnuté a skonštruované tak, aby sa dokázalo pohybovať bez dohľadu vodiča.

Nehoda autonómneho auta Čítajte viac Autonómne auto v Nemecku havarovalo. Jeden mŕtvy a 9 zranených

Stanovuje aj niektoré práva a povinnosti vodiča takéhoto vozidla. Napríklad osoba, ktorá vykonáva dohľad nad vozidlom, ktoré na jazdu využíva automatizovaný jazdný systém, môže vykonávať aj iné činnosti, ktoré mu nebránia na výzvu tohto systému prevziať vedenie vozidla.

Ak tá výzva zaznie, musí tak však okamžite spraviť – či už priamo vo vozidle, ak je v ňom prítomný, alebo na diaľku, ak ide o operátora plne automatizovaného vozidla.

Audi A7 Sportback "Jack" - autopilot Čítajte viac Automobilky chcú prejsť rovno na autonómne riadenie SAE 4. Nie je to risk?

Taktiež stanovuje napríklad podmienky povolenia prevádzky automatizovaného doručovacieho vozidla, vrátane podania návrhu na povolenie jeho prevádzky, proces jeho schvaľovania a povinnosti držiteľa povolenia prevádzky automatizovaného doručovacieho vozidla.

Niektoré povinnosti

A keď sme už pri ňom: automatizované doručovacie vozidlo môže jazdiť aj po chodníku a iných miestach, po ktorých môžu chodiť chodci; v tom prípade smie jazdiť rýchlosťou najviac 6 km/h a musí dodržiavať pravidlá týkajúce sa chodcov. Môže jazdiť aj po cyklochodníkoch, v tom prípade smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h a aj po cestách, avšak rýchlosťou maximálne 45 km/h.

Zákon obsahuje aj podrobne stanovené podmienky povoľovacieho konania na jazdu v bežnej premávke pre autonómne a čiastočne autonómne autá a vymenováva aj prípady, keď je možné takéto povolenie na jazdu odobrať. Rezort dopravy navrhuje účinnosť zákona v prípade, ak ho schváli aj parlament, od 1. decembra 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #autonómne autá #automatizované autá #poloautonómne autá #jazda autonómnych áut
Články podľa značiek