Dôležitá zmena: Trnavský kraj zavedie tarifné pásma a predplatné lístky

Prímestskú autobusovú dopravu v Trnavskom kraji čakajú veľké zmeny. O mesiac, 1. januára 2023, vstúpi do platnosti zónové členenie kraja a spolu s ním aj možnosť využívať predplatné cestovné lístky (PCL).

05.12.2022 20:00
Arriva Foto:
Časové predplatné lístky bud akceptovať ´všetci krajom zazmluvnení dopravcovia.
debata (1)

O mesiac, 1. januára 2023, vstúpi do platnosti zónové členenie kraja a spolu s ním aj možnosť využívať predplatné cestovné lístky (PCL). Zmeny sa týkajú cestovania u všetkých troch dopravcov, teda ARRIVA Trnava, SAD Dunajská Streda a SKAND Skalica. Podrobnosti zverejnil Trnavský samosprávny kraj na svojom webe.

Časová platnosť predplatných cestovných lístkov je stanovená na 7, 30, 90 alebo 365 dní. Cestujúci si budú po novom vyberať aj tarifné zóny, v rámci ktorých cestujú. V ponuke bude základný, zľavnený a aj prenosný predplatný cestovný lístok, ktorý nie je viazaný na konkrétneho cestujúceho. V prvom roku poskytne Trnavský samosprávny kraj zľavy na celosieťové lístky a v tomto období bude dostupný aj 180-dňový predplatný lístok pre študentov za špeciálnu cenu.

Nosičom PCL bude dopravná čipová karta. Cestujúci, ktorí už takúto kartu majú, budú mať možnosť zakúpiť si predplatný cestovný lístok jednoducho online cez e-shopy na stránkach dopravcov alebo v ich predajniach.

Súčasne so zavedením PCL dôjde aj k navýšeniu cien jednorazových cestovných lístkov platených v hotovosti o 20 percent. Pri platbách z dopravnej čipovej karty (DČK) bude stanovená fixná zľava vo výške 0,15 eura. Tarifa bola naposledy zvyšovaná v roku 2011, teda pred viac ako 11 rokmi.

obchvat Čítajte viac Obchvat Malokarpatska: Je dokončená úvodná etapa, pripravuje sa ďalšia

Napríklad, cena jednorazového cestovného lístka na trase Trnava – Dobrá Voda predstavuje pri platbe v hotovosti po 1. januári 2023 a pri predpokladanej realizácii 40 ciest za jeden mesiac sumu 80 eur, teda 2 eurá za jednu cestu. Za 30-dňový PCL na trase Trnava – Dobrá Voda, teda cez štyri tarifné zóny, zaplatí cestujúci sumu 31,80 eur, čo je približne 80 centov za jednu cestu. Rozdiel medzi kúpou jednorazových lístkov a PCL je na tejto trase za jeden mesiac viac ako 48 eur. Navyše platí, že pri častejšom využívaní predplatného cestovného lístka prepočítaná cena za jednu jazdu ďalej klesá.

Všetky informácie o zónach a predplatných cestovných lístkoch budú dostupné na webovej stránke www.cestujlahko.sk, v čase písania tohto materiálu však ešte nebola dostupná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnavský kraj #verejná doprava #prímestská doprava #predplatné lístky
Články podľa značiek