Švédi postavia prvú elektrodiaľnicu na svete. Autá bude nabíjať počas jazdy

Medzi mestami Hallsbergom a Örebro vyrastie prvý 21-kilometrový úsek diaľnice, ktorý dokáže dodávať energiu elektromobilom.

18.05.2023 14:00
debata (34)
Nový 21-kilometrový úsek diaľnice bude vybavený... Foto: T&E
Švédsko - nabíjateľná diaľnica Nový 21-kilometrový úsek diaľnice bude vybavený zariadením, ktoré bude posielať elektrickú energiu z vozovky do cievky vo vozidle. Takto by bolo možné významne predĺžiť dojazd elektromobilov pri dlhých cestách.

O nabíjateľných diaľniciach sa hovorí už roky. Kratučké testovacie úseky síce existujú napríklad v Nemecku alebo vo Francúzsku, no slúžia len na overenie novej technológie. Čoskoro sa to však zmení, pretože Švédsko vybuduje prvý komerčný úsek elektrodiaľnice s dĺžkou 21 kilometrov. Situovaný bude medzi mestami Hallsbergom a Örebro na európskom ťahu E20. Tieto mestá sa nachádzajú v trojuholníku najväčších švédskych miest Štokholm, Göteborg a Malmö.

Scania - elektrifikované kamióny Čítajte viac Scania: Budú jazdiť kamióny ako trolejbusy? Už čoskoro

Rozhodnutie o výstavbe indukčnej diaľnice prichádza po tom, čo Európska únia schválila zákaz predaja áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Očakáva sa, že do prevádzky uvedú nabíjateľný úsek diaľnice v roku 2025. Dovtedy bude treba doriešiť napríklad aj spoplatňovanie takéhoto spôsobu nabíjania elektromobilov. Systém využíva zariadenie vo vozovke, ktoré posiela elektrickú energiu do cievky v elektromobiloch, podobne, ako je to pri indukčnom nabíjaní smartfónov.

Scania - hybridné kamióny Čítajte viac Nemci otestujú trolejové diaľnice pre kamióny. Majú e-Highway budúcnosť?

Švédsko má približne 500 000 kilometrov ciest, no elektrifikovať mu stačí iba diaľnice, pretože zo žiadneho miesta vo Švédsku nie je k diaľnici ďalej ako 45 kilometrov. Do roku 2045 by chcelo Švédsko elektrifikovať ďalších 3 000 kilometrov diaľnic. Uzavrelo tiež partnerstvo s Nemeckom a Francúzskom o výmene skúseností prostredníctvom výskumných projektov. Švédsko už testuje indukčné nabíjanie elektromobilov na 1,5-kilometrovom úseku od roku 2018. Okrem toho testuje aj nabíjanie kamiónov pomocou trolejového vedenia.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #elektromobily #nabíjanie elektromobilov
Články podľa značiek