Nemci testujú nový semafor. Má ochrániť ‘smombie‘

V nemeckom meste Neuss nainštalovali na ulici Fesserstraße nový semafor s tretím svetlom. Slúži najmä chodcom s mobilmi v ruke.

03.08.2023 18:00
Semafor pre smartfóny Foto:
Nový semafor premieta červené svetlo priamo na zem. Odrážať by sa mal aj na displeji smartfónu.
debata (5)

Poznáte slovo „smombie“? Je to nový výraz pre chodcov zahľadených do obrazoviek svojich smartfónov. Napokon, skladá sa zo slov smartfón a zombie. Títo chodci predstavujú veľké riziko, najmä sami pre seba. Často sú totiž takí ponorení do práce s mobilom, že si nevšímajú okolie, dokonca ani to, či na priechodoch pre chodcov svieti červená. Takéto úrazy nie sú zriedkavé. Nedávna štúdia, ktorá sledovala 14 000 chodcov v Amsterdame, Berlíne, Bruseli, Paríži, Ríme a Stockholme zistila, že až 17 percent z nich používa pri chôdzi mobilné telefóny.

Naozaj kuriózna situácia: Muž z ničoho nič skočil na idúce auto

Video

Preto sa napríklad niektoré nemecké mestá rozhodli nainštalovať na „zebrách“ pozemné semafory. Do vozovky zabudovali diódy, ktoré by nemali prehliadnuť ani smombie. Je to ale pomerne nákladné riešenie. Nemecké mesto Neuss preto prichádza s lepším nápadom. Na ulici Fesserstraße nainštalovalo prvý testovací semafor, ktorý má nainštalované doplnkové červené svetlo, takzvané „SafeLight“. Svieti nadol a na zem premieta červenú farbu. Je to teda akýsi podlahový projektor.

Auto takmer zrazilo dievčatá na priechode Čítajte viac VIDEO: Dráma na priechode pre chodcov. Deti mohli po náraze lietať ako kolky

„Novinka by mala zvýšiť bezpečnosť chodcov v ére smartfónov,“ povedal pre web 24Rhein hovorca mesta Luca Clemens. Dôvodom je, že projekcia svetla na podlahu je viditeľnejšia aj pri sklonenej hlave. Okrem toho sa červený semafor odráža v závislosti od polohy chodca na displeji smartfónu, uvádza výrobca Swarco. Ide len o testovaciu prevádzku, aby si mesto overilo účinnosť tohto riešenia. Zatiaľ teda neexistujú žiadne plány na inštaláciu ďalších „smartfónových semaforov“. Ak sa však osvedčia, nič nebráni ich rozšíreniu. Ide len o pár prídavných diód.

Škoda Enyaq iV - signalizačná maska Čítajte viac Škoda testuje signalizačnú masku. Má pomôcť chodcom

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #bezpečnosť na cestách #semafor #chodci #smombie
Články podľa značiek