Bratislava zrušila nevýhodnú zmluvu s parkovacou spoločnosťou. Výsledok? Od pondelka je parkovanie v centre aj dvakrát drahšie

Parkovanie v centre Bratislavy výrazne zdraželo. To napriek tomu, že mestský magistrát sa „zbavil“ nevýhodných zmlúv so súkromnou parkovacou spoločnosťou. Platiť sa bude aj cez víkendy a do polnoci. Zabudnite aj na bonusové karty pre obyvateľov hlavného mesta.

02.08.2023 06:00
debata (156)
Prebratie správy parkovania v Starom Meste od... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Parkovacia politika / Parkovanie / Prebratie správy parkovania v Starom Meste od súkromnej spoločnosti magistrátom, neprinesie motoristom ani obyvateľom Bratislavy žiadne výhody. Naopak, parkovanie bude ešte drahšie.

Od 31. júla prebralo správu nad parkovaním v centre Bratislavy hlavné mesto. Vypovedalo totiž zmluvu so spoločnosťou BPS Park, ktorá „ovládala“ parkovaciu politiku v zóne SMO Centrum-Panenská celých 17 rokov. Zároveň mesto preberá pod svoju správu aj parkovacie miesta tejto spoločnosti. Tá sa síce vyhráža súdom, ale bratislavský magistrát považuje staré zmluvy, pre ktoré prichádzalo ročne o dva milióny eur, za „neplatné právne úkony“. Spoločnosť BPS Park sa už dokonca v uplynulých dňoch obrátila na Správny súd v Bratislave. Ako tento spor dopadne, nevedno, ale nezmení to nič na tom, že Bratislavčania aj všetci, ktorí sa chystajú autom do centra hlavného mesta, zaplatia za parkovanie viac ako doposiaľ. A nejde o drobné.

paris Čítajte viac Paríž: máte SUV? Tak za parkovanie zaplatíte viac!

Parkovacia zóna ohraničená nábrežím, Palisádami, Dostojevského radom a Ulicou 29. augusta, zahŕňa približne 3 600 parkovacích miest. Zhruba tretinu parkovacích miest v zóne tvoria vyhradené parkovacie miesta, ktoré mali fyzické či právnické osoby zazmluvnené prostredníctvom spoločnosti BPS Park. V zóne je možné od pondelka parkovať len s platnou parkovacou kartou PAAS alebo po úhrade hodinového parkovného. Spoplatnená je v čase od 8.00 h do polnoci počas pracovných dní sadzbou dve eurá za hodinu, cez víkend a sviatky sadzbou jedno euro za hodinu. Doteraz bola tarifa cez pracovné dni 1,80 eura a počas sviatkov a víkendov zdarma. Navyše sa v pracovných dňoch platilo parkovné len do 18.00.

Parkovanie na chodníkoch bude možné do 30. septembra 2023

Video

Čo to znamená? Kým doteraz ste v Bratislave zaplatili za celodenné parkovanie 18 eur, teraz to bude 32 eur. A kým cez víkend ste neplatili vôbec, teraz budete mať zdarma len prvé dve hodiny a za každú ďalšiu zaplatíte jedno euro, teda 14 eur za celý deň. Celotýždenné parkovanie zdražie z 90 na 188 eur! Ruší sa tiež možnosť pre obyvateľov Bratislavy, ktorí si mohli uplatniť bonusovú kartu a parkovať dve hodiny zadarmo. Nainštalovaných má byť 58 nových parkomatov, väčšina z nich na miestach, kde boli umiestnené pôvodné parkomaty súkromnej spoločnosti BPS Park. Päť parkomatov pribudne v častiach zóny, kde bolo parkovanie regulované mestskou časťou a jeden v oblasti Hviezdoslavovho námestia na Rigeleho ulici.

PAAS Čítajte viac Regulované parkovanie v Bratislave sa bude rozširovať. Pozrite sa, kde

Hoci by Bratislavčania mohli mať radosť, že magistrát konečne zrušil nevýhodnú zmluvu zo súkromnou spoločnosťou, vyššie ceny za parkovanie určite nepotešia. Ak bude mať mesto odteraz viac peňazí zo spoplatneného parkovania, mohlo ceny parkovného aspoň zachovať a priniesť viac bonusov pre obyvateľov hlavného mesta. Urobilo však pravý opak. Nehovoriac o tom, že za parkovanie nebudeme môcť platiť formou SMS, tak ako je to bežné v oveľa menších slovenských mestách. „Poslanie SMS na telefónne číslo, ktoré prevádzkovala spoločnosť BPS Park, už nebude znamenať zakúpenie parkovacieho lístka,“ zdôraznil magistrát. Problémy s aplikáciou môžu mať najmä starší ľudia, nehovoriac o tých, ktorí nepoužívajú smartfóny.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #parkovanie v Bratislave
Články podľa značiek