Nové evidenčné čísla majú vážny problém. Kamery ich nevedia čítať

Stále viac motoristov zápasí pri vjazdoch do garáží alebo na parkoviská s rampami. Tie sa nie a nie otvoriť. Kamery totiž nevedia prečítať nové „dizajnové“ evidenčné čísla vozidiel (EČV). Treba zmeniť font alebo upraviť softvér na všetkých kamerách sveta?

28.06.2023 12:00
EČV Foto:
Nový dizajn znakov na EČV vychádza z princípu odlíšenia písmena číslic. Kým písmená sú konštruované viac hranato, čísla uprednostňujú oblé tvary.
debata (92)

Nový dizajn EČV, ktoré sa vydávajú od januára, mnohých motoristov príliš nenadchol. Pri jeho návrhu pritom ministerstvo vnútra spolupracovalo s Katedrou vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení. Výsledný dizajn vzišiel zo šiestich návrhov. Výčitky v komentároch na sociálnych sieťach smerovali k príliš malému štátnemu znaku, či novému typu písma. Samozrejme, ide o subjektívne názory. Estetika je ale len malicherným problémom v porovnaní s tým, o ktorom informovala RTVS. Motoristi majú mať totiž s novými tabuľkami problémy pri parkovaní.

Video

Majitelia vozidiel s novými EČV zisťujú, že so zmenou dizajnu majú problém napríklad senzory pri východoch z parkovacích domov. Tie totiž nový typ písma nedokážu prečítať, informuje RTVS. „V podstate sa mi to stáva všade. Nikde vo svete som nevidel, že by mala nula v strede bodku. Samozrejme to spôsobuje problém. Oslovujete vrátnikov, musia vás púšťať manuálne cez rampy. Toto sa nedoriešilo,“ sťažoval sa pre RTVS majiteľ novej tabuľky EČV Martin Turčan. Jednoducho, čítačky EČV nevedia značky rozpoznať a rampy neotvoria.

Autobazár Čítajte viac Ak sa nemení EČV, registračný poplatok by sa mohol znížiť o 70 percent

Rezort vnútra pre RTVS tvrdí, že na rade sú parkovacie domy, ktoré by si mali aktualizovať svoje systémy. „Zároveň majiteľ vozidla by si mal dať pozor, či náhodou to evidenčné číslo nie je niečím prekryté, zakrivené alebo nejakým spôsobom inak nastavené, ako by malo byť podľa platných pravidiel,“ doplnila hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. „Bude trvať nejaký čas, aby dodávatelia týchto technológií urobili také zmeny, aby toto nebol problém. Tie softvéry majú aj vlastnosť samy sa učiť a sú nastavené na rôzne typy,“ cituje RTVS generálneho riaditeľa Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák.

pexels-gforce-bike-15648071 1 Čítajte viac Posledná ‘voľná‘ sezóna. Od roku 2024 bude treba na e-kolobežky poistenie a EČV

Podľa RTVS hrozí, že problém s nečitateľnosťou EČV bude ešte pretrvávať. Rezort vnútra aktuálny dizajn ani zmenu formátu tabuliek totiž neplánuje. Majitelia vozidiel by si ale nemali tabuľky svojpomocne upravovať, napríklad prelepovaním bodky v nule. Pripomeňme, že za zrušenie nového fontu písma na evidenčných číslach vznikla aj petícia, ktorú podpísalo takmer 2 500 ľudí. Teraz to ale vyzerá tak, že EČV sú v poriadku a na vine sú tisíce parkovacích domov a garáží. Ten, kto by ešte zatúžil po starej značke, má smolu. Staré zásoby sa už minuli.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #ečv
Články podľa značiek