V bratislavskom Lamači bude konečne protihluková stena. Za vyše 26 miliónov eur

Protihlukové steny by sa mali začať stavať na ja r budúceho roku a dokončené by mali byť v auguste 2025.

22.09.2023 20:00
protihluková bariéra, doprava, protihluková... Foto: ,
Protihlukové steny na diaľnici D1 by mali vzniknúť na krajoch cesty a aj v stredovom deliacom páse. (ilustračné foto)
debata (4)

Dlhodobo žiadaná protihluková stena v Lamači má stáť najneskôr v auguste 2025. Vyplýva to zo zmluvy o výstavbe, ktorú Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala so zhotoviteľom, spoločnosťou Doprastav. Na zverejnenie zmluvy v Centrálnom registri zmlúv (CRZ) upozornil na sociálnej sieti starosta mestskej časti Bratislava-Lamač Igor Polakovič.

Cena za dielo je 21 869 039 eur bez DPH (26 242 846 eur s DPH), odhadovaná cena zákazky pri vyhlásení verejného obstarávania v januári 2023 bola vo výške 19.038.257 eur bez DPH. „Predmetom zákazky je naprojektovať, vybudovať a skolaudovať dočasné protihlukové steny po oboch stranách a v stredovom páse diaľnice D2,“ upozornil vyhlasovateľ tendra, pričom dodal, že dielo majú vybudovať systémom mobilných protihlukových stien. „Návrh protihlukových stien vyplynul z potreby zníženia hlukovej záťaže z cestnej dopravy diaľnice D2, keďže v dôsledku zvyšujúcej sa intenzity dopravy sú prekročené prípustné hodnoty hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí,“ dodalo NDS.

D1D4 Čítajte viac Výstavba križovatky D1/D4: Pripravuje sa prvá uzávera na diaľnici D1

Podľa prílohy k zmluve, ktorá stanovuje harmonogram prác, by sa samotné práce po vydaní potrebných povolení mali začať na jar 2024, dielo by mali dokončiť a začať kolaudovať v auguste 2025.

Za výstavbu protihlukovej steny, ktorá má znížiť hluk z diaľnice, priamo obťažujúci obyvateľov Lamača, bojovala miestna samospráva roky. O forme mobilnej bariéry sa hovorilo už dlhšie, viackrát sa posúval predpokladaný termín výstavby v dôsledku predlžovania povoľovacích procesov a riešenia námietok voči forme realizácie protihlukovej steny i dosahu na životné prostredie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnica D1 #Lamač #protihluková stena
Články podľa značiek