Paríž: máte SUV? Tak za parkovanie zaplatíte viac!

Vyššie poplatky za parkovanie v Paríži sa budú odvíjať od hmotnosti auta, jeho veľkosti a výkonu motoru.

13.07.2023 16:00
paris Foto:
Parkovanie v Paríži bude pre majiteľov veľkých áut "náročnejšie".
debata (6)

V Paríži zobrali „vojnu proti SUV“ naozaj vážne a aktuálne sa rozhodli, že pravdepodobne od začiatku budúceho roku budú majitelia SUV platiť za parkovanie v meste viac, pretože ich autá ho aj viac znečisťujú.

Aká to bude suma, bude závisieť od veľkosti auta, jeho hmotnosti a výkonu motora. Presný cenník nových poplatkov má byť ešte len vypracovaný. Od zvýšených poplatkov by predbežne mali byť oslobodení majitelia veľkých elektrických áut a tí, ktorí majú väčšie rodiny a potrebujú tým pádom väčšie auto.

EČV Čítajte viac Nové evidenčné čísla majú vážny problém. Kamery ich nevedia čítať

Parížski mestskí zastupitelia toto opatrenie minulý mesiac jednomyseľne schválili. Frédéric Badina-Serpette, člen rady z ekologickej strany EELV, ktorá navrhla zvýšené poplatky, povedal: „Chceli by sme, aby mesto Paríž zmenilo ceny plateného parkovania tak, aby rástli v závislosti od veľkosti a hmotnosti auta. Povedal, že cieľom bolo „zamerať sa na absurditu – autobezitu … neustály nárast hmotnosti a veľkosti vozidiel jazdiacich v našich mestách a najmä v Paríži“.

Úradníci tvrdia, že počet SUV v meste sa za posledné štyri roky zvýšil o 60 % a teraz tvoria 15 % z 1,15 milióna súkromných vozidiel zaparkovaných každý večer v Paríži. Dúfajú, že zvyšovanie poplatkov tento trend pribrzdí a ľudia sa vrátia k menším autám.

Ťukol vám niekto pred bytovkou do auta? Čo teraz? Pomôže vám polícia? A kto to zaplatí?
Video

„Od 1. januára 2024 môžu majitelia SUV očakávať, že budú platiť vyššie poplatky za parkovanie vo francúzskom hlavnom meste,“ uviedla radnica vo vyhlásení. David Belliard, zástupca starostu zodpovedný za verejný priestor a politiku mobility, povedal, že SUV sú do mesta nevhodné. „Neexistujú tu žiadne poľné cesty, žiadne horské cesty … SUV sú v Paríži absolútne zbytočné. Čo je horšie, sú nebezpečné, ťažkopádne a na výrobu sa spotrebuje viac zdrojov,“ povedal Belliard.

Pierre Chasseray, hovorca skupiny na ochranu vodičov 40 millions d'Automobilistes, však namieta, že počet SUV vzrástol, pretože ich kupovali väčšie rodiny.

V Lyone úrady od budúceho roka taktiež zavádzajú vyššie poplatky za parkovanie závisiace od hmotnosti vozidla. Očakáva sa, že podobnú schému zavedie aj Grenoble.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #parkovacia politika #parkovanie v Paríži #poplatky za parkovanie
Články podľa značiek